Windows 8 og billige PC-er er ikke en god nok kombinasjon, mener analytiker. (Bilde: Hardware.no)

– PC-en er for billig

Rimelige datamaskiner ødelegger moroa, hevder analytiker.

Når ting går trått, som med det stadig synkende PC-salget, er forståsegpåerne som regel enige i at noe må gjøres. Spørsmålet er hva som skal – eller kanskje heller kan – bli gjort i en slik situasjon.

Ekspertene er selvsagt uenige om dette. Noen mener Windows 8 og berøringsfunksjonaliteten må ta sin del av skylden, andre peker på at produktene koster for mye og at det er dårlige økonomiske tider. For analytiker Steven Baker i NPD Group er det litt annerledes – han mener at Windows er uskyldig og at PC-ene må bli dyrere.

– Windows 8 og touch er det riktige produktet, forsikrer Baker i et intervju med Computerworld.

– Men Windows og touch til 349 dollar er ikke det. Det er ganske enkelt ikke en god nok plattform for Windows 8. Og slikt prøver å konkurrere mot nettbrett.

En konkurranse PC-ene ikke kan vinne, mener han:

– Et nettbrett gjør alt det som forventes av en rimelig PC, og den har touch. Nettbrettene kan selges for 200 til 250 dollar, ettersom produsentene ikke forventer å tjene penger på maskinvaren.

Baker mener derfor at PC-produsentene må sette opp prisene dersom det er dette som skal til for å få maskinvare som gir en god nok PC-opplevelse. Datamaskinen må være så god at forbrukerne synes den er verd den høyere prisen i forhold til et nettbrett.

For billige bærbare

En del av skylden for elendigheten kaster Baker på de små og rimelige minibærbare, smådatamaskinene som nå tar kvelden for godt. Og produsentene av disse får passet sitt grundig påskrevet av Baker, som mener de har seg selv å takke ved å tilby et grisebillig produkt:

– De fortalte kundene at de de tidligere hadde betalt 800 dollar for, egentlig kun var verd 300 dollar. Dette dro ned prisene over hele fjøla».

Med stadig rimeligere PC-er fikk produsentene stadig mindre marginer, som igjen betydde å kutte kostnader. Altså inn med svakere maskinvare og materialer av lavere kvalitet. Og nå har folk vent seg til lave PC-priser – i ukene før jul hadde bærbare PC-er en gjennomsnittlig salgspris på 420 dollar. Og det er altså et prisleie der Baker mener PC-en ikke klarer seg.

Foto: Hardware.no

– Må touch ha en snittpris på mellom 700 og 900 dollar [for en bærbar]? Nei. Men det må ligge mellom 500 og 700 dollar. Billige PC-er kan ganske enkelt ikke konkurrere med nettbrett, sier han.

Problemet for PC-produsentene blir naturligvis å overbevise kundene om at de trenger en dyrere datamaskin.

– Det vil ikke bli enkelt, men det lar seg gjøre. Før 2009 betalte folk villig 600 til 700 dollar for PC-er, og det var med et elendig operativsystem: Vista, minner Baker om.

– Men du trenger det rette produktet, legger han til.

Avslørende høytidssalg

Det er det amerikanske høytidssalget – altså til jul og Black Friday-helgen i forbindelse med høsttakkfesten (Thanksgiving) – som avslører hvor PC-en er på vei i markedet.

Tall som NPD har tryllet fram, forteller at vanlige datamaskiner solgte 11 prosent dårligere i julestria 2012 i forhold til året før. For salget rundt Black Friday er det snakk om hele 21 prosent dårligere enn i 2011.

Kilde: Computerworld

Norges beste mobilabonnement

Juni 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Ice Mobil 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Telio Go 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen