PC-en som er en mobiltelefon

(Cebit/Mobilen): Oppstyret var enormt da Samsung, Microsoft og Intel holdt felles pressekonferanse på elektronikkmessen Cebits åpningsdag. I sentrum for begivenheten stod Q1 Ultra, et produkt i det som skal være ett av Microsofts nye satsingsområder – UMPC. 

Fet PDA-mobil
UMPC er enkelt og greit en forkortelse for Ultra Mobil PC, og kort fortalt dreier det seg om forvokste PDA-er som kjører fullversjoner av operativsystemer som Windows XP og Windows Vista.

Hvor nytt dette er kan saktens diskuteres, for de første UMPC-ene ble lansert allerede i fjor. Men at utviklingen har tatt et langt skritt i riktig retning er det ingen tvil om. Særlig er det spesialtilpassede brukergrensesnittet, kjent som Origami, blitt bedre.

Vi fikk prøvekjøre Q1 Ultra, og merket umiddelbart følgende forbedringer i forhold til fjorårets XP-versjon:

  • Q1 Ultra kjører Vista, og når du slår maskinen på er den klar i løpet av sekunder.
  • Skjermen er skarpere.
  • Hjørnene er rundet og det er lagt på et friksjonsbelegg som gir godt tak.
  • Maskinen har fått et tommeltastatur med qwerty-oppsett og halvparten av tastene på hver side av skjermen (kronglete å bruke – muligens noe du blir vant til).
  • Menyene er kraftig forbedret og det er nå fullt mulig å navigere med fingeren på skjermen.

I tillegg til dette er det ifølge de tre samarbeidspartnerne gjort forbedringer vi ikke uten videre kunne se – som at batteriet varer 40 prosent lenger, det er kommet støtte for UMTS, HSDPA og WiBRO (en variant av WiMAX). 

Har lært
- Vi har lært hva brukeren er ute etter og har tilpasset maskinen etter dette. Vi oppdaget som forventet at kundene var mest fornøyd med at det er enn fullverdig PC, og minst fornøyd med batterikapasiteten. På en skala fra 1 til 10 fikk funksjonaliteten 7 poeng, skjermstørrelsen 5, input på trykkfølsom skjerm fikk 5, og design 4 poeng. Størrelsen fikk tre poeng, mens tilkobling, tastatur og batteri bare fikk 2 poeng, sa Samsungs markedssjef for produktet. 

På bakgrunn av dette har partnerne tatt grep for særlig å bedre områdene der den første UMPC-en fikk lavest poengsum.

Og dette mener de tre at de har klart ved å legge til tommeltastatur, bedre håndskriftgjenkjenning, redusert tykkelsen til 23,9 mm, 7 til 10 timer batterikapasitet og 1024x600 punkter sju tommers skjerm.

En ny origami Touch Pack (grensesnittet for fingerbruk), ny mus/joystick-funksjon, fingeravtrykkleser og to innbygde kameraer skal sørge for at du kan bruke maskinen til hva du vil (0,3 og 1,3 megapiksler). 

Smartmobil
De praktiske eksemplene på hva du nå kan bruke denne nyvinningen til lå ikke noe tilbake for presentasjonene vi tidligere har sett fra mobiltelefonprodsentene. Her ble kameraet brukt til å sende bilder hjem fra butikken, e-post ble lest på flyplassen, slekt og venner fikk se bilder og eieren kunne kose seg med musikk. Og du trenger ikke engang å lete opp en WLAN-sone.

Vi merket oss for øvrig at medietastene lå nederst i skjermbildet samme hvilket program som ble kjørt. Dermed kunne vi bytte musikkspor fortløpende, også mens vi jobbet med andre ting. Musikken kan kjøres over de innebygde stereohøyttalerne som yter 2x1,5 watt. Ikke akkurat noe stereoanlegg, men sikkert greit nok til å se film på et hotellrom.

Bare en liten detalj – skal du se film, eller annet innhold fra CD eller DVD, trenger du en ekstern spiller. Noe må du ofre for å få den mobiliteten Q1 Ultra byr på.

Norges beste mobilabonnement

Juni 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Ice Mobil 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Telio Go 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen