Pene tall fra Nokia

Nokia hevder i sin kvartalsrapport at det nå er 1,7 milliarder mobiltelefoner i verden. 643 millioner håndsett kommer fra Nokia, noe som utgjør 32 prosent av alle mobiler.


En smilende nokiasjef, Jorma Ollila.

Kongen på haugen
Markedsandelen til Nokia steg i løpet av årets tre siste måneder til 34 prosent, noe som er suverent størst i mobilverdenen. Analytikere så for seg en markedsandel ved utgangen av fjoråret på 33,5 prosent, så også her overrasker finnene positivt.

Det har vært salgsvekst i Asia, Europa, Midt-Østen og i det afrikanske markedet. De to sistnevnte, sammen med Russland og India, er marked hvor Nokia har hatt en sterkt vekst i året som gikk.

I Nord-Amerika derimot, gikk ikke salget fullt så bra, og Nokia nøyer seg med å si at resultatet var "skuffende".

I Vest-Europa var 6630 toppselgeren innen sin kategori, nemlig 3G-telefoner. Over tretti europeiske operatører tilbød nettopp 6630 til sine kunder, og Telenor var blant disse. Faktisk var 6630 den eneste 3G-telefonen man kunne få kjøpt gjennom Telenor, og en slik posisjon vil nok slå positivt ut på salgsstatistikkene til Nokia.

Til værs
Presentasjonen av de gode resultatene førte til en umiddelbar kursoppgang på fem prosent. Nokia fikk i siste kvartal et resultat per aksje på 0,23 euro, mens betydelig svakere 0,18 euro var forventet.

Den totale omsetningen i 2004 havnet på 9,3 milliarder, mens den året før var på 8,8 milliarder. I år forventer Nokia en ytterligere vekst i mobilmarkedet. Hele 700 millioner håndsett tror den finske giganten de kommer til å selge første kvartal i år, noe som vil gi et nettosalg på mellom 7 og 7,3 milliarder euro.

Du finner hele kvartalsrapporten, som er like lang som et godt år, hos Nokia.