Illustrasjonsbilde.
Illustrasjonsbilde. (Bilde: shutterstock.com)

Pengene strømmer inn for skytjenester

Microsoft og IBM øker mest, ifølge en rapport fra Synergy Research Group.

Det er ingen tvil om at datautviklingen går i retning av stadig flere skytjenester. Både IBM og Microsoft er tradisjonelle programvareleverandører som nå må omstille seg til levering av tjenester fremfor den sedvanlige overføringen av programmer. 

Begge selskaper har tatt overgangen på alvor og kan vise til vekst i omsetningen for skytjenester i andre kvartal på 164 prosent for Microsoft og 86 prosent for IBM i forhold til fjoråret, ifølge rapporten til Synergy Research Group.

Dette kommer også tydelig frem i selskapenes kvartalsrapporter og samtaler med analytikere:

—Det er ikke bare snakk - de følger det opp med store investeringer, sier John Dinsdale, analytiker hos Synergy, til The New York Times.

Amazon tjener mest

Når det kommer til størrelsen på omsetningen er det imidlertid Amazon som troner på toppen. De når nesten en milliard amerikanske dollar for sine skytjenester, mens Microsoft omsetter for 370 millioner dollar og IBM selger for 259 millioner. Google får inn minst blant de store selskapene med 169 millioner.

Allikevel er ikke tallene direkte sammenlignbare, skriver The New York Times. Microsoft og IBMs tall inneholder ting som ikke er inkludert for Amazon. De legger til programvare som leveres via skyen. I tillegg omfatter tallene også sky-relaterte tjenester og endog maskinvare for installering av lokale skytjenester hos firmaer. 

Strategisk viktig

Skytjenester utgjør fortsatt en liten del av markedet, men har nå vokst til en total verdi på over 13 milliarder dollar i året, ifølge Forbes. Det er 45 prosent høyere enn året før. IBM kastet seg inn i markedet med sitt kjøp av skytjenesten SoftLayer for 2 milliarder dolllar i fjor. Det fulgte de opp med 1 milliard dollar til forretningsenheten Watson, som kjører på SoftLayer-systemet, og ytterligere 1 milliard til utvikling av nye skytjenester.

IBM gikk nesten under i overgangen fra dataterminaler til personlige datamaskiner på 80- og 90-tallet, skriver The New York Times. Den situasjonen forsøker de å unngå for enhver pris nå. 

Les også: Microsoft med «gavepakke» til proffkunder

(Kilder: forbes.com, nytimes.com, srgresearch.com)

Norges beste mobilabonnement

Sommer 2019

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Sponz 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

GE Mobil Leve 6 GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen