Guide

PC-en trenger ikke fritid

Hvert fjerde år rammes hele verden av en alvorlig kule fotballfeber. Ettersom dette er nokså smittsomt, kan det hende også du har planer om å ta litt fri fra PC-en for å bedrive sofaidrett i tiden fremover. Om ikke annet for kunne late som du er en av gutta når du kommer på jobb mandag.
 
Men selv om det betyr at du må ta deg litt fri fra datamaskinen, betyr det på ingen måte ikke at du ikke kan la PC-en gjøre noe formuftig mens du stirrer på menn som sparker ball. Det finnes nemlig flere oppgaver som uansett tar så lang tid at du uansett ikke ville ventet foran dataskjermen - noe som betyr at du med god samvittighet kan se fotballkamp i mellomtiden.

Her er fem fine forslag til slike PC-aktiviteter:

Kjør full disksjekk
Harddisker er verdifulle greier - i hvert fall om du har eller har tenkt å ha viktige data på dem. For å forebygge datatap kan det derfor være smart å feilsøke disken for å finne eventuelle problemer med filstruktur og disksektorer.

For Windows kan du bruke et innebygd verktøy for å feilsøke harddisken. Dette starter du enkelt ved å høyreklikke den harddisken du ønsker å sjekke, og så velge Egenskaper -> Verktøy og så trykke Kontroller.


Krysser du ikke av noe under feilsøkingen vil du bare få opp en rapport over eventuelle problemer med filsystemet. Huker du av den øverste boksen vil den også prøve å reparere disse feilene. For en veldig grundig gjennomgang kan du også velge å lete etter og fikse skadede sektorer. Sånt tar gjerne timesvis.

Les også: Sjekk om disken er frisk

Defragmentering
Filer som ligger på harddisken er som regel delt opp i sektorer, som er fysisk plasseringer på harddisken. Datamaskinen forsøker å plassere en fil slik at sektorene den dekker ligger i en rekke, ettersom dette er mest effektivt både for lesing og skriving.

Men etter hvert som disken brukes, fylles opp og filer slettes, blir det mer og mer vanskelig å finne lange nok sektorrekker for filene. Da må forskjellige deler av filene lagres på forskjellige steder på disken -  filene deles opp eller fragmenteres, og dette gjør at lesing og skriving fra og til disken tar lenger tid.

For å motvirke dette finnes det programmer som defragmenterer, altså samler data fra forskjellige sektorer og forsøker legge dem i riktig rekkefølge. Også her går det an å bruke Windows' eget verktøy, men det finnes også en rekke veldig gode tredjepartsalternativer. En av våre favoritter er Auslogics Disk Defrag.Søk etter virus
Det er vel mer og mer sjelden vi finner virus på PC-en - de som driver med sånt har for tiden fokus på phishing eller andre nettbaserte og plattformuavhengige trusler. Likevel kan det være smart å kjøre en grundig virusskanning av og til - noe vi har en tendens til å aldri gjøre fordi det tar så lang tid.

Av antivirus finnes det nok å velge i. Vi foretrekker for tiden Microsoft Security Essentials, og er du ikke fornøyd med det du har er det forresten enkelt å bytte program.

Online backup
De fleste av oss sløver nok litt med sikkerhetskopieringen, og spesielt kritiske filer som bilder og personlige dokumenter bør vi ha på flere steder. Ett av de stedene kan gjerne være nettet, og det finnes flere nettsteder som lar deg lagre filer gratis. Sjekk for eksempel ut Windows Live SkyDrive, som gir deg 25 GB fri lagringsplass. Som bokus får du da også tilgang på filene dine fra en hvilken som helst PC med nettilgang.Det eneste kjipe med nettbasert lagring er at det kan ta lang tid å laste opp en haug filer dersom du ikke har en skikkelig linje. Heldigvis går det an å sette i gang opplastingen og la den holde på gjennom en kamp eller to.

Ripp filmer og musikk
Flere og flere får øynene opp for mulighetene som ligger i en stue-PC eller medieboks for å enkelt kunne nyte film og musikk uten å måtte trave frem og tilbake mellom DVD-spilleren og platesamlingen. Men da betyr det også at du må rippe (altså ta alle data fra en plate) dine CD-er og DVD-er til datamaskinen, og sånt tar tid. De lange pausene kan du benytte foran den store skjermen i stua.For DVD-ripping finner du det du trenger i artikkelen fem DVD-verktøy du må kjenne til. CD-ripping kan du i disse dager gjøre rett i avspillere som Windows Media Player eller iTunes. Og du, har du plass nok anbefaler vi å rippe til et lossless (uten tap av kvalitet) format som for eksempel FLAC, Monkeys Audio eller Apple Lossless.

Norges beste mobilabonnement

Juni 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Ice Mobil 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Telio Go 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen