TEST: Pentax 645D

Test Pentax 645D

Feier det meste av banen

Billigst i sin klasse er det også.

I filmens dager var drømmen om mellomformat ikke helt virkelighetsfjern for de fleste av oss. Selv om man hadde dårlig råd fantes det muligheter i form av billige merker som Kiev eller Seagull, eventuelt kunne man satse på brukte kameraer fra Rolleiflex, Yashica, Bronica, eller et utall andre. Var man riktig kul hadde man Mamiya eller Hasselblad, eller noe annet som kostet en formue nytt, men som fremdeles var mulig å få til en halvfornuftig penge på bruktmarkedet. Eller Pentax, som hadde systemer for både 6x4,5 cm og 6x7 cm negativstørrelse.

Nå for tiden er alt digitalt, og digitalt mellomformat er bare å glemme for de fleste av oss. Det er så dyrt at selv med det billigste utstyret for øye må man legge igjen trekvart studielån for å ha en brukbar pakke. Det er ikke uten grunn at Akam aldri har testet et digitalt mellomformatkamera.

Inntil nå. Det tok et knapt år å få det til, men vi har endelig fått inn nordens eneste testeksemplar av Pentax 645D til test. Gamle sikleskader blir som nye.

Aller først, noen spesifikasjoner:

Pentax 645D
Leica M9-P
Canon EOS 5D Mark II
Sony A77
Oppløsning
39.5 mp
18 mp
21 mp
24 mp
Brikketype
CCD
CCD
CMOS
CMOS
Cropfaktor
0.79x
1.0x
1.0x
1.5x
Batterikapasitet
800 bilder
???
850 bilder
470 bilder
Pris per 25/12 2011

Sjekk flere spesifikasjoner på Pentax 645D i prisguiden


Fysisk

Vurdering:

Her kan du hoppe rett til seksjonen som interesserer deg mest:


Kamerahus

Pentax er kjent for å lage kameraer som er mer solide enn andre i samme prisklasse, og det følger de opp når de lager mellomformatkameraet 645D. Tilsvarende kamera fra Hasselblad koster ca kr 150 000,- og skal du ha noe derfra til omtrent samme pris som 645D må du ned til 31 megapiksler. Vi tviler på at det er byggekvaliteten som utgjør prisforskjellen, for rent konstruksjonsmessig er det ikke mye å forbedre på Pentax 645D. Det er bygget i støpt aluminium og værtettet på alle bauger og kanter, akkurat som de øvrige speilrefleksene fra Pentax, og tåler nok dermed betydelig mer juling enn vi har tenkt å utsette noe lånekamera for.

Solid er også inntrykket vi sitter igjen med av kamerahuset på 645D. Ikke bare i robusthet, men også i mengden tankegang som er gått inn i designet. Det meste av dette skriver vi mer om på neste side, hvor vi tar for oss praktisk bruk, men rent fysisk er det mye å gi plusspoeng for her. Alt av knapper og hjul er godt profilerte og kontante i bruk, og det er fra første stund tydelig at dette er en arbeidshest for proffer. En god indikasjon på at det meste bher er tenkt på og nøye vurdert, er at Pentax 645D er utstyrt med to skruhull for stativskruer; en på undersiden og en på venstre side. Det gjør det praktisk og enkelt å skifte mellom høyde- og breddebilder, og alt man trenger er en ekstra hurtigplate for det stativhodet man bruker. En pen finesse!

Skjerm

Tilbake til toppen

Skjermen på 645D er god, men ikke ekstraordinær. Med 3" størrelse (7,6 cm) og 921 000 bildepunkter er den på høyde med det beste som er å finne fra andre produsenter, men bedre er den ikke. Likevel, Pentax har gitt kameraet sitt en skjerm som gjør jobben og gjør den godt - og det er mer enn hva Leica gjorde på M9-P.

Fysisk stikker skjermen litt ut fra omgivelsene, men ikke mye - bare brøkdelen av en millimeter - og ikke så mye at den er spesielt utsatt. Rent fysisk hadde det vært plass til en større skjerm på kameraets bakside, men det hadde med all sannsynlighet gått ut over plassering av knapper og brytere.

Skjermen på toppen er stor og tydelig, har masse informasjon, og kan lyses opp med et lett trykk på knappen ved siden av. Alt dette er vel og bra, men vi synes likevel ikke at Pentax har gjort det maksimale ut av det en så stor infoskjerm kunne gitt dem av muligheter. Hva med for eksempel å ha et live-histogram på toppskjermen, i tillegg?

Søker

Tilbake til toppen

Søkeren i Pentax 645D er god, men noe annet ville også vært skandaløst. Den er ikke veldig stor, formatet tatt i betraktning, faktisk bare litt større enn søkeren i Canon EOS 5D Mark II (som jo er stort nok for de fleste). Den er imidlertid klar og skarp, selv helt ut i hjørnene. Skal vi trekke frem noe negativt må det være at vi forventer at et kamera i denne klassen, både mht pris og kvalitet, har en søker som dekker 100%. Pentax 645Ds søker dekker imidlertid "bare" 98%. Forskjellen er ikke stor, men kan gi store utslag i komposisjon og arbeidsflyt for de proffene som dette kameraet tross alt er vinklet mot.

I søkeren er det mye informasjon å finne, og på utsiden er det en god og gummiert ring for diopterjustering. Øyemuslingen holder effektiv strølys ute, og gjør søkeren mer behagelig i bruk. På omtrent alle kameraer vi kjenner til i dag, er slike øyemuslinger ekstrautstyr, og av varierende kvalitetl.

Søkeren i 645D er god, og får en klar ståkarakter, men den er ikke perfekt. For eksempel er den litt kinkig å bruke når man av en eller annen grunn benytter forholdsvis lavt kamerastandpunkt. Da er det lett å få kink i nakken, og feil innsynsvinkel. Vi svner muligheten for å benytte skorsteinssøkjer, eller en prismesøker med 45 graders vinkel. Det er fremdeles med lengsel undertegnede husker den fabelaktige søkeren man fikk med en 45-graders prismesøker på et kamera i Hasselblads V-serie.

Søkeren er imidlertid alt annet enn liten. Her kan du se relativ størrelse sammenlignet med en del andre kameraer:

Alt i alt er Pentax 645D sjelden epokegjørende på det fysiske, men det er absolutt bunnsolid og vi finner fint lite å trekke for som ikke ganske enkelt er smak og behag. Regelrette feil finner vi ikke, selv om søkerdekningen på 98% skuffer en smule. Det er imidlertid fremdeles rom for forbedring hist og her, så toppkarakteren uteblir, men bare så vidt.

På neste side snakker vi om ergonomi og hvordan det er i praktisk bruk.

Norges beste mobilabonnement

Desember 2018

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Komplett MiniFlex 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Komplett MedioFlex+ 6GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen