TEST: Pentax K-5 II

Test Pentax K-5 II

(Bilde: Pentax/Akam)

En speilrefleks som tåler juling

Det er ikke rart at Pentax-fansen har trykket K-5 II til sitt hjerte.

Annonsør­innhold
Les hele saken »

Pentax K-5 II

Lanseringsdato: 06.09.2012
Veil v/lansering: Kr 8000,-
Testdato: 01.04.2013
Pris på testdato: Kr 7500,-

Innebygget blits: Ja, sprettopp-type
Tilbehørssko: Ja, hotshoe m/datakontakt
Lagring: SD/SDHC/SDXC
Størrelse: 132 x 65,4 x 69,6 mm
Vekt: 722 gram uten batteri & minnekort,
800 gram med

Kort sagt:
Svært god byggekvalitet
God værtetting

Gummiluken på undersiden er litt utsatt

Fysisk:


Les mer om Pentax K-5 II

Pentax K-5 II

Lanseringsdato: 06.09.2012
Veil v/lansering: Kr 8000,-
Testdato: 01.04.2013
Pris på testdato: Kr 7500,-

Innebygget blits: Ja, sprettopp-type
Tilbehørssko: Ja, hotshoe m/datakontakt
Lagring: SD/SDHC/SDXC
Størrelse: 132 x 65,4 x 69,6 mm
Vekt: 722 gram uten batteri & minnekort,
800 gram med

Kort sagt:
Svært god byggekvalitet
God værtetting

Gummiluken på undersiden er litt utsatt

Fysisk:


Les mer om Pentax K-5 II

Introduksjon

Siste halvår av 2012 var et skikkelig godt halvår for alle Pentax-entuasiaster. Først slapp Pentax forbrukermodellen K-30, som i stor grad stilnet noe av sulten etter nye speilrefleksmodeller fra produsenten. K-30 hadde det meste man kunne tenke seg på utstyrsfronten, i tillegg til et nytt og moderne utseende. Kameraet ble godt mottatt av både Pentax-fans og andre fotoentusiaster, og vi lot oss også imponere av nykommeren da vi testet kameraet tidligere i år.

Pentax K-30 var imidlertid ikke et skikkelig entusiastkamera, og de aller fleste ventet egentlig at produsenten ville slippe en arvtager til den aldrende kjempen Pentax K-5 som ble lansert under Photokina i 2010. Kameraet var mildt sagt imponerende da det ble sluppet, og hadde det meste av hva man kunne forvente av en toppmodell på den tiden.

Det tok nøyaktig to år før Pentax lanserte en artager til kameraet. Under Photokina i fjor høst så K-5 II og K-5 IIs dagens lys. Mange ble nok overrasket over at Pentax ikke slapp noen ny modell, for begge de nye modellene ser identisk ut på utsiden som sin to år gamle tvillingbror. Det er imidlertid gjort litt forbedringer på innsiden av kamerahuset. I denne testen tar vi for oss Pentax K-5 II, men vil i tillegg sammenligne bildekvaliteten til tvillingbror K-5IIs. Sistnevne er blant annet levert uten anti aliasing filter for bedre detaljgjengivelse og skarphet på bildene. Kan et kamera som mer eller mindre er identisk med et to år gammelt kamera hamle opp mot klassen beste i dag? Det akter vi å finne svaret på.

Les også: TEST: Pentax K-30

NB!

Trofaste lesere vil legge merke til at denne testen ikke ser helt ut som andre. Det er fordi vi arbeider med å endre vår testmal for kameraer. Denne testen representerer et trinn i denne prosessen, men ikke hvordan malen til slutt vil bli. Mye arbeid og endringer gjenstår ennå.
Pentax K-5 II
Pentax K-5 IIFoto: Pentax.com

Under kan du lese litt om hva Pentax K-5 II har å by på:

Pentax K-5 II
Canon
EOS 7D
Sony A77
Nikon D7100
Oppløsning
16
megapiksler
18
megapiksler
24
megapiksler
24
megapiksler
Brikketype
CMOS
CMOS
CMOS
CMOS
Brikke-
størrelse
APS-C
(23.5 x 15.6 mm)
APS-C
(22.2 x 14.8 mm)
APS-C
(23.5 x 15.6 mm
APS-C
(23.5 x 15.6 mm)
Videooppløsning
1920 x 1080
1920 x 1080
1920 x 1080
1920 x 1080
Batterikapasitet
980 bilder
800 bilder
470 bilder
950 bilder
RAW-støtte
Ja
Ja
Ja
Ja
Pris per 3/04-2013

Sjekk flere spesifikasjoner på Pentax K-5 II i prisguiden


Fysisk

Selve kamerahuset til K-5 II og IIs byr på svært få nyvinninger i forhold til K-5. Blant annet værtettingen skal være identisk som med forgjengeren, og består av 77 pakninger fordelt på kamerahusene for å holde kameraet tett. Vi har ikke hatt K-5 tilgjengelig for en direkte sammenligning mellom husene, men K-5 II gir iallfall et skikkelig solid inntrykk når vi plukker det opp og legger det i hånden. Pentax er kjent for å lage kamerahus som skal tåle en god dose med fukt uten at vitale deler skal ta skade, og det lover meget godt at Pentax har beholdt en værtetting som er kjent for å være meget god.

Det er lite nytt og spennende med K-5 II, og alt i alt er det svært få synlige forskjeller fra forgjengeren. Pentax må derfor ha vært godt fornøyd med designet av K-5 ettersom de ikke har valgt å forbedre noen synlige deler på K-5 II, som strengt tatt er mer enn videreføring enn en helt ny modell.

Du skal ikke trenge å bekymre deg for at kamerahuset ditt blir vått om du eier et K-5 II.
Du skal ikke trenge å bekymre deg for at kamerahuset ditt blir vått om du eier et K-5 II.Foto: Pentax.com

Byggekvalitet

Det meste ved kameraet kjennes meget solid, og kvalitetsfølelsen underbygges av den høye vekten på kameraet. Med kamerahus, batteri, minnekort og bærereim lander totalvekten på voksne 800 gram, noe som er relativt tungt i forhold til mange av konkurrentene i denne klassen.

Alt av knapper og brytere fremstår som bunnsolid, og gir en fin og god motstand som gjør at man ikke trenger å bekymre seg for å gjøre uplanlagte endringer ved uhell. Det er langt flere vippebrytere enn man finner på lillebror K-30, et grep som gjør at man kan gjøre flere innstillinger direkte på kameraet enn å måtte gå inn i menyene. Et klokt valg.

Selv om Pentax lover en forbedret værtetting i forhold til originalen er det et punkt vi ikke er helt fornøyd med. På undersiden av kameraet sitter det en liten gummiluke som skjuler den digitale kontakten benyttes om man kobler til et batterigrep. Denne luken sitter i utgangspunktet helt greit fast, men vi frykter at mye bruk vil føre til at denne faller av. Dette vil igjen gjøre kameraet sårbar for fukt.

Gummiluken på undersiden er kameraets akilleshæl hva angår værtettingen.
Gummiluken på undersiden er kameraets akilleshæl hva angår værtettingen.Foto: Paal Mork-Knutsen, Akam.no

Selv om kameraet har en voksen vekt, er selve kamerahuset ganske lite og kompakt. Mange av de nærmeste konkurrentene i denne klassen er merbart større, og forskjellen er merbar når kameraet blir plassert ved siden av undertegnedes egen Canon EOS 60D. Enkelte vil kanskje mene at kameraet er litt lite, men personlig synes vi størrelsen er helt grei.

I forhold til lillebror K-30 fremstår K-5II som et enda bedre sammenskrudd kamera. Der K-30 er bygget i polykarbonat er K-5 II bygget i et litt kraftigere material. Selve rammen består av rustfritt stål kledd med en magnesiumlegering. Det hele fremstår som veldig solid, og kamerahuset gir en veldig høy kvalitetsfølelse som er vesentlig mer tilstede enn følelsen vi fikk da vi testet K-30. Alt i alt er det lite å trekke på K-5II byggekvalitet, og selv om forskjellene fra K-30 er små er de helt klart betydelige nok til å heve inntrykket et par hakk.

Kameraets kitobjektiv er værtettet på samme måte som kameraet, og fremstår som et godt alternativ om man ønsker å kjøpe kamera og objektiv i ett.
Kameraets kitobjektiv er værtettet på samme måte som kameraet, og fremstår som et godt alternativ om man ønsker å kjøpe kamera og objektiv i ett.Foto: Paal Mork-Knutsen, Akam.no

Vårt testeksemplar ble levert med kitobjektivet Pentax 18-135mm F3.5-5.6ED AL [IF] DC WR som har den samme værtettingen som kameraet. Vi har ikke testet den optiske ytelsen av objektivet, men det fremstår som et godt valg om man ønsker å kjøpe kamera og objektiv i ett. Selve objektivet er relativt kompakt og lite, og gir et brennviddeomfang som tilfredstiller de aller fleste behov. I tillegg leveres objektivet med en solblender, noe som er et pluss.

Pentax K-5 II

Norges beste mobilabonnement

Sommer 2019

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Sponz 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

GE Mobil Leve 6 GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen