Passordet er endelig døende
Teknofil
(Bilde: Shutterstock 138741710/Teknofil.no/montasje)

Passordet er endelig døende

Google tester ut sikker innlogging med bekreftelse på mobil

Passord er noe vi alle har et forhold til, og i mange tilfeller er ikke forholdet så alt for godt. Google har imidlertid lenge hatt som ambisjon å fase ut passord som den foretrukne innloggingsmetoden, og nå varsler nettgiganten at du snart skal kunne logge deg inn med mobilbekreftelse istedenfor.

To-faktors autentisering

Nyheten ble først varslet av The Wall Street Journal (WSJ) på deres nettsider, og hinter om at Google er på god vei til å lansere en ny måte å logge seg inn på. Vel, helt ny er vel kanskje å ta i. Men sikker innlogging med bekreftelse på mobil er uansett en mye mindre utbredt løsning enn passord, slik situasjonen er i dag.

Den nye løsningen benytter seg av såkalt to-faktors autentisering, der man trenger ikke bare en kode, men også en brikke, et kort eller – i dette tilfellet – en mobiltelefon. Vi kjenner alle denne type autentisering fra minibanker, der de to faktorene består av et bankkort og en PIN-kode. Fordelen med dette er to ting: 

  1. Du trenger ikke å huske lange, kompliserte koder.
  2. Sikkerheten økes betraktelig fordi begge faktorene må være til stede.

– Dårlig løsning

Passordet er kanskje ikke så trygt som du trodde.
Passordet er kanskje ikke så trygt som du trodde.Foto: Shutterstock 130577177

Slik sett er passord en svært usikker og dårlig innloggingsmetode, ettersom det ikke bare gjør kontoer og brukere helt åpne for inntrengere dersom passordet glipper ut; det er også vanskelig å huske mange passord. Det betyr i praksis at selv om du velger et langt, komplisert passord med massevis av tilfeldige tegn, så er faren for at du kommer til å gjenbruke det overhengende stor.

Rett og slett på grunn av at hodet ikke greier å holde styr på mange slike lange sekvenser av gangen.

Ifølge WSJs journalist er dessuten passordet både en dårlig- og en potensielt farlig løsning. Du trenger ikke lete lenger enn til den relativt nylige lekkasjen fra Ebay, der over 145 millioner passord ble sluppet fri på nettet. Det farligste med dette var ikke at Ebay-kontoene nå lå åpne; det aller verste var at flere millioner av disse passordene i mange tilfeller også fungerte opp mot de samme brukernes e-post-kontoer og sannsynligvis også drøssevis av andre kontoer.

Grunnen? Gjenbruk av passord.

Det finnes mer enn én løsning på passordproblemet.
Dette er noen av alternativene! »

(Kilde: The Wall Street Journal)

Norges beste mobilabonnement

Sommer 2019

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Sponz 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

GE Mobil Leve 6 GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen