PC-markedet i fritt fall
Teknofil

PC-markedet i fritt fall

Det har lenge vært spekulert i hvordan forbrukerelektronikk skal ta seg gjennom finanskrisen. Her i Norge har bransjen selv antydet at markedet vil bli langt mindre truet enn for eksempel salg av bil og bolig. I USA merker man derimot klare signaler på at PC-salget er på vei ned.

Bratt stup for PC-markedet
Ifølge Cnet News kom fjerde kvartal som et sjokk på PC-produsentene. I snitt har markedet vokst med 15 prosent hvert kvartal sammenlignet med året før de siste par årene. Nå er det derimot slutt. I siste kvartalet i 2008 falt markedet med 0.44 prosent, og det på tross av julesalget.

- Vi hadde en forventet vekst på rundt 6.5 prosent for dette kvartalet. Å lande på rundt null viser da hvor raskt markedet er på vei ned, sier Loren Loverde, analyseansvarlig for firmaet IDC, ifølge Cnet.

Finanskrisen har rammet den amerikanske befolkningen langt hardere enn den norske. Her har de opplevd masseoppsigelser og en rekke tvangssalg på grunn av ubetjente lån. Det er dermed logisk at kjøpekraften også faller. Likevel forventer IDC en vekst i PC-salget på tre prosent per kvartal for 2009.


Apple faller også
Det er ikke bare PC-markedet som går nedover. Også Apple får føle på kroppen at kjøpelysten ikke lenger er så stor blant folk. Med tanke på at deres maskiner ikke er blant det billigste er det ikke overraskende at deres salg også faller noe. Ifølge Appleinsider falt Apples andel av det amerikanske maskinmarkedet fra 9.5 prosent i tredje kvartal til 8 prosent i fjerde. Disse tallene, som stammer fra analysefirmaet Gartner, betyr at Acer tar over tredjeplassen på listen over USAs største PC-produsenter.

Likevel har Apple grunn til å være fornøyd, for salget i fjerde kvartal i 2008 er noe høyere sammenlignet med samme tid i 2007. Apple er alene om dette sammen med Acer og Toshiba på det amerikanske maskinmarkedet.

Norges beste mobilabonnement

Desember 2018

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Komplett MiniFlex 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Komplett MedioFlex+ 6GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen