Test

Pelle erobreren

Blant mange regnes Bille Augusts ”Pelle erobreren” som noe av det fineste skandinavisk film noensinne har fostret. Det er denne anmelderen helt enig i. Også oscarakademiet var begeistret og valgte å gi denne svensk-danske perlen oscar for beste utenlandske film i 1989. Bille August har aldri siden nådd opp til det han presterte med ”Pelle erobreren”, selv om filmer som ”Åndenes hus” og ”Frøken Smillas fornemmelse for snø” også er av høy kvalitet.

Pelle og Lasse fremme i Danmark.
Pelle og Lasse fremme i Danmark.

Knuste drømmer

I filmens begynnelse møter vi Lasse (Max von Sydow) og Pelle (Pelle Hvenegaard), far og sønn, på vei med båten over fra Sverige til Danmark. Moren til Pelle er død, og planen for de to er nå å bosette seg i Danmark. Om bord båten forteller Lasse om hvor flott de kommer til å få det i Danmark. ”Det er stor forskjell på det landet vi skal til. Man tror knapt sine egne øyne. Vi får rosiner i skinkesteika og pålegg på brødet”, forteller Lasse. For oss kanskje ikke de største gledene, men for to fattige svensker er dette det rene himmelrike.

Danmark er selvfølgelig ikke det forgjettede land som Lasse og Pelle hadde håpet på. På minimumslønn blir de to ansatt som gårdsarbeidere hos den usympatiske gårdseieren Kongstrup. Sammen med de andre arbeiderne forsøker Lasse og Pelle å gjøre det beste ut av situasjonen. Livet med de andre preges av både nedturer og oppturer, men noen skinkestek ser de aldri noe til.

Fattigfolk

Kort oppsummert er ”Pelle erobreren” et velspilt karakterdrama. Max von Sydow spiller på hele sitt register og gir her sin rollefigur mer sjel enn de fleste virkelige mennesker kan skilte med. Lasse kan ikke sies å være den skarpeste kniven i skuffen, men hjertet hans, det er laget av gull. Allikevel kan Lasse være sosialt inkompetent og naiviteten hans spenner iblant ben på ham og Pelle. Sønnen hans derimot er en skarp en, men med et sviktende skolesystem kommer man uansett ikke langt.

Etter
Etter "Pelle erobreren" tok det hele 13 år før Pelle Hvenegaard igjen spilte i en film.

Basert på romanen med samme navn skrevet av dansken Martin Andersen Nexø, tar historien for seg livet i Danmark i tiden rett før den omveltende industrialiseringen. Bille August har selv uttalt at dette er en tid som alltid har fascinert ham, og da han fikk muligheten til å regissere takket han umiddelbart ja. Med romanen som utgangspunkt har den svenske regissøren laget en rørende og følelsesladet film om fattigdom, og om det å bevare verdigheten sin under harde og ofte umenneskelige kår.

Klønete utgivelse

Punktene med ekstramateriell høres unektelig lovende ut. Her er det introduksjon av filmen, Bille August forteller om sin nye film, fotogalleri og biografier. Det faktiske innholdet på disken er dermed ganske skuffende. Introduksjon av filmen er en fem minutter lang snutt uten særlig verdi. Bille August forteller ikke om sin nye film, nei han skriver litt om den. Fotogalleri og biografier, ja, du kan tenke deg selv. DVDen har flott bilde og god lyd, som for så vidt er god nok grunn til å finne plass til denne i hylla.

Konklusjon

”Pelle erobreren” er en emosjonelt utfordrende film. Kunstneriske sprell er neddempet til fordel for en godt fortalt historie som det er lett å engasjere seg i. Mye av æren for det går til skuespillerne. Blant skandinavisk film finnes det knapt bedre skuespill enn det Von Sydow og Pelle Hvenegaard leverer. Resultatet er en film som kan nytes av absolutt alle som er glade i gode gripende historier.

Pelle Erobreren   Les mer »

Norges beste mobilabonnement

Juni 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Ice Mobil 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Telio Go 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen