PCI Express like rundt hjørnet

PCI Express skal ta over for dagens AGP-grensesnitt mot grafikkortene, men det kommer nok til å gå en stund før den nye standarden klarer å etablere seg. Man er avhengig av både hovedkortleverandører og grafikkort, noe som ser ut til å gå i orden i løpet av kort tid. I det Intel lanserte sin 9xx-serie, ble det også introdusert en rekke hovedkort med støtte for PCI Express, DDR2 og LGA775 prosessorsokkel.

Fortsatt er det sparsomt med grafikkort basert på PCI Express i norske nettbutikker. Ifølge en artikkel hos X-bit labs er imidlertid både ATI og NVIDIA inne i en periode der de leverer ut grafikkort med PCI Express x16 til forhandlere og kunder. Asus og Sapphire er blant forhandlerne som er nesten klare med slike kort, men tilgjengeligheten i Norge kan drøye helt til august for enkelte modeller.

Det er små forskjeller i måten man kan bygge opp grafikkortene. ATI tilbyr såkalte "fullblods" PCIe-løsninger ettersom de har bygget inn en kontroller på kortet. Nvidia bruker en spesiell brikke som har bro-funksjon mellom AGP og PCIe. Foreløpig er det ikke kjent hvorvidt Nvidia sin løsning vil gi dårligere ytelse enn ATI.

I skrivende stund er det ATI og NVIDIA som er de mest fremtredende selskapene på PCIe-plattform. Andre produsenter som 3Dlabs, Matrox og XGI ser ut til å ta det noe mer med ro, men det vil helt sikkert dukke opp annonseringer i løpet av sommeren.

Norges beste mobilabonnement

Juni 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Ice Mobil 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Telio Go 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen