Anmeldelse

Pedro – You, Me and Everyone

Det er i alle fall ikke latinomusikk det er snakk om, selv om artistnavnet til vår venn James Rutledge fra London gir assosiasjoner til slibrig popmusikk fra det glade Sør-Amerika. Med "You, Me and Everyone" har Pedro levert noe ganske annet, man kan gjerne si at det er ganske annerledes i forhold til hva man pleier å høre. For det er ikke helt jazz, det er ikke helt folk, det er ikke helt downtempo, det er ikke helt ... ja, hva skal man si? Pedro har formet sin egen stil, men om den er brukervennlig nok gjenstår å se.

Fyrverkeri og frijazz

Pedro, også kjent som James Rutledge.
Pedro, også kjent som James Rutledge.

Musikk som frijazz er glad i improvisasjon, og Pedro serverer lytteren en illusjon om at det er nettopp dette vi hører titt og stadig (for det er vel egentlig bare veldig dyktig kalkulert). Trommene tar fullstendig av og det samme gjør hornbruken. Det er rett og slett en fryd å høre på. I Am Keeping Up gir oss en god dose med begge deler og fungerer derfor som en nyttig innledning til albumets stil sammen med den mer rolige og ordentlige introduksjonen Intro (Asleep). Spor etter folkemusikk gjør seg for alvor gjeldende i Spools, hvor elektronisk diskogalskap blir elegant dandert med et eksotisk-klingende instrument. Slike låter er lekne og forfriskende, men alt er ikke bare fryd og gammen i Pedroland.

Alle trommesoloene og hornmusikken fusjonerer med tradisjonell populærmusikk i form av den elektroniske verdenens downtempo-stil. Green Apples er et godt eksempel på dette, og balanserer forskjellene på en heroisk måte. Dessverre sitter man ofte igjen med følelsen av å ikke huske hva man nettopp hørte. Om det er for mye fokus på improvisasjonsaktig bruk av instrumenter eller musikken i sin helhet er for standardisert, er ikke lett å si. Det skulle egentlig ikke være mulig å kalle noe av Pedros musikk for forglemmelig, men den bittelille mangelen på variasjon mellom flere av låtene bidrar til et slikt inntrykk. Da er det godt med litt rolige avbrekk blant alle fyrverkeriene.

Vakkert og vemodig

Når man mikser så mange stiler som Pedro, er det ikke rart at det kan bli litt kluss i utstyret.
Når man mikser så mange stiler som Pedro gjør, er det ikke rart at det kan bli litt kluss i utstyret.

Nothing but Pebbles dukker opp sånn litt over halvveis ute i plata og fortsetter der Intro (Asleep) slapp med sin deilige melodi og behagelige atmosfære. Vibrafonen spiller en finurlig liten melodi som er fin å høre på, og som fungerer ganske godt i tandem med albumet øvrige paradoksalt stilistiske galskap og forglemmelighet. Mot slutten av "You, Me and Everyone" vier Pedro denne rolige og avbalanserte stilen full oppmerksomhet, til å begynne med i Sound Song. Atmosfæren kan minne om Ulver og bruken av nok et eksotisk instrument bidrar til at musikken ikke føles ute av sin plass på albumet. Det er nydelig og avslappende å høre på, rett og slett.

Klokkespill og piano får også entre scenen i albumets tittelspor og harmoniserer på en flott måte. Melodier som kan minne om The Album Leaf, mesteren av enkel og vakker musikk, dukker opp til lytterens store glede. Og jammen utvikler ikke låta seg til den øvrige jazzeksplosjonen av trommevirvler og liknende vi har hørt tidligere. Pedro definerer først én type hybrid på albumet, før han presenterer en god og rolig stil, før han igjen slenger det hele sammen i en velfungerende miks. Denslags fortjener applaus.

Konklusjon

"You, Me and Everyone" har en spennende sjangerblanding og er utført på en solid og bra måte. Dessverre kan man sitte igjen med følelsen om at man ikke har tatt notis av de siste to-tre sangene som nettopp har blitt spilt av, men dette veies opp av en rekke lyspunkter. Helhetsinntrykket er derfor like blandet som miksen av stiler på albumet. En god del elementer og låter er bra, noen er litt kjedelige og andre er litt sære. Fordi Pedros nye verk vil glede mange, men ikke alle, vil det være riktig å si at det er nokså godt.

Norges beste mobilabonnement

Juni 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Ice Mobil 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Telio Go 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen