(Bilde: Pentax / montasje Akam.no)

Pentax tenker nytt med K-3

Det ferske flaggskipet kan noe ingen andre kan. 

Pentax K-3 er et digitalt speilreflekskamera med 24 megapiksler APS-C sensor.

Det er værsikret med 92 forseglinger, har et autofokussystem med 27 fokuspunkter og en ny prosessor som tillater 8,3 bilder i sekundet – 22 bilder i råformat eller 60 i JPEG.

Det oppsiktsvekkende er likevel ingen av disse egenskapene; det er den nye anvendelsen av kameraets bildestabilisator:

Mekanisk bildestabilisering

Mekanisk bildestabilisator er bakgrunnen for den helt nye muligheten.
Mekanisk bildestabilisator er bakgrunnen for den helt nye muligheten. Foto: Pentax

Pentax har alltid basert bildestabiliseringen sin på en bevegelig bildebrikke – mekanisk bildestabilisering. Det viktigste argumentet for denne teknikken er at da trenger ikke alle objektivene å utstyres med stabilisering, det gjøres én gang – i kamerahuset.

Les også: Test av Pentax K-30

Denne strategien har Pentax, i likhet med Sony og Olympus, alltid fulgt i kameradesignene sine. På den andre siden av gjerdet har vi Canon og Nikon, som alltid har plassert stabiliseringen inni objektivene i stedet – optisk bildestabilisering.

Nå har Pentax funnet et ekstra bruksområde for sin mekaniske bildestabilisering: Den brukes også for å fjerne bildefeil. 

Valgfri anti-aliasing

Tradisjonelt har alle digitalkameraer hatt et filter for anti-aliasing innebygd. Dette er en teknikk som reduserer bildefeilen som ofte omtales som «moiré», altså både fargefortegning og mønsterfeil på svært detaljerte områder i bildet. Løsningen på dette har brukt å være et optisk filter foran bildebrikken som gjør bildet ørlite grann uskarpt.

I jakten på skarpere bilder har en del nyere kameraer forsøkt å la være med dette, men det medfører at bildene blir utsatt for moiré. Feilen er et resultat av fysiske lover, slik at den alltid vil oppstå når forutsetningene i kamera og motiv er til stede.

I dagens nyhet fra Pentax er anti-aliasfunksjonen løst på en helt ny måte: I stedet for et filter beveges bildebrikken i en sirkulær bevegelse, med en radius på oppunder én pikselvidde. Det gjør også bildet bitte litt uskarpt, og problemet med moiré er eliminert.

Det interessante med dette er at fotografen selv velger om hun ønsker å bruke anti-aliasingen. Det er mulig å skru den av, slik at bildet blir enda skarpere, men om motivet krever det, kan man skru på funksjonen. 

Tilgjengelig i slutten av november

Pentax K-3 er robust og tåler fint en skvett vann.
Pentax K-3 er robust og tåler fint en skvett vann. Foto: Pentax

Pentax K-3 har også en rekke andre mindre nyheter, og vi gleder oss til å presentere dem når vi får kameraet inn til test. Sammen med kamerahuset har Pentax også lansert et nytt værsikret objektiv: HD Pentax-DA 55-300mm, F/4-5,8 ED WR.

Både objektivet og kameraet skal ifølge pressemeldingen vært tilgjengelig i slutten av november. Kameraet vil tilbys med flere forskjellige objektiver, til følgende cirkapriser:

  • Pentax K-3 kamerahus: cirka 10 000 kroner.
  • Pentax K-3 med værsikret 18-55mm:  cirka 10 500 kroner.
  • Pentax K-3 med værsikret 18-135mm:  cirka 13 000 kroner.
  • Det nye objektivet HD Pentax-DA 55-300mm skal koste cirka 3 500 kroner.

Alle priser er inklusiv moms.

Les også: Guide til fotografering med bildestabilisering

 

Norges beste mobilabonnement

Juni 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Ice Mobil 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Telio Go 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen