Pentax K-7

Gleden var stor da Pentax annonserte at de kom med et nytt speilreflekskamera i entusiastklassen. Da det i tillegg ble kjent at kameraet fikk navnet Pentax K-7, når navnekonvensjonen tidligere var "Kx0D", gjorde at spekulasjonene nådde nye høyder. Var det snakk om et nytt proffkamera, siden den norske importøren sverget på at K-7 ikke ville erstatte K20D? Til syvende og sist var det ikke det - K-7 ligger i tilnærmet samme nisje som K20D - men stille ble det ikke rundt K-7 for det. Kort tid etter lansering bestemte nemlig Pentax seg for å benytte en annen bildebrikke i K-7 enn opprinnelig planlagt. En slik endring så sent i prosessen er nærmest uhørt, men har det ført til at Pentax K-7 ble det superkameraet Pentax' lille men entusiastiske fangruppe ønsket seg? Vi har sjekket.

Fulle spesifikasjoner på K-7 finner du her, de beste prisene ligger her og her kan du sammenligne K-7 med K20D.

På denne siden finner du en oppsummering av testen. Dersom du ønsker å lese mer kan du enten lese hele testen eller hoppe til de forskjellige delene ved å klikke på overskriftene. Du kan også se galleribilder vi har tatt med kameraet ved å klikke her.


Fysisk

Tradisjonen tro er Pentax K-7 mer solid enn mange andre kameraer i samme prisklasse, men Pentax er ikke lenger like enerådende på dette som de engang var. K-7 er imidlertid like solid og godt bygget som sine forgjengere, og er i tillegg blitt mindre og lettere uten at det har gått ut over byggekvaliteten. Selv om man får like godt bygde kameraer for tilsvarende pris, må man kraftig opp i pris for å finne noen som er bedre sammensatt enn dette.

K-7 har imidlertid ikke helt den samme "sjelen" som tidligere modeller. Det er et godt utformet og bygget kamerahus, men vi savner det lille ekstra som Pentax er kjent for. Forgjengerne til K-7 var så til de grader gjennomtenkte at vi ble rent rørt, og selv om K-7 er et kapabelt kamera savner vi denne følelsen fra tidligere.

Alt i alt er det likevel lite som skulle tilsi at K-7 ikke er fysisk helt på høyden med sine konkurrenter. Det måtte i så fall være en og annen knapp og bryter som er litt mer knotete å betjene enn strengt tatt nødvendig, men slike småting finner man på alle kameraer, om man leter godt nok.

Batterikapasiteten på K-7 er kraftig forbedret fra tidligere, og med et CIPA-tall på 750 skudd per batterilading ligger det helt i tet i sin gruppe. Batteriluken er også solid konstruert, med en krok som holder batteriet på plass selv om selve luken skulle ta kvelden. I tillegg er minnekortluken nå enklere å åpne enn tidligere, siden Pentax har valgt å fjerne den lille vridebryteren som man tidligere måtte bruke for å låse den opp.

Skjermen på K-7 er også blant de bedre vi har sett, og kan måle seg med de beste på markedet. Riktignok er ikke menysystemet overhalt godt nok, synes vi, men med en skjerm som er både større enn før og i tillegg har fått tre ganger oppløsningen på forgjengeren, må den absolutt godkjennes. Informasjonsvisningen og hurtigmenyen er også god, og det samme gjelder visningen av innstillingsinformasjon på den lille skjermen på toppen og i søkeren. Sistnevnte er forresten også forbedret, og har nå 100% søkerdekning, slik at det man ser i søkeren er det man får på bildet. Meget bra!


I bruk

Funksjonspakken på K-7 er også av de bedre, og her finner man sannsynligvis langt flere muligheter enn man sannsynligvis vil trenge. Men man har dem, om behovet skulle melde seg. Alt i alt er K-7 ganske så spekket med funksjoner, og det kommer ikke som noen overraskelse. Pentax har i sine tidligere modeller tilbudt mye på funksjonsfronten i forhold til prisen og konkurrentenes modeller, og det ville vært tragisk om det ikke var tilfelle med K-7 også.

Årets store motefunksjon er uten tvil videoopptak på speilrefleks, og selvsagt har Pentax utstyrt K-7 med dette. Det var på nippet, våger vi å si, siden Pentax skiftet bildebrikke på K-7 helt i siste liten (egentlig etter siste liten), men kameraet har i alle fall fått videoopptak i 720p i 30 bilder per sekund, samt det noe pussige formatet 1536 x 1024, også det i 30 bps.

Autofokus ved normalt bruk opplevde vi som noe mer presis og tillitsvekkende enn tidligere, men det inntrykket fikk seg en liten knekk da vi forsøke oss på autofokus i LiveView. Selv i godt lys slet K-7 med å finne fokus, og som oftest hadde motivet for lengst gått sin vei med et mjau og et gjesp innen K-7s LiveView hadde funnet korrekt fokus.

K-7s opptakshastighet har blitt kraftig forbedret i forhold til tidligere modeller, og dette er sannsynligvis det raskeste kameraet Pentax har hatt, i alle fall i den digitale tidsalder. Sett i forhold til konkurrenter i stedet for tidligere Pentax-modeller, legger det seg imidlertid noenlunde midt i feltet.

Hva brukervennlighet angår så må vi først som sist slå fast at K-7 ikke er noe nybegynnerkamera. Så godt som alle kan bruke det, men man skal kjenne kameraet ganske godt for å få det til å yte maksimalt. Er man en noenlunde erfaren speilrefleksbruker bør det gå helt greit, men er man helt fersk i faget bør man nok heller se på en enklere modell. Betjeningen ellers er helt grei på de fleste områder, og som med de fleste kameraer er også K-7 bedre på noen ting og svakere på andre. Hurtigmenyen er god, for eksempel, mens hovedmenyen kan vøre noe klønete, men atter en gang er dette mer en vanesak enn noe annet. Vi fant imidlertid en drøy feil i betjeningen av K-7, i at kameraet vil spontant endre funksjon på det bakre kommandohjulet dersom man forsøker å endre en innstilling ved hjelp av det akkurat mens kameraet forsøker å vise et bilde du nettopp har tatt. Kommandohjulet vil da plutselig og uten at brukeren har noe han/hun skulle sagt endres fra hva man nå drev på med, til å zoome inn på bildet man nettopp tok. En nærmest utilgivelig feil som kan føre til innstillinger som er helt på jordet når man skal ta neste bilde, og en tabbe som er for amatørmessig å gjøre i et kamera av dette kaliberet. Pentax burde skamme seg og få fikset dette snøggast råd.


Bildekvalitet

Pentax K-7 har en god detaljoppløsning, faktisk bedre enn økningen i antall megapiksler i forhold til K20D skulle tilsi. Dette er et område Pentax tradisjonelt har vært gode på, og K20D kan sies å ha vært så god på dette at det strengt att ikke var nødvendig å forbedre K-7 på akkurat det. Det har imidlertid Pentax klart, selv om forbedringen ikke akkurat er gigantisk.

Fargegjengivelsen er også bra på K-7, noe som er spesielt gledelig siden dette var noe Pentax tidligere har hatt problemer med.

Men der slutter også de gode nyhetene. Av en eller annen grunn utnytter K-7 en gitt mengde lys bare halvparten så bra som andre kameraer, og man må da altså ha dobbelt så lang lukkertid eller dobbelt så stor blenderåpning for å få samme eksponering, som med andre kameraer. Ved en gitt mengde lys, som ltså er korrekt for andre kameraer og våre eksterne lysmålere, blir bildene fra K-7 temmelig nøyaktig ett trinn undereksponert og dermed alt for mørke, noe som igjen fører til svært dårlige verdier for bildestøy og dynamisk omfang. Dersom vi er medgjørlige og gir K-7 dobbelt så mye lys som alle våre andre testkameraer, for å kompensere for den dårlige lysutnyttelsen, bedrer resultatene seg betraktelig. Støyen blir langt mer levelig, selv om den fremdeles er høy (og ørlite høyere enn på K20D), men dynamisk omfang klatrer likevel ikke høyere enn midt på treet, selv med den ekstra eksponeringen.

Hadde vi fått disse resultatene med en gang hadde vi gått ut i fra at det skyldtes en feil på kameraet, returnert det til importøren og ventet på et nytt testeksemplar, noe vi også gjorde. På vårt første eksemplar fikk vi nemlig verdier som var atskillig dårligeere enn disse igjen, og selv om de verdiene i seg selv ikke har noen inflytelse på vår vurdering av K-7s bildekvalitet (vi anser fremdeles første eksemplar for defekt), gjør de sammen med målingene fra kamera nummer to at vi må konkludere med at K-7 rett og slett oppfører seg slik, eventuelt at eksemplarvariasjon og kvalitetskontroll hos Pentax ikke holder mål. Når det er sagt så må vi påpeke at marginene i våre tester er små, og disse verdiene til tross er ikke K-7 noe dårlig kamera. Det er mulig å få bilder fra K-7 som er umulig å skille fra bilder tatt med et annet kamera, men det krever mer forhåndskunnskap enn med det kameraet. Skal man få optimal bildekvalitet fra K-7 må man vite hva man gjør.


Oppsummering
 
  Mindre og lettere enn forgjengeren
  Mangler litt "Pentax-sjel"
 
  Svært solid og godt bygget
  Svak autofokus i LiveView
 
  Kraftig forbedret batterikapasitet
  Enkelte knapper er små og knotete
 
  Stor og høyoppløselig skjerm
  "Kidnapper" betjeningen ved bildevisning!
 
  100% søkerdekning og godt infodisplay
  Litt gammeldags og knotete hovedmeny
 
  God og rikholdig funksjonspakke
  Utnytter lyset dårlig, tilsvarende -1 EV
 
  Bra detaljgjengivelse
  Mye bildestøy, delvis pga undereksponering
 
  God fargegjengivelse
  Svakt dynamisk omfang, selv ved +1 EV


Konklusjon

Pentax K-7 er på mange måter et spaltet kamera, og det vanskeligste å teste på svært lenge. Det har sider hvor det er meget bra, og det har sider som er flaut dårlige. I noen tilfeller kan noe veies opp av noe annet, og i andre tilfeller ikke, og det er vanskelig å levere noen entydig konklusjon. Som alltid må man dermed være bevisst hva man kjøper, bare i enda større grad enn normalt når det er en K-7 som står på handlelisten. For vet du ikke opp og ned på et speilreflekskamera vil K-7 ikke være riktig valg, noe som ikke nødvendigvis vil være tilfelle for andre og mer erfarne brukere.

Til syvende og sist er vi litt skuffet over K-7, fordi det føles litt uferdig og ikke synes å være en god nok oppgradering i forhold til fantastiske K20D. K-7 har fått lavere vekt og mindre størrelse, samt videoopptak, større skjerm og forbedret søker, for ikke å nevne raskere serieopptak, men alt dette og kanskje spesielt videofunksjonen har kommet på bekostning av bildekvaliteten, som vi anser som det desidert viktigste ved et hvilket som helst kamera. Folk betaler titusenvis for å få en ekstra blender i optikken, og når kameraet da kompenserer med et trinn andre veien, føler vi oss litt ille til mote, ganske enkelt.

Hvis forbedringene som tross alt er til stede i K-7 er viktige for deg, er det meget mulig du bør kjøpe dette kameraet. For mange vil et kanskje bedre alternativ være å kjøpe et K20D og bruke resten av pengene på god optikk, men det er selvsagt opp til hver enkelt.

Klikk her for å lese hele testen.


Bildegalleri

Se bildene vi har tatt med kameraet i galleriet.


Sammenlign med noen alternativer her.

Pentax K-7

Norges beste mobilabonnement

Sommer 2019

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Sponz 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

GE Mobil Leve 6 GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen