TEST: Pentax K-01

Test Pentax K-01

(Bilde: Pentax.com)

Leketøyet som tas fram om natten

Det er krefter i disse byggeklossene.

Annonsør­innhold
Les hele saken »

Konklusjon

Som vi sa innledningsvis er Pentax K-01 et kamera som mildt sagt har skapt diskusjon blant fotografer rundt omkring i verden. Kameraets mye omtalte utseende får ingen stjerne i boka hos oss, men bildekvaliteten som kameraet produserer er god, noe som veier minst like tungt som kameraets utseende. Både fargegjengivelse og detaljoppløsningen er god, og den gode bildekvaliteten må tilskrives den 16,1 megapiksels store APS-C-bildebrikken.

Pentax K-01 yter godt på høye ISO-verdier, noe det viser på dette bildet. ISO 6400, f/2.8, 1/200 sekund. Trykk på bildet for full oppløsning.
Pentax K-01 yter godt på høye ISO-verdier, noe det viser på dette bildet. ISO 6400, f/2.8, 1/200 sekund. Trykk på bildet for full oppløsning.

I løpet av testperioden har vi opplevd en personlig utvikling. Vi har gått fra å sett på Pentax K-01 som et forvokst leketøy (nok en gang, på grunn av utseendet) til å se mulighetene som ligger i kameraet og dermed se på det som et verktøy. Likevel må det påpekes et par svakheter. Kameraets autofokus er neppe noe noen ingeniør i Pentax vil vedkjenne å ha utviklet. Den er rett og slett treg og sliter med bevegelige motiver. Skjermen har en god oppløsning, men mens man komponerer bildet får man følelsen av at oppdateringsfrekvensen på bildet og at oppløsningen synker et lite hakk. Til å se på bilder du har tatt gjør det jobben mer enn bra nok, men vi syns det er viktigere at du ser hva du tar bilde av, når du gjør det, heller enn etterpå.

Tidligere i testen påpekte vi at Pentax har tatt noen svært merkelige valg med dette kameraet. Hvorfor lager de kameraet speilløst og uten søker, når den fysiske størrelsen uansett nærmer seg et kompakt speilreflekskamera? Vi lurer på hvilken målgruppe som skal sørge for at utgiftene til utviklingen av dette kameraet dekkes, for det havner virkelig mellom to stoler. Det kunne vært mindre, og dermed vært et ypperlig, kompakt speilløst kamera - eller det kunne vært større og hatt søker, kanskje til og med speil og dermed konkurrert med speilreflekskameraer. Nå skal det nevnes at nylanserte Pentax K-30 nettopp er speilrefleksvarianten av K-01 med blant annet samme bildebrikke, noe som viser at Pentax har tenkt tanken.

Skal man oppsummere Pentax K-01, så koker det ned til dette: Tåler du utseendet og vil bære på litt ekstra, vil du ha god bildekvalitet, en relativt god videofunksjon og et kamera som vekker oppmerksomhet.

Fysisk:


Praktisk bruk:Bildekvalitet:


Valuta for pengene

Per 12.juni ligger Pentax K-01 på litt under 5000 kroner. Det finnes både rimeligere og dyrere alternativer, og vi synes kameraet er noenlunde fornuftig priset. Sammenligner vi med andre speilløse systemkameraer ser vi at både Panasonics GX1 og Samsung NX200 er rimeligere priset, samtidig som de er på høyde med K-01. Hvis pris ikke er noe problem ligger Sony NEX-7 priset rundt tre tusenlapper høyere, uten at bildekvaliteten kameraet gir forsvarer den forskjellen. Vår konklusjon blir at dersom du blir latterliggjort av naboene for å gå rundt med dette kameraet, så er det på grunn av utseendet, ikke prisen.


Styrker og svakheter

 
  Veldig god bildekvalitet
  Svært omdiskutert design
 
  Presis fargegjengivelse
  Dårlig ergonomi
 
  Lite støy ved høy ISO
  Til tider treg og upresis autofokus
 
  Bildestabilisering i huset
  Stor i forhold til konkurrentene
 
  Godt dynamikkomfang
 
  Solid bygget
 
  God batterikapasitet

Passer for:

 • Brukere som skriker etter oppmerksomhet
 • Brukere som er opptatt av god bildekvalitet
 • Brukere som trenger god ISO-ytelse

Passer ikke for:

 • Brukere som er opptatt av sport- og actionfotografering
 • Brukere som vil være diskré
 • Brukere som trenger søker

Alternativer

 • Canon G1 X: Bra alternativ for den som ikke trenger å bytte objektiv, men dyrere enn K-01. Har litt mer zoom og innebygd ND-filter.
 • Nikon V1: Nikons beste systemkamera uten speil. Mindre bildebrikke, men V1 har innebygd søker. Foreløpig er det kun tre Nikon 1-objektiver tilgjengelig.
 • Olympus E-P3: Olympus sin toppmodell i PEN-serien. Godt brukergrensesnitt og byggekvalitet, men en utdatert bildebrikke gjør at kameraet ikke er oppe på K-01s nivå når det gjelder bildekvalitet.
 • Sony NEX-5n: Kompakt systemkamera fra Sony. Lite kamerahus, vridbar skjerm og stor standardzoom. Dårligere utvalg av optikk enn til Olympus/Panasonic og Pentax. Omtrent like dyr som K-01.
 • Sony NEX-7: Sonys toppmodell. Innebygd søker, kompakt hus, vridbar skjerm. Dyrere, men på mange måter klassens mest avanserte kamera. Som NEX-5n lider NEX-7 av dårlig utvalg av kompakt optikk.
 • Samsung NX200: Kompakt og solid hus fra Samsung. Som med Pentax K-01 er det ingen mulighet for søker. Større objektiv, men brukbart utvalg.
 • Panasonic Lumix DMC-GX1: Dette er Panasonic sitt beste speilløse systemkamera. God bildevalitet, og god tilgang til objektiver i microFourThirds-systemet.
 • Nikon D5100: Går du litt opp i størrelse fra Pentax K-01 kan et godt valg være Nikons D5100. Like stor bildebrikke som i K-01, men her får du selvsagt innebygget søker, og bedre ergonomi.

Pentax K-01

Norges beste mobilabonnement

Sommer 2019

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Sponz 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

GE Mobil Leve 6 GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen