Guide

PC-en din kan være en zombie

Problemet med spredning av ormer de siste årene er trolig bare en antydning til et ennå større problem, nemlig at masse uskyldige PC-er er blitt "kidnappet" for å spre søppelet. Dette skjer som regel uten at eierne av PC-ene aner noe.

I tillegg til å spre spam og ormer, kan zombier også bidra til DOS-angrep, det vil si at de bombarderer andre PC-er med meningsløs data, noe som kan knekke datasystemer. I verste fall kan problemet føre til store økonomiske tap for bedrifter og lamme PC-er hos privatbrukere. Mye tyder på at problemet bare vil øke i tiden fremover.

Ormer som Sobig, MyDoom og Bagle gjør det mulig for andre brukere å ta over kontrollen av andres PC-er via Internett.

Sikkerhetsbedriften Sophus mener 40 prosent av all spam spres via zombier. En annen sikkerhetsbedrift, Sandvine, mener tallet er mye høyere eller såpass som 80 prosent.

Det er ikke lett å avgjøre om PC-en din er en zombie eller ikke. Symptomene er gjerne treg Internett-forbindelse, stor harddisk-aktivitet, ukontrollert mus/tastatur-bevegelse eller at du får masse e-postmeldinger fra folk du ikke kjenner. Og selv om du opplever noe eller alle disse symptomene, er det ingen garanti for at PC-en din er en zombie likevel.

Det finnes med andre ord ingen sikker garanti for å unngå at PC-en din blir til en zombie, men du kan redusere risikoen med følgende forholdsregler:

  • Bruk brannmur.
    Er du hjemmebruker, kan du bruke den innebygde brannmuren i Windows XP eller du kan laste ned gratis ZoneAlarm.

  • Bruk et antivirus-program
    Se vår datavirus-guide

  • Hold Windows oppdatert
    Se vår guide.

(Kilde: pcworld.com)

Norges beste mobilabonnement

Juni 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Ice Mobil 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Telio Go 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen