Pentax Optio 43WR – nytt værbestandig digitalkamera

Kameraet skal være raskt i bruk og være kompakt og robust bygget. Det tar mindre enn 1 sekund å klargjøre kameraet til skudd bare ved å trykke på utløseren. Optio 43WR er utstyrt med en nyutviklet rask CCD-brikke som gjør det i stand til å ta videosekvenser med 640 x 480 punkts oppløsning. Bildefrekvensen er opp til 30 bps., og opptaket stanser ikke før minnet er fullt. I tillegg til dette kan kameraet ta opp lydsnutter.

Pentax går i sin omtale av kameraet langt i å utfordre til røft bruk. Kameraet har rustfritt metallhus, gummipakninger for å hindre vanninntrengning og spesiell linsebeskyttelse. Her skal man kunne fyre løs med kameraet under de mest ekstreme og forskjelligartede vær- og temperaturforhold fra tropene til arktiske strøk. Optio 43WR (Weather Resistant) skal i følge Pentax tåle å ligge nedsenket under 1 meter vann i en halv time. Man kan imidlertid ikke ta bilder under vann.

Under serieopptak skal kameraet være i stand til å ta skarpe bilder med et intervall på bare 5/100 sekund. Under bruk skal det være lett å svitsje mellom opptaksmodus til playback og tilbake igjen.

Optio 43 WR har en rekke av hele 12 opptaksmodi:

1. Programmodus – for kombinasjoner av ulike funksjoner.
2. Landskap.
3. Nattmodus – for nattlige lysstemninger.
4. Nattportrett modus – for å fange inn detaljer i svakt naturlig lys.
5. Portrett –vektlegger hudtoner.
6. Surfemodus – for å fjerne uheldige reflekser fra vannflaten.
7. Snø-modus – for å motvirke for sterke lysreflekser i snøbilder.
8. Blomstermodus – skal sørge for naturlige farger og skarpe detaljer.
9. Fyrverkeri-modus – sørger for livlige farger og bevegelsesmønstre.
10. Hurtigmodus – for rask eksponering i et øyeblikk.
11. Video
12. Panorama hjelpemodus – kan kombinere horisontale og vertikale bilder

Bilder som allerede er tatt kan endres ved 10 ulike elektroniske filtre:

a. Svart/hvitt
b. Sepia
c. Rød
d. Rosa
e. Purpur
f. Blå
g. Grønn
h. Gul
i. Soft (mykt)
j. Lyst/mørkt

Blitsen har fem modi: Automatisk blits under dårlige lysforhold, blits på, blits av, langsom lukkersynkronisering og røde øyne-reduksjon. Produsenten understreker at man ikke er gardert mot røde øyne selv om denne funksjonen er valgt.

For villmarksfotografen kan muligheten for intervallfoto være interessant. Man setter tidspunktet for start, varighet og intervall og lar kameraet styre seg selv til jobben er utført.

Kamera har foruten optisk søker en 4 cm LCD-skjerm. Ved å bruke den optiske søkeren og slå av skjermen kan man spare strøm under bruk. Det er fort gjort å se gjennom bildene, for skjermen kan vise 9 bilder om gangen. Hvert av disse bildene kan forstørres opp til 8 ganger for å sjekke fokusering og detaljer. Hvitbalansen styres enten automatisk etter hvilken fotografisk situasjon man har, og omfatter auto, dagslys, skygge, innendørs belysning og fluoriserende lyssetting, eller den styres manuelt for fritt å kunne eksperimentere innenfor de gitte muligheter. Når det gjelder lysmåling kan man velge mellom punktmåling, multisegmentmåling og senterdominert måling. Lysfølsomheten kan settes i fire trinn fra ISO 50 til ISO 400.

Man kan også velge eksponeringskompensasjon fra +/- 2EV i 1/3 trinn. Dette er alltid en fin mulighet for den som vil ha det beste ut av hvert enkelt motiv. I tillegg til dette kan man velge tre grader av fargemetning, skarphet og kontrast i kameraet. I makromodus er nærgrensen oppgitt til å være 1 cm i vidvinkel. Reduksjon av bildestørrelse kan spare plass til flere eksponeringer, eller man kan beholde den opprinnelige bildefilen og ha den nye i tillegg.

Man kan ”trimme” bildeflaten ved å fjerne uønskede elementer, fylle igjen der man fjernet bildeelementet og skrive over det opprinnelige bildet eller lage en ny bildefil.

For dem som liker litt ekstra :
Du kan presentere en serie på fire eksponeringer i ett bilde og på den måten få fram handlingen i situasjonen. Du kan selv velge hvilket bilde som skal presenteres ved oppstart av kamera og velge fra tre forskjellige lyder for å ledsage oppstart, lukkerhastighet og utløser. Du kan selv velge eget lydopptak for selvutløser og alarmfunksjoner. Man kan også bruke egne opptak til å ledsage bildene man har tatt. Eller hva med å bli vekket om morgenen av egen innspilt lyd sammen med f.eks. bildet av et smilende kjent og kjært ansikt?

Strømkilde er 2 stk AA-batterier eller lithiumbatteri og AC adapter.

Kameraet kommer til Norge i disse dager, til en veiledende pris på kr. 4495.

Norges beste mobilabonnement

Juni 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Ice Mobil 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Telio Go 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen