Pentax K100D i ny versjon

Er det et fly? Er det en fugl? Nei, det er ... Pentax K100D Super!
Er det et fly? Er det en fugl? Nei, det er ... Pentax K100D Super!

Navnet til tross, særlig suprere enn Pentax K100D er oppgraderingen øyensynlig ikke. Eneste forbedring vi ved første øyekast kan se er at K100D Super har fått støvfjerningsmekanismen fra storebror Pentax K10D samt støtte for SDHC (SD-kort større enn 2 GB) og ISO 3200. Sistnevnte er neppe brukbart i noen særlig grad, men det kan også være en fin mulighet å ha når det kniper og står mellom støyfulle bilder eller ikke bilder i det hele tatt. K100D Super skal også være spesielt tilpasset SDM-objektiver, det vil si objektiver som er utstyrt med spesielt rask og stillegående fokusmotor. Uansett, K100D, uansett versjon, er slettes ikke et dumt kamera, og da det har innebygget bildestabilisering og i skrivende stund er tilgjengelig for omtrent fire og et halvt tusen, synes vi ikke det gjør noe at Pentax blåser litt nytt liv i sitt svært populære nybegynnerspeilrefleks på denne måten. Da Akam testet Pentax K100D i november høstet det på det nærmeste skamros på grunn av sin meget gode ergonomi og design, og tross litt kritikk for menysystemet (som Pentax nå forhåpentligvis har fikset på) dro det uten nevneverdige problemer i land en "Godt Kjøp"-logo fra oss.

Pentax K100D Super er forventet til Norge i september og vil få en veiledende pris på ca kr 5500,- for kun kamerahus, eller ca kr 6000,- for pakken med både hus og kit-objektiv. Etter vår mening er kit-objektivet til Pentax ganske så brukbart, og vel verdt en femhundrelapp ekstra, dersom du ikke allerede sitter på optikk som dekker den nisjen.

Pentax AF200FG
Pentax AF200FG

Samtidig med Pentax K100D Super kommer også en ny blitz, Pentax AF-200FG. Den er av det relativt enkle slaget, og vil nok bli populær blant de mange Pentax-brukerne som Pentax har klart å rekruttere det siste året. Ledetallet på Pentax AF-200FG er 20 (meter, ISO 100), men siden laveste ISO-verdi på K100D (vanlig såvel som super) er 200, er det mer hensiktmessig å vite at ledetallet på denne ISO-verdien er 28. Det vil si at blitsen på blender 5,6 har en maksimal rekkevidde på (28/5,6 = ) 5 meter. Ikke fryktelig kraftig, men en god og rimelig oppgradering av den innebygde blitsen som har et ledetall på 15,6 ved ISO 200 og dermed altså er noe over halvparten så kraftig.

Også Pentax AF-200FG forentes til norske butikker i september, men prisen fastsettes ikke før i juli. Akam forventer imidlertid en veiledende pris på ca kr 1200,-.

Norges beste mobilabonnement

Juni 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Ice Mobil 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Telio Go 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen