TEST: Antivirus
Test

Antivirus

AVG

AVG Antivirus Free Edition 2011 lastet vi ned fra download.cnet.com. Du kan velge mellom gratisversjonen (Antivirus Free) eller prøveversjon av den kommersielle versjonen Internet Security Trial.

Du kan velge rask installasjon eller tilpasset. Du kan også velge å installere AVG 2011 gadget som skal gi brukeren lettere tilgang til funksjonene, men vi mener slike tilleggsvinduer bare er i veien, så vi fjerner haken ved dette valget.

I neste vindu får du muligheten til å installere ekstra verktøylinje, og sette AVG Secure Search som standard søkemotor.

Installasjonen tar nesten fem minutter. Du får til slutt opp et vindu hvor vi skal registrere oss for å motta produktnyheter fra selskapet, men du har muligheten til å velge bort dette, og trykke på Finish-knappen.

Vi får umiddelbart er godt førsteinntrykk av hovedvinduet i AVG. Det er riktignok ikke veldig minimalistisk, men vi får god oversikt over funksjonene i programmet.

Hovedvinduet viser også reklame for den kommersielle utgaven av programmet, men den ligger nederst i programvinduet, og er derfor ikke spesielt dominerende.

Sprettoppvinduer

Det dukker opp ganske mange sprettoppvinduer etter hvert, blant annet dette:

Og en påminnelse om å skanne datamaskinen:

Falske positiver?

En «falsk positiv» er en fil som et antivirus definerer som skadelig, men som egentlig er normal fil. Konsekvensene av at et antivirus «oppdager» slike filer, varierer veldig. I verste fall kan det føre til at et program eller at operativsystemet slutter å fungere som normalt.

AVG reagerer på AutoHotKey på våre test-PC. Det dreier seg om følgende fil:

C:\Program Files\AutoHotKey\Compiler\Ahk2Exe.exe

«Trusselen» ble identifisert som Win32/Cryptor.

På diskusjonsforumet til AutoHotKey mener leserne at dette er falsk positiv, og det kommer frem på virustotal.com at kun tre av 43 antivirusprogrammer reagerer på denne filen.

Overflødige funksjoner

Vi får flere funksjoner med «på kjøpet» enn vi setter pris på, eksempelvis LinkScanner som skal beskytte oss mot skadelige nettsider. For noen vil dette sikkert være en fin ekstrafunksjon, men den gjør at alle søkeresultater får en ekstra knapp (som indikerer om en nettsider er OK eller farlig), og vi synes det blir for mye mas. Det er altså smak og behag. Riktignok går det an å deaktivere denne funksjonen, men det innebære ekstra arbeid å kvitte oss med funksjoner vi ikke ønsker.

Ytelse

AVG bruker rundt 2 MB minne når programmet kjører i bakgrunnen, og 12 MB når det skanner datamaskinen. Det bruker med andre ord ikke mye ressurser.

Effektivitet

Med effektivitet mener vi hvor mange skadelige programmer som oppdages, og om disse blir fjernet.

Full skanning tar 28 minutter.
Skannede objekter: 612 063

Følgende skadelige programmer ble oppdaget:

  • Trojan horse Cryptic.CGY
  • Trojan: Genetik
  • Trojan: Kryptik.LNI
  • Adware: SmartAdSolutions
  • Trojan horse generic
  • Trojan horse Downloader.Generic

Vi fikk opp sprettoppvinduer for hver enkelt trussel som ble funnet, og måtte ta en avgjørelse i hvert enkelt tilfelle, det vil si om den skulle sendes til karantene (noe som i praksis innebærer fjerning av en bestemt trussel) eller om den skulle ignoreres. I tillegg får vi en oppfordring om å restarte maskinen, for å fullføre fjerning av viruset, noe som altså skjedde før hele skanningsprosessen er ferdig. Det at man må bestemme seg for å fjerne eller ikke fjerne enkeltvirus mens skanningen pågår, og ikke i etterkant, oppleves som tungvinn prosess.

Enkelte av «truslene» som ble funnet, ble av programmet definert som «Unknown», men vi måtte likevel velge om vi ønsket å fjerne eller ikke fjerne den aktuelle trusselen. Dette skaper stor forvirring.

Sluttrapporten fra skanningen sier at 17 infeksjoner ble funnet, og alle ble fjernet. Totalt 32 spionprogrammer ble funnet, men kun 8 av disse ble fjernet.

Konklusjon

Installasjonen er tungvint og lang – vi må klikke flere ganger for å velge bort funksjoner vi ikke ønsker å installere. Likevel får vi uønskede funksjoner med «på kjøpet».

AVG er lite effektivt antivirusprogram. Riktignok påstår programmet i sluttrapporten at det skanner over 600 000 objekter, men det klarer likevel ikke å finne alle truslene.

AVG er et antivirus vi ikke kan anbefale.


+ Gratis
+ Lite ressurskrevende


- Tungvint og langvarig installasjon
- For mange sprettoppvinduer
- Programmet fant trolig falsk positiv
- Har flere funksjoner enn vi setter pris på
- Tungvint opplegg for fjerning av virus
- Dårlig effektivitet - finner få trusler

Norges beste mobilabonnement

Sommer 2019

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Sponz 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

GE Mobil Leve 6 GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen