Test

Pentax K20D

Selv om markedet på speilrefleksfronten domineres av Nikon og Canon har Pentax de siste årene vært en aldri så liten suksesshistorie. Riktignok har ikke Pentax de helt store markedsandelene, men flere og flere kompetente fotografer har fått øynene opp for hva Pentax kan tilby.

Da Pentax K10D ble sluppet på markedet for omkring halvannet år siden, tok det ikke lang tid før det ble en suksess, på grunn av sinn uovertrufne byggekvalitet og svært rikholdige funksjonsliste. Nå er etterfølgeren her, og på utsiden er den nesten identisk, men hva med innmaten? Har Pentax klart å forbedre et ellerede godt kamera eller har de ødelagt for seg selv ved å reparere noe som ikke trenger reparasjon?

På denne siden finner du en oppsummering av testen. Dersom du ønsker å lese mer kan du enten lese hele testen eller hoppe til de forskjellige delene ved å klikke på overskriftene. Du kan også se galleribilder vi har tatt med kameraet ved å klikke her.

En vill Pentax K20D
En vill Pentax K20D

Fysisk

Pentax K20D har i likhet med sin forgjenger en byggekvalitet av en annen verden - bokstavlig talt. Skal du ha et kamera som er mer solid enn dette må du lete blant semiproff- eller proffmodellene. Det er også tettet mot vær, vind og støv med over 60 gummipakninger, noe man også må betydelig opp i pris for å finne maken til. Pentax K20D er uansett nisje og pris noe av det mest robuste vi har sett.

Ergonomien er også svært god, men kameraet kan føles litt stort for de med svært små hender. For de aller fleste vi fikk til å prøveholde kameraet lå det imidlertid godt i hånden, og selv om det er et forholdsvis tungt kamera gjør det lite, da det hjelper på balansen og gjør det lettere å holde stille.

Batterikapasiteten er litt svakere enn konkurrentene, men ikke mye. Skal du ut på langtur vil vi uansett anbefale et ekstra batteri eller to, så dette er ikke noe stort problem.

Skjermen er litt mindre enn mange av konkurrentenes skjerm, og i noen tilfeller med lavere oppløsning, men den fungerer greit nok til sitt bruk, og vi liker at Pentax har inkludert muligheter for å justere ikke bare skjermens lysstyrke men også fargegjengivelsen på den. Søkeren er forholdsvis stor, men ikke noe større enn vi strengt tatt hadde forventet av et kamera i denne klassen.


I bruk

Det later desverre til at K20D har litt av det samme problemet som forgjengeren hadde, nemlig at det undereksponerer bildene et halvt til ett blendertrinn. Dette kan være et problem for de som ikke er vant til å bruke speilreflekskamera, men dersom brukeren er i gruppen som dette kameraet er tiltenkt uansett, er det ikke noe stort problem om bare brukeren er det bevisst.

K20D er fullstappet av funksjonalitet av alle slag, og har innstillingsmuligheter herfra til evigheten. De alle fleste vil man aldri bruke, men å ha mulighetene tilgjengelige når du mest trenger dem kan være viktig for at ditt livs beste bilde skal bli tatt, så dette er bare positivt. Bildestabilisering på alle objektiver og et innovativt støvfjerningssystem trekker opp.

I K20D finner man en samling gjennomtenkte funksjoner som klart viser Pentax' ønske om å gjøre kameraet så godt som mulig. Forgjengeren var gjennomtenkt og -designet fra A til Å og det gjelder også K20D. uansett nivå på brukeren vil vi anbefale en gjennomlesning av brukermanualen før man begynner å bruke kameraet, for her er det mange fiffige løsninger og muligheter som gjør fotohverdagen enklere, mer fleksibel eller ganske enkelt bedre.

Både autofokus og opptakshastigheten er bra, men ikke raskest i klassen. Det holder for de aller aller fleste, men dersom høy hastighet er et prioriteringsområde for deg bør du nok vurdere et annet kamera enn dette.

Ergonomi og ytre brukervennlighet er meget bra, men menyene er litt mere fiklete enn vi strengt tatt liker. Man blir tidsnok vant til det, og folk som har hatt speilrefleks tidligere vil neppe ha større vanskeligheter med å finne veien i K20Ds menyer, men enkelte inkonsekvente ting trekker litt ned. kameraet er så gjennomtenkt på alt annet, så hvorfor ikke her også?


Bildekvalitet

På bildekvalitetssiden er Pentax K20D litt schizofren. På den ene siden tilbyr det en detaljgjengivelse som er bedre enn noe annet vi har målt, uansett priklasse eller markedsnisje, men på den annen side er det andre sider ved bildekvaliteten som ikke helt holder samme nivå.

Som nevnt er detaljgjengivelsen svært god. med dette kameraet kan man teoretisk skrive ut sine egne kinoplakater i god kvalitet i størrelse 50x70 cm uten større problemer, eller beskjære bildene heftig uten å miste noen nevneverdig utskriftskvalitet i mindre størrelser. Bildene er skarpe og detaljerte og selv kmeraer til det dobbelte av dette har problemer med å matche det på oppløsningsevne. Bildestøyen er også godt under kontroll på alt annet enn de mest ekstreme ISO-verdiene, og selv der er det bedre enn mange av konkurrentene.

Autohvitbalansen er imidlertid skuffende. Riktignok har vi gjort det så vanskelig som vi kunne for kameraet når vi tester dette, men det måler likevel svært mye mere feil enn konkurrentene på dette området. Heldigvis er minnekort billigere enn noensinne før, noe som gjør at det ikke koster så mye ekstra å fotografere i råformat, og dermed er hvitbalanseproblemet løst siden man da kan justere hvitbalansen i ettertid.

Fargegjengivelsen er heller ikke noe å rope hurra for. Den er gjennomgående svakere enn konkurrentene, og gråtonene er noe av det mest unøyaktige av slaget vi har sett på lenge. Bildene vil nok i de fleste tilfeller bli helt OK, men i de fleste tilfeller vil man måtte drive litt forsiktig etterbehandling for å få de beste resultatene fra dette kameraet. Delvis på grunn av dette, samt på grunn av de noe kronglete menyene og de mange funksjonene og mulighetene, vil vi først og fremst anbefale K20D til entusiaster og folk som vet de kommer til å ta seg tid til å etterbehandle bildene sine.

En temmet Pentax K20D
En temmet Pentax K20D

Oppsummering og konklusjon


 
  Svært god byggekvalitet.
  Litt svak batterikapasitet
 
  Værtetting i proffklassen
  Litt svak LiveView-funksjonalitet
 
  Mange justeringsmuligheter, bl.a. skjermen
  Noe merkelig menysystem
 
  Fullstappet av funksjoner og muligheter
  Litt dårlig fargegjengivelse
 
  Rask og god autofokus
  Unøyaktig hvitbalanse
 
  Klassens klart beste detaljgjengivelse
 
  Moderat bildestøy
 
  God ergonomi


Joda, sine særegenheter til tross har Pentax nok en gang produsert et gullkorn av et kamera. Det er mer krevende i bruk enn sin forgjenger, men til gjengjeld er det heller ikke noen liten oppgradering det her er snakk om. Til tross for noen små skår i gleden er forbedringene i bildekvalitet betydelige, og oppgraderingene på funksjonssiden likeså. Om du som eier et K10D bør oppgradere får være opp til deg selv og dine preferanser og behov (for ikke å snakke om budsjett), men vi ville uten vanskeligheter forstått det om Pentax hadde beholdt K10D som en modell mellom K200D og K20D.

Selv om K20D i pris nå ligger omtrent der K10D gjorde ikke så lenge etter lanseringen, så synes vi det skal ned i pris. Det er et svært godt kamera som allerede er billigere enn noen av sine argeste konkurrenter, men det fremstår fremdeles som litt i dyreste laget i forhold til de flestes behov, synes vi.

Her kan du sammenligne Pentax K20D med noen av konkurrentene.

Klikk her for å lese hele testen.

Klikk her for å hoppe rett til konklusjonen.


Bildegalleri

Pentax K20D

Pentax K10D

Pentax K20D   Les mer »

Pentax K10D   Les mer »

Norges beste mobilabonnement

Juni 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Ice Mobil 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Telio Go 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen