TEST: Pentax K-30

Test Pentax K-30

(Bilde: Pentax)

En skikkelig tøffing

Men alt er ikke bare gull og grønne skoger med K-30.

Annonsør­innhold
Les hele saken »

Pentax K-30 er et kamera som kan være litt vanskelig å bli skikkelig klok på. Ved første øyekast er det et kamera som er modig og stilig designet, og som har funksjoner og egenskaper som ikke er vanlig på kamerahus i denne klassen.

Pentax K-30.
Pentax K-30.Foto: Paal Mork-Knutsen, Akam.no

Uvanlig utforming

De eldre kamerahusene i speilrelfleksklassen har hatt et veldig tradisjonelt og kanskje litt kjedelig design, og det er morsomt at Pentax prøver noe nytt. Personlig synes undertegnede at kameraet grønne tema både på detaljer og i menyen fungerer ganske bra, og gir kameraet et ungdommelig preg. Kvaliteten på kameraet fremstår også som veldig god, og vi var aldri redd for å bruke kameraet utendørs selv i kaldt vinterregn.

Selv om kameraet ser tøft ut på avstand og tåler det meste, er det når man plukker det opp at man får en litt merkelig følelse. Selve grepet er veldig spesielt, og det er litt vanskelig å bli kjent med ergonomien og hvordan man bør holdet kameraet for best mulig komfort under fotografering.

Herlige proffmenyer

På innsiden er det helt tydelig at Pentax setter fotografen i sentrum når de lager speilreflekskameraer. Menyen er ren og oversiktig, og oppbygget på en logisk måte som gjør det enkelt å lære seg hvor ting ligger. K-30 har også en rekke funksjoner som entusiaster vil sette pris på.

Muligheten til å eksponere samme bilde flere ganger åpner for mye kreativ utvikling i forskjellige retninger, og at kameraet har funksjoner som forbedrer muligheten til astrofotografering er også ganske stilig. Dette er et kamera for de som liker å fotografere, og som fortrekker å gjøre jobben selv.

Foto: Paal Mork-Knutsen, Akam.no

Entusiastkamera

Mange av konkurrentene til dagens testkamera er modeller som ønsker å treffe en bred kundegruppe. Da vi testet Samsung NX200 i fjor var nettopp det at kameraet ønsket å treffe så mange forskjellige brukere nesten et problem, fordi enkelte av funksjonene rett og slett trakk ned kvalitetsfølelsen.

K-30 har kanskje det motsatte problemet. Her har Pentax laget et kamera som retter seg mot én kundegruppe, nemlig fotoentusiasten som kan litt om foto fra før og som gjerne vil ha et kamera som har egenskaper og funksjoner man må betale mer for å få hos de andre produsentene. Problemet er bare at når man satser så hardt mot én kundegruppe blir også konkurransen hardere. Og da må Pentax virkelig levere for å at kameraet skal klare å skille seg fra mengden.

Og det er på akkurat dette punktet at vi føler at Pentax K-30 klarer seg overraskende bra. Det har en bildekvalitet som er meget god, og som på enkelte punkter er langt over selv de beste konkurrentene i denne klassen.

På de aller fleste områder i bildekvalitetstesten vår klarer K-30 seg aller best, og dette gjenspeiler igjen Pentax' visjon om å lage kameraer rettet mot fotoentusiastene, fotografene og de som setter bildekvalitet og fotofunksjoner i fokus. For det er de dette kameraet virkelig er rettet mot.

Foto: Pentax.com

God på innsiden, rar på utsiden

Pentax K-30 fremstår som et kamera som gjerne vil, men som ikke helt får det til på alle punkter. Det er innsiden som er kameraets styrke, og det er litt trist at selve kamerahuset ikke føles så godt utformet som det burde være. Derfor er vi veldig spent på hva de vil finne på i neste versjon av kameraet. Vi håper at de forbedrer grepet litt på neste utgave, og at de finner plass til en mikrofoninngang slik at man kan bruke en ekstern mikrofon når man filmer. Det er imidlertid ikke sikkert at du misliker grepet på kameraet, her er det smak og behag. Vi anbefaler derfor at du prøver kameraet før du eventuelt går til innkjøp slik at du vet hva du går til.

Så hvem passer egentlig Pentax K-30 best til? Det er et godt spørsmål. Er du en ung student som har lyst til å studere foto enten på fagskole eller folkehøgskole bør du sjekke ut K-30 før du kjøper deg et kamera. Da får du et kamera som gir deg mye for pengene dine.

Fysisk:

Praktisk bruk:

Bildekvalitet:

Valuta for pengene

Per i dag koster Pentax K-30 rundt 5000 kroner for kamerahus og kitobjektiv, noe som er en relativt god pris for et kamera i denne klassen.

Et annet særpreg ved kameraet er at det er utstyrt med funksjoner og egenskaper som vanligvis ikke finnes på kamerahus i denne prisklassen. Kameraet har blant annet ekte pentaprisme i prismehuset, og ikke et pentaspeil som er langt mer vanlig. I tillegg er både kamerahuset og kit-objektivet godt værtettet, noe som også er uvanlig for et kamera til rundt 5000 kroner. Det er enda mer sjeldent at kit-objektiver er værtettet, så her fortjener Pentax litt ekstra ros. Alt i alt er dette en pakke som gir mye valuta for pengene, og det er vanskelig å vise til konkrete konkurrenter som gir like mye for denne prisen.


Styrker og svakheter

 
Værtettet kamerahus og objektiv
Et lite imponerende grep
 
Veldig god pentaprismesøker
Litt dårlig batterikapasitet
 
Veldig god bildekvalitet
Mangler inngang for ekstern mikrofon
 
Funksjoner og egenskaper som hører hjemme hos dyrere modeller

Passer for:

  • Brukere som er på jakt etter et rimelig speilreflekskamera med mange funksjoner
  • Brukere som setter fotoegenskapene i senter.
  • Brukere som vil ha et kamera som tåler regn og støv.
  • Brukere som primært fotograferer i RAW, men også forventer gode resultater i JPG.

Passer ikke for:

  • Brukere som vil ha et lite kamerahus.
  • Brukere som har behov for god batterikapasitet
  • Brukere som trenger høy skuddtakt og stor buffer.
  • Brukere som primært bruker kameraet til videofilming.

Alternativer

I akkurat denne klassen finnes det en rekke alternativer til Pentax K-30. Under har vi listet opp et lite utvalg av modeller som kan være av interesse om man er på jakt etter et alternativ:

  • Canon EOS 650D: 650D er Canons nyeste speilrefleksmodell i forbrukerklassen, og klarte seg veldig bra i vår test. Det er omtrent like stort som K-30, og koster omtrent det samme.
  • Samsung NX20: Samsungs speilløse NX20 er en av sammenligningsmodellene i denne testen, og fremstår som en stor konkurrent til dagens testmodell. Kameraet har en like stor bildebrikke som K-30, men mangler speil og optisk søker. På plass er imidlertid en elektronisk søker, om man foretrekker det. LItt dyrere enn K-30 er den også.

Som nevnt er dette bare et knippe kameraer i en klasse som er veldig stor. Er man på jakt etter flere alternativer kan man ta seg en tur i vår prisguide, som kan brukes for å finne flere alternativer til dagens testmodell.

For en dypere gjennomgang av kameraets funksjoner, kan du besøke vårt søsternettsted Akam.no.

Pentax K-30

Norges beste mobilabonnement

Sommer 2019

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Sponz 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

GE Mobil Leve 6 GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen