Guide

Peltierguide

  • Endret

 

 

La oss ta det helt fra begynnelsen: Et peltier-element er en teknisk innretning som utnytter et termisk fenomen funnet av Jean Charles Athanase Peltier i 1834. Fenomenet skjer når en strøm av elektroner flyter igjennom to ulike metaller; når det går en elektronstrøm gjennom disse, så blir det tatt (absorbert) termisk energi fra det ene og transportert den over til det andre ved hjelp av elektrisk strøm. Man "pumper" da termisk energi, derfor kalles ofte et peltier-element for en varmepumpe.

Peltiereffekten opptrer altså hele tiden, der strøm går igjennom to ulike metall. I de fleste tingene rundt oss så er denne effekten uhyre liten, men den er der, f.eks i en en ledning av kopper og aluminium som er tvunnet sammen.

Det har gjennom tidene blitt jobbet mye for å framheve dette merkelige fenomenet. Resultatet har blitt en bruk av ulike typer halvedermaterialer som er i stand til å frambringe store temperaturforskjeller imellom seg. En temperaturforskjell på rundt 75 grader mellom de to metallene er ikke noe uvanlig med moderne peltier-elementer.

Under kan du se forskjellige typer av moderne peltier element, de bygger alle sammen på samme fenomen, men har litt forskjellig konstruksjon. Takk til peltier-info.com for bilder.

 

 

Norges beste mobilabonnement

Juni 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Ice Mobil 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Telio Go 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen