TEST: Antivirus
Test

Antivirus

Norton antivirus

Norton antivirus brukes av ganske mange, men kanskje mest fordi det gjerne kommer forhåndsinstallert i nye datamaskiner.

Vi har brukt prøveversjonen av Norton Antivirus 2011 som vi lastet ned fra norton.com - denne gir full funksjonalitet i 30 dager. Vi startet installasjonsfilen, og godtok brukeravtalen. Vi fikk også muligheten til å bli med i Norton fellesskapsovervåking.

Installasjonen tok rundt ett minutt.

Vi trykket til slutt på Utforsk.

Aktivering av programmet ble så fullført. Vi fikk informasjon om at tilbakekalling av sikkerhetssertifikat ikke er tilgjengelig. Dette valgte vi å trykke Ja på.

Du får også muligheten til å registrere deg. En e-postadresse må oppgis for å gå videre.

Vi har ved tidligere anledning opprettet Norton-konto, og det er bare å skrive riktig passord i neste vindu. Til slutt får vi opp hovedvinduet til programmet.

Vi får ikke noe godt førsteinntrykk av programmet – hovedvinduet er for detaljert, og det er for mye klikking. Selve skanningen skjer via en Søk nå-lenke, og når vi trykker på denne får vi opp et nytt vindu med mulighet til å velge hurtigsøk, fullstendig systemsøk eller egendefinert søk.

Programmet gir informasjon om trusselbildet i verden, for de som er interessert i slikt, men dette er av liten eller ingen interesse for gjennomsnittsbrukeren. Dersom du er en av dem som liker minimalisme, er dette programmet ikke noe for deg.

Sprettoppvinduer

Det dukket opp sprettoppvinduer mens programmet kjørte i bakgrunnen. Vinduene dukket opp mange ganger i timen.

Det er utrolig at et såpass lite informative vinduer som varsling om bakgrunnsaktiviter er aktivert som standard, men vi kunne deaktivere det via Innstillinger, Forskjellige innstillinger, Varsler fra Norton Oppgaver.

Ytelse

Programmet bruker rundt 10 MB når det kjører i bakgrunnen, og rundt 50 MB når det skanner datamaskinen. Programmet er altså ikke ressurskrevende.

Effektivitet

Med effektivitet mener vi hvor mange skadelige programmer som oppdages, og om disse blir fjernet.

Fullstendig systemsøk tar 30 minutter.
Skannede elementer: 199 781

Følgende skadelige programmer ble oppdaget:

  • Adware Hotbar
  • Spyware.Keylogger
  • Trojan.Gen

Det ble altså oppdaget kun tre trusler, men det dreier seg om mange varianter av disse. Alt i alt ble det oppdaget 55 sikkerhetsrisikoer, og av disse ble 53 løst automatisk. De resterende to kan vi fjerne manuelt ved å trykke på en Løs-knapp. Programmet er ganske sparsomt med detaljer rundt enkelte trusler, men ellers gir programmet gir en fin oversikt over alle trusler som blir funnet.

Konklusjon

Symantec har tidligere fått mye pepper for Norton antivirus, blant annet fordi det var for ressurskrevende. Etter denne testen kan ikke vi si det samme om 2011-utgaven, den bruker slett ikke mye ressurser.

Derimot er vi ikke fornøyd med sprettoppvinduene, som dukker opp flere ganger i timen. Riktignok kan disse deaktiveres, men de burde ikke vært aktivert som standard. Videre synes vi hovedvinduet i programmet er for detaljert, i hvert fall for en vanlig bruker som ikke er interessert i detaljer om trusselbildet i verden.

Vi kan til slutt nevne at avinstallasjon av Norton antivirus, noe som tidligere har vært et problem, gikk uten problemer etter vår test.


+ Ikke ressurskrevende
+ Gir detaljer om trusselbildet i hele verden (for de som er interessert i dette)


- Ikke gratis
- Anti-minimalistisk grensesnitt
- Sprettoppvinduer aktivert som standard
- Norton er ikke det mest effektive programmet i vår test
- Norton er sparsom med detaljer rundt enkelte trusler som finnes på en datamaskin

Norges beste mobilabonnement

Sommer 2019

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Sponz 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

GE Mobil Leve 6 GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen