Test Patriot Wildfire 120 GB

Patriot tar et dristig valg

Prioriterer pålitelighet fremfor pris.

Det har snart gått et halvt år siden de første toppmoderne SSD-ene kom på markedet. De benytter det nye SATA 6 Gbit/s-grensesnittet som tillater en dobling i ytelsen for slike små og søte lagringsmedier. Selv seks måneder etter lanseringen skjer det fortsatt mye nytt og spennende.

Spesifikasjoner

  • Lagringskapasitet: 120 GB, 240 GB, 480 GB
  • Format: 2,5 tommer
  • Tykkelse: 9,5 mm
  • Minnebrikker: Toshiba 32 nm, TH58TAG6D2FBA49
  • Kontroller: SandForce SF-2281
  • Teknologi: MLC
  • Grensesnitt: SATA 6 Gbit/s
  • Intern datahastighet: 555 MB/s (les) / 520 MB/s (skriv)
  • Garanti: 3 år

Lær mer om SSD-er:
SSD-en din blir tregere hver dag
Dette er levetiden til sin SSD

Takk til Patriot Memory som sendte enheten til test.

Testoppsett

Hovedkort: Asus P8P67 Deluxe (til SSD-testing benyttes Intel-kontrolleren, ikke Marvell)
Prosessor: Intel Core i5 2500k
Minne: G.Skill Ripjaws X DDR3-1600 8GB CL7 (2x4GB)
Strømforsyning: Chieftec Nitro Series 750 W
Skjermkort: AMD Radeon HD 5670
Harddisk: Samsung HD501LJ
Operativsystem: Microsoft Windows 7 Pro

Det er to trender som sammen har vist sin dominans på markedet, to trender som er basert på de to viktigste byggesteinene til en SSD. SandForces nyeste kontroller leder i stor grad markedet, det er denne som i stor grad definerer ytelsen til en SSD. Minnet betyr også veldig mye, og her er det Intel og Microns 25 nm-produksjon som har størst utbredelse.

Disse to komponentene er toppmoderne. De sørger for at produsenter som benytter nettopp en SandForce-kontroller og Intel/Micron-minne kunne hoppe over konkurrentene, rett og slett fordi de kan levere mer for pengene.

Det finnes imidlertid en tredje og lite brukt vei. Bytt ut det moderne minnet med det gamle, og vips har du en SSD som yter veldig godt, har høyt kvalitet og driftsikkerhet. Du får rett og slett en SSD av høyere standard, og slikt koster litt mer.

Akkurat dette har Patriot gjort, med sin Wildfire-SSD-serie. I dag har vi fått inn Patriot Wildfire 120 GB til test. Her er det tatt i bruk SandForces ferskeste SSD-kontroller, sammen med 32 nm-minne fra Toshiba.

Dette er en SSD som skal lege seg i det øverste ytelsessjiktet, men viktigst av alt er kvaliteten og stabiliteten disse minnebrikkene har vist tidligere. Wildfire er en SSD som er myntet på bruk i både arbeidsstasjoner og entusiastmaskiner.

Eldre minne er tatt i bruk

Patriot og OCZ er faktisk de eneste aktørene på markedet vi kjenner til som har tatt i bruk Toshibas 32 nm toggle-mode minne sammen med SandForces nyeste kontroller. Kontrolleren ble nemlig lansert samtidig som det billigere 25 nm-minnet fra Intel og Micron fikk god tilgjengelighet på markedet, og siden har de utgjort et tett par.

Minnet som er tatt i bruk i akkurat denne SSD-en har modellnummer TH58TAG6D2FBA49. Hver minnekjerne (die) har en kapasitet på 4 GB, og det er to slike i hver minnebrikke. SSD-en inneholder 16 brikker, noe som sørger for at kapasiteten ender på 128 GB. Dette er en 120 GB-enhet fordi de resterende 8 GB er reservert til sikkerhetssystemet «RAISE». Systemet fungerer slik at deler av SSD-en kan gå i stykker, uten at det på noen måte påvirker den daglige driften.

Hver minnekjerne støtter en overføringsrate på 133 MT/s, noe som kan sammenlignes med ONfI 133 MB/s-minnet som er sterkt utbredt blant de mest moderne SSD-ene på markedet. Det er SandForce sin SF-2281-kontroller som skal samle ytelsen fra hver enkelt minnebrikke. Denne har åtte kanaler som skal snakke med 16 minnebrikker. Det betyr at den kan bli tvunget til å snakke med to brikker parallelt, noe som er relativt vanlig.

Tilkoblingen skjer via SATA 6 Gbit/s-grensesnittet, noe som betyr at du ikke vil få utnyttet hastighetene maksimalt om du fortsatt sitter på det tradisjonelle 3 Gbit/s-grensenittet. Det er bare Intel og AMDs nyeste brikkesett som støtter denne teknologien.

Fordelen er trygget

Kombinasjonen av minnebrikkene, kontrolleren og grensesnittet kan se ut til å være det produsentene satser på når de skal koke sammen den beste SandForce-SSD-en på markedet. Ytelsen holdes på et høyt nivå, samtidig som det uvanlige minnevalget har et god rykte når det kommer til pålitelighet. Produsentene selv liker å sammenligne minnevalget med en Saab og Mercedes, men akkurat det skal ikke vi ta stilling til.

Fra utsiden ser den ut som en hvilken som helst SSD. Den er bygget i et skall av aluminium, veldig likt Plextors PX-128M2S som vi har testet tidligere. Høyden er omtrent 9,5 mm, det mest normale blant slike lagringsmedier. Det er imidlertid noen bærbare som har rom for kun 7 mm tykke SSD-er. Som alltid kan det være greit å sjekke hva din maskin krever, selv om formatet er normale 2,5".

Wildfire-serien leverer med en konverteringsramme, slik at du får montert den lille SSD-en i en tradisjonell 3,5 tommers brønn i kabinettet ditt.

Bli med over til neste side, så tar vi en nærmere kikk på ytelsen.

Patriot Wildfire 120 GB   Les mer »

Norges beste mobilabonnement

Juni 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Ice Mobil 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Telio Go 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen