TEST: Pentax K-01

Test Pentax K-01

(Bilde: Pentax.com)

Leketøyet som tas fram om natten

Det er krefter i disse byggeklossene.

Annonsør­innhold
Les hele saken »

Vi må si det med en gang. Med en liten dose forutinntatthet må vi si at Pentax K-01 nok er av de mest spesielle kameraene som vi har testet den siste tiden. Dette skyldes det merkverdige designet, som har fått til tider svært mye oppmerksomhet. Pentax K-01 er et speilløst systemkamera med stor APS-C-bildebrikke, altså like stor som de man finner i de fleste speilreflekskameraer. På mange måter er det mye annet ved kameraet som minner om speilreflekskameraer, sett bort fra at Pentax K-01 mangler både speil og søker. På foraer verden over har den "store klumpen" blitt elsket og hatet. Fordommer lagt halvveis til side, her er vår test av Pentax' spesielle påfunn.
Aller først, noen spesifikasjoner:

Pentax K-01
Olympus E-P3
Panasonic DMC GX-1
Samsung NX200
Oppløsning
16,1
megapiksler
12
megapiksler
16
megapiksler
20
megapiksler
Brikketype
CMOS
Live-MOS
Live-MOS
CMOS
Brikke-
størrelse
APS-C
23.5 x 15.7 mm
mFT
17.3 x 13.0 mm
mFT
17.3 x 13.0 mm
APS-C
23.5 x 15.7 mm
Videooppløsning
1920 x 1080
1920 x 1080
1920 x 1080
1920 x 1080
Batterikapasitet
500 bilder
330 bilder
300 bilder
330 bilder
RAW-støtte
Ja
Ja
Ja
Ja
Pris per 13/06 2012

Sjekk flere spesifikasjoner på Pentax K-01 i prisguiden


Fysisk

Vurdering:

Her kan du hoppe rett til seksjonen som interesserer deg mest:


Kamerahus

Den siste tiden har Akam testet mange speilløse systemkameraer. Vi ble derfor overrasket da Pentax lanserte K-01, som er en del større enn andre kameraer i samme kategori. Mye av årsaken til størrelsen er den store registeravstanden, som gjør at kameraet kan ta i bruk Pentax' objektiver med K-fatning. Den svært så rektangulære formen gir klare assosiasjoner til murstein, uten at K-01 føles like solid. Riktignok består kameraets ytre stort sett av metall og gummi, så kameraets byggekvalitet er nok ikke noe å kimse av.

At Pentax har valgt å gjøre Pentax K-01 så stor, overrasker oss. Et av de største salgspoengene til speilløse systemkameraer er i våre øyne er den kompakte størrelsen, og det spørs om ikke Pentax har havnet litt mellom to stoler med kameraets størrelse. Riktignok har Pentax sluppet et knøttlite 40mm f/2.8 pannekakeobjektiv, og med en stor lomme vil denne kombinasjonen akkurat gli ned. Med Pentax sitt øvrige objektivutvalg vil K-01 i størrelse virke som et vanlig speilreflekskamera.

Pentax valgte å gi den australske industridesigneren Marc Newson jobben med å designe K-01, og kameraets design er diskutert opp og ned i mente på fotoforaer. Vi faller ikke akkurat pladask for designet, og det skal nevnes at kameraet tiltrekker seg mengder med oppmerksomhet fra de rundt deg når du fotograferer. For noen er det sikkert morsomt, men vi foretrekker å ta gode bilder heller enn å snakke om design.

Skjerm

Tilbake til toppen

Siden Pentax K-01 ikke er blitt utstyrt med eller har mulighet for å bruke en ekstern søker, er skjermen på kameraet ekstra viktig. Baksiden preges av en tre tommer stor skjerm, som har en oppløsning på 921 000 bildepunkter. Skjermen er skarp og lys, og vi har ikke noe problem med å bruke den i motlys, selv om du må være obs på at det er vanskeligere å vurdere eksponering i slike situasjoner.

Uten å slå dette helt fast, virker det som om skjermen har en noe lav oppdateringsfrekvens, samt en eller annen forhåndsinnstilling som skarper opp bildet i liveview vel mye. Førstnevnte at det blir vanskeligere å få et godt inntrykk av hva du faktisk tar bilde av, spesielt hvis det er mye fart og aktivitet. Dette er en av faktorene som gjør at Pentax K-01 i sum er et kamera som passer heller dårlig til action- og sportsfotografering. Riktignok har det samme blitt sagt om Canons berømte 5D mark II, men det har blitt tatt mange spektakulære sportsbilder med det óg. Så er det nevnt.

På neste side snakker vi om ergonomi og hvordan det er i praktisk bruk.

Pentax K-01

Norges beste mobilabonnement

April 2019

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Youteam 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

GE Mobil Leve 6 GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen