K200D_3_4front_smc_DA_18-55_II_Battery_Grip_D_BG3_ret_3-1

Pentax K200D

To siamesiske K200D-er, sammenvokst i batterigrepet
To siamesiske K200D-er, sammenvokst i batterigrepet

Pentax har høstet mye skryt for sin begynnermodell K100D, ikke minst i vår test, og suksessen har vært stor nok til at de lanserte kameraet i forbedret utgave under navnet Pentax K100D Super. Nå er oppfølgeren Pentax K200D endelig annonsert.

Da vi testet Pentax K100D nærmest skamroste vi det for fremragende ergonomi og byggekvalitet, og sistnevnte er nå ytterligere forbedret på K200D. Huset er bygget i stål og karbonfiber og er nå forseglet mot elementene på hele 60 forskjellige steder. Vann- og støvtetningen burde altså være på plass, og selv om vi ikke har spesielt lyst til å prøve, så stoler vi på at det også er rimelig støtsikkert. Dette er noe som det har vært en del fokus på i det siste, med hensyn til nye speilrefleksmodeller, og at Pentax nå ser ut til å gi billigmodellen sin en værtetning som andre produsenter kun tilbyr i proffseriene sine til omkring ti ganger prisen, legger nok forhåpentligvis en del press på Pentax' konkurrenter. Vi håper dette vil føre til at flere produsenter skjerper seg på dette området i fremtiden.

Innmaten i Pentax K200D er også kraftig forbedret, og nybegynnermodellen fra Pentax ser nå ut til å være nærmest en Pentax K10D i forkledning. Faktisk er bildebrikken fra Pentax K10D nå å finne i Pentax K200D, sammen med DDR2-minne og signalprosesseringen fra samme kamera. Hovedgrunnen til dette er nok at det er kostnadsbesparende å benytte meste mulig av eksisterende teknologi i en kameranisje der pris er et viktig konkurransemoment, men vi ser ikke på dette som noen stor ulempe. Pentax K10D fikk mye velfortjent skryt av oss, så å gjøre den teknologien tilgjengelig i en lavere prisklasse er ikke dumt.

En annen ting Pentax K200D har arvet fra Pentax K10D er en egen knapp for å raskt velge RAW-opptak. En svært praktisk løsning som vi satte stor pris på i K10D og som Pentax har høstet mye skryt for av brukere av det kameraet. Betjeningen på Pentax K200D skal etter sigende være som på K100D, men vi håper Pentax har sett mot K10D da de designet menyene på K200D. I vår test av Pentax K100D påpekte vi at menyene ikke holdt mål, både på grunn av at de var inkonsekvente og krikronglete, og fordi man fikk valg og alternativer som var så forkortet at de knapt var forståelige. Eksempler på sistnevnte er ting som "swtch dst msr pt", "mag to strt zm plybk" og "plbk dsply mthd", og hvordan noen kan ha fått tanken inn i hodet at slikt er akesptabelt er for oss like uforståelig som selve tekstsnuttene.

OPPDATERING: Vi har akkurat fått vite at Pentax har gjort noe med disse uforståelige menytekstene. Bravo!

Pentax har også en del fiffige løsninger som vi setter stor pris på, og som også K200D vil få - i noen tilfeller også i oppdatert versjon. For eksempel kan man forhåndsvise dybdeskarpehten digitalt, slik at man slipper den mørke søkeren som er et naturlig resultat av nedblending. Dette i seg selv er ikke nytt, men i K200D kan man også velge å lagre testbildet, om man skulle ønske det etter å ha sett det. Enkelt, men praktisk, noe som kjennetegner ganske mange av Pentax' løsninger. Vi har også fått vite at K200D vil få noe Pentax kaller "Dust Alert System". K200D er faktisk i stand til å detektere støv på sensorbrikken og angi plasseringen på kameraets skjerm, for å gjøre det lettere for brukeren å fjerne det.

Batterikapasiteten skal også være kraftig forbedret på K200D, uten at vi kan gi nærmere detaljer akkurat på dette punktet.

Veiledende pris i Norge er forventet til å bli mellom seks og syv tusen, og kameraet forventes å være i butikkene en gang i mars.

Norges beste mobilabonnement

Juni 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Ice Mobil 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Telio Go 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen