PC-virus i 20 år

I år er det ifølge antivirusselskapet F-Secure 20 år siden det første dataviruset infiserte en PC. Verdens første datavirus var riktignok Elk Cloner i 1982 ifølge leksikonet Wikipedia, men det infiserte kun Apple DOS. Denne gangen spredde datavirus seg mest via disketter og derfor var spredning ikke så epidemisk som den kan være i dag. Internett-tilknytning var jo ikke så vanlig den gangen.

Det finnes i dag over 150 000 datavirus og antallet bare vokser. Den største endringen i løpet av disse 20 årene er likevel ikke i typen eller omfanget av datavirus - den største endringen er motivet til de som lager datavirus. Tidligere var motivet for å lage datavirus å få oppmerksomhet og å skryte av det de kunne. I dag er situasjonen en helt annen - nå går det mer på å tjene penger på en kriminell handling.

Det første dataviruset i 1986 var et såkalt bootsector virus med navnet Brain. Dette viruset var i utgangspunktet ikke skadelig, men det satte i gang den onde virustilstanden som vi har i dag. Et bootsector datavirus infiserer den delen av en harddisk som styrer oppstarten, det vil si primære partisjonen og/eller Master Boot Record (MBR).

Bootsector datavirus eksisterer ikke lenger, men var dominerende fra 1986 til 1995. Fra 1995 til 1999 var det macrovirus som tok over - disse infiserte eldre Windows-versjoner. Når e-post ble mer vanlig spredde virusene seg på den måten og datavirus ble da et mer globalt problem. En av de første ormene som spredde seg via e-post var Loveletter som brukte e-postprogrammet Microsoft Outlook til å spre seg.

Etter 2001 var det nettverksormene som dominerte - det vil si ormer som ikke spredde seg via e-post. To eksempler på disse er Blaster og Sasser - ormer som infiserte sårbare Windows-PCer som manglet oppdatering. E-post- og nettverksormer er fortsatt dominerende. Ekspertene mener den neste trenden blir å spre ormer via trådløse nettverk.

Kilder: f-secure.com, vnunet.com, wikipedia.org

Norges beste mobilabonnement

Juni 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Ice Mobil 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Telio Go 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen