Pentax K-m

Annonsør­innhold
Les hele saken »

Pentax er spesielt kjent for speilreflekskameraer med god ergonomi og byggekvalitet, og har tidligere kunnet tilby mer for pengene på disse områdene enn sine konkurrenter, men hva skjer når Pentax slipper en ny speilrefleks i et lavere segment?

På denne siden finner du en oppsummering av testen. Dersom du ønsker å lese mer kan du enten lese hele testen eller hoppe til de forskjellige delene ved å klikke på overskriftene. Du kan også se galleribilder vi har tatt med kameraet ved å klikke her.


Fysisk

Pentax K-m har en byggekvalitet som er helt grei i forhold til andre kameraer i samme prisklasse, og dette skulle være mer enn nok for de fleste brukere i kameraets nisje, men det oppleves likevel litt skuffende, mest sannsynlig fordi Pentax tidligere har levert så mye bedre byggekvalitet per krone enn det konkurrentene har vært i stand til. Førstegangskjøpere vil neppe legge merke til det, og det samme gjelder brukere som skifter fra et annet merke og over til Pentax. De som har hatt Pentax før, vil sannsynligvis satse på dyrere modeller enn denne, og vil heller ikke merke noe til det. Uansett, byggekvaliteten er langt fra dårlig - det er bare det at Pentax tidligere har skjemt oss rent bort.

Ergonimien er litt i samme klasse. Grei nok, men ikke helt like bra som det vi er vant med fra Pentax. Likevel, den er bedre enn tilsvarende fra Canon, og ikke så langt under Nikon D60, sånn bare for å plassere K-m et sted på skalaen.

Batterilevetiden er meget bra, forutsatt at man benytter lithium-batterier. K-m benytter fire AA-batterier, og må man bruke alkaliske sådanne vil batterikapasiteten gå kraftig ned. Litt bedre blir det om man kjøper seg noen oppladbare tredjepartsbatterier, men det er en ekstrakostnad som man slipper når man kjøper andre merker. At det er AA-batterier som gjelder for K-m kan imidlertid også ha visse fordeler, da man få fatt i slike nesten hvor som helst i verden. På den måten er K-m et godt valg for den reisende amatørfotografen.

Skjerm og søker er på K-m nesten kjedelig gjennomsnittlig. De fungerer greit og gjør jobben, men er langt fra spektakulære på noen måte. Det hadde vi heller ikke forventet, men man kan jo drømme. Heldigvis bruker K-m skjermen det er utstyrt med på en god måte, og den gir godt med informasjon når det er det den skal vise, og den kan finjusteres i farger og lyshet når det er bilder som skal vises.


I bruk

K-m er nok Pentax' hittil mest brukervennlige speilrefleks, i alle fall som er tiltenkt førstegangskjøpere. Det har et innebygget hjelpesystem som fungerer meget bra via en dedikert knapp, og skal man inn og fininnstille bildekvaliteten og bruke ulike effekter, så får man en forhåndsvisning av effekten. Pentax har også skjerpet seg på menyene, og de vanlige kronglete og uforståelige forkortelsene er borte, sammen med menyene som man følte fortsatte nedover til de traff gulvet. Menysystemet er nå atskillig bedre lagt opp, og er tydelig kraftig forbedret over enkelte tidligere modeller. Det ligner mye på systemene i andre produsenters kameraer, men hvorfor finne opp hjulet på nytt? Takk og lov at Pentax ikke har hatt behov for å gjøre det!

Funksjonslisten er også ganske bra, selv om den naturlig nok ikke kan måle seg med dyrere og mer kompliserte modeller. Det har noen av de samme funksjonene, men av og til i en noe begrenset form. Man kan fininnstille bildekvaliteten og en masse andre ting, og dette er gjennomført på en gjennomtenkt måte, som passer kameraets målgruppe. Noen mangler er det imidlertid, som for eksempel at K-m mangler orienteringssensor, så kameraet vet ikke når du tar høydebilder og når du tar breddebilder. Ikke noe stort problem, men irriterende nok for noen. Vi trøster oss dog med at Pentax ikke har vært så dumme at de har fjernet bildestabiliseringen fra billigmodellen.

Autofokusen står for den eneste egentlig store skuffelsen vi finner i K-m, nemlig at man ikke kan velge hvilket av de fem fokuspunktene kameraet skal benytte. Man kan riktignok velge å kun bruke det midterste, men da kan man ikke raskt og enkelt skifte til et av de andre. Det er midten eller alle, og i sistnevnte tilfelle vil kameraet heller ikke si i fra om hvilket fokuspunkt det har valgt for deg. Dette er stikk i strid med den vanlige tvers igjennom omtenksomme funksjonsfilisofien til Pentax, og vi lurer ikke så rent lite på hvordan dette har gått til. Det fremstår som en stor mangel på et ellers så godt og likandes kamera. At Pentax K-m på det meste er forholdsvis tregt, plager oss ikke på langt nær like mye.

For selv om K-m naturlig nok er preget av å være tiltenkt nybegynnere, så er det et kamera som ikke er helt uten Pentax-sjarmen. Den er noe redusert i forhold til forgjengerne, men er likefullt til stede.


Bildekvalitet

Bildekvaliteten K-m kan levere er rett og slett overraskende god. Fargegjengivelse og hvitbalanse, som før var problemområder for Pentax, er nå svært bra, og i mindre grad kam man si det samme når det gjelder dynamisk omfang og bildestøy ved høye ISO-verdier. Detaljgjengivelsen er fremragende, også når ISO-verdiene stiger, og vi er på dette punktet svært fornøyde med Pentax K-m, spesielt med tanke på at det er nettopp bildene som er det viktigste. De har man forhåpentligvis fremdeles mange år etter at kameraet har tatt kvelden eller er byttet ut med et annet. Øyeblikket kommer aldri igjen, men et kamera kan man alltids erstatte.

Et lite skår også i denne gleden er det imidlertid. Som så mange Pentaxer før det, har også K-m en lei tendens til å undereksponere bildene. Om det er lysmåleren eller bildebrikken som har skylden skal forbli usagt, men faktum er at vi på nesten samtlige bilder så oss nødt til å overeksponere med et blendertrinn eller så for å få det resultatet vi ønsket.


Oppsummering

 
  AA-batterier gir frihet på reiser
  Mangler orienteringssensor
 
  God bildekvalitet
  Forholdsvis tregt på mange måter
 
  Brukervennlig og pedagogisk
  Mangler værtettinger
 
  Bildestabilisator virker på alle objektiver
  Ikke valgfritt autofokuspunkt...
 
  ISO-prioritert automatikk
  ...og sier heller ikke hvilket det velger selv
 
  Et trygt valg for førstegangskjøpere
  Undereksponerer bildene konsekvent


Konklusjon

Vil vi anbefale Pentax K-m? Joda, til en viss grad, men det er litt for kjedelig og usexy som produkt til at vi vil tildele det noen "Akam anbefaler". Det har god bildekvalitet og brukervennlighet, men på det meste annet er det for likt det meste annet som er å få, og det hadde nok tjent på å skille seg ut mer enn det gjør. Når kameraet i tillegg er temmelig tregt på det aller meste, så synes det ikke rett å gi det akkurat den utmerkelsen. Et godt kjøp er det imidlertid - det skal det ha.

Passer best for:

  • Førstegangskjøpere som ønsker et rimelig begynnerkamera som gir god bildekvalitet.
  • Ryggsekkturister som ønsker noe forholdsvis lite og lett som kan benytte batterier man får nær sagt hvor som helst.
  • Nybegynnere som ønsker god bildekvalitet men uten at det går på bekostning av brukervennligheten.
  • Brukere som ønsker innebygget hjelpesystem.

Passer ikke for:

  • Brukere som trenger høyt opptakstempo.
  • Brukere som vil ha verdens støreste objektivutvalg. Pentax er bra på dette, men ikke markedsledende.
  • Brukere som trenger ekstrem byggekvalitet med værtettinger.
  • Brukere som behøver stor grad av frihet i valg av fokuspunkt.

Klikk her for å lese hele testen.


Bildegalleri

Se bildene vi har tatt med kameraet i galleriet.


Sammenlign Pentax K-m med konkurrentene her.

Pentax K-m

Norges beste mobilabonnement

Desember 2018

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Komplett MiniFlex 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Komplett MedioFlex+ 6GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen