Pentax letter på sløret

Pentax letter på sløret

Viser frem objektiver for alle deres ulike fatninger.

Pentax er også tilstede på CP+ 2012 i Japan, og viser i den forbindelse frem en rekke produkter de har under utvikling. Dette dreier seg om alt fra et langt teleobjektiv for K-serien til en superpannekake for letetøyskameraentusiastene.

Nytt pannekakeobjektiv til K-01.
Nytt pannekakeobjektiv til K-01.

Telefoto og normalobjektiv for K-serien
Det første K-produktet i denne omgang, er spesialkonstruert for nylig lanserte K-01. Dette pannekakeobjektivet skal gi kjøperne av dette kamerasystemet flere valgmuligheter uten å bryte stilen, og ser ut til å være videre enn 40mm-objektivet K-01 ble lansert sammen med.
Til de APS-C-baserte speilrefleksene i K-serien, utvikles det ett langt og ett kort objektiv. Under arbeidstittelen smc PENTAX-DA 560mm F5.6 finner vi et ordentlig superteleobjektiv for å komme fugler, fotballspillere og fjerne planeter nærmere inn på livet. Største blender betyr at det ikke er det mest ekstreme i klassen, men samtidig vil prisen da kunne dras ned fra de knappe hundre tusen kronene konkurrentene som kan åpnes til f4 ofte koster. Objektivet skal utstyres med optikk inspirert av astronomiske teleskoper, for å gi enda bedre oppløsning ved fotografering av objekter langt unna.
Med litt andre oppgaver for hånden kommer en ny smc PENTAX-DA 50mm F1.8. Pentax forteller oss at den skal gi en tydelig definert gjengivelse av dybde med myke ufokuserte bakgrunner, og på K-hus tilsvarer den også et portrettvennlig kort teleobjektiv. Man kunne kanskje argumentere med at en 60mm ville ha vært mer spennende for mange.

Viser at K-systemet lever videre
Pentax viser tydelig at K-systemet utvikles videre.

Objektiv og adaptre til Q-serien
Q-systemet får også sitt i 2012. Q-serien får æren av å få noe som fort må bli verdens tynneste og letteste pannekakeobjektiv. Med et enkelt glasselement montert i et kameradeksel, lover Pentax et spesielt visuelt uttrykk i Lomo-sjangeren. Effektiv blenderverdi og brennvidde er foreløpig ukjent.
I tillegg vil de lansere en telezoom til samme system. Rekkevidde og utsnitt er ukjent også her, men det vil bli rimelig kompakt ut ifra det som vises frem.
Rosinen i pølsa er et adapter for bruk av K-optikk på Q-hus. Dette kommer med innebygget blenderring, men uten kontakter for autofokus. Dermed vil brukere av Q-systemet få tilgang til å bruke alt av FA- og DA-optikk på sine lommekamera om dette skulle være interessant.

Trekløveret til Pentax Q-feste har utradisjonelle innslag.
Trekløveret til Pentax Q-feste har utradisjonelle innslag.
Portrettobjektivet til Pentax 645D ser svært solid og velkonstruert ut.
Portrettobjektivet til Pentax 645D.

Nytt portrettobjektiv til 645D
Til slutt kommer også et nytt objektiv til Pentax mellomformatflaggskip 645D. smc PENTAX-D FA645 90mmF2.8 kommer i samme solide utførelse som resten av systemet, og skal i likhet med 50mm-objektivet til K-systemet levere myke ufokuserte bakgrunner. Med en brikkestørrelse som gir 0.79x beskjæringsfaktor faller objektivet også i kategorien kort tele.

Hverken pris eller tilgjengelighet er fastsatt for noen av disse produktene, men Pentax håper å ha de fleste på markedet innen utgangen av 2012. Navnene er heller ikke endelige, og kan bli endret før lansering.

(Kilder: photographyblog.com, dpreview.com, pentax.jp )

Norges beste mobilabonnement

April 2019

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Youteam 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

GE Mobil Leve 6 GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen