TEST: Antivirus
Test

Antivirus

Avast

Avast kan lastes ned fra avast.com. Du får tilbud om å være med i fellesskapet, og da vil informasjon blir informasjon blir sendt fra PC-en din til Avast. Videre har du mulighet til å velge tilpasset installasjon. Du kan si nei til begge deler.

Programmet oppretter systemgjenopprettingspunkt, og fortsetter installasjonen.

Installasjonen er ferdig på under ett minutt. Det er først etter installasjon av programmet, at du får melding om at du må registrere programmet for å få beskyttelse. Du har imidlertid muligheten til å skanne PC-en og fjerne eventuelle virus, uten å registrere programmet.

Selve grensesnittet er greit nok – riktignok ikke superenkelt, men det er enkelt å finne frem ulike funksjoner, som blant annet den viktigste funksjonen (skanning av datamaskinen). Det vi reagerer litt på er at største delen av grensesnittet er viet til "Registrer de nå", og reklame for den kommersielle utgaven av programmet.

Det dukker opp sprettoppvindu hver gang programmet er blitt automatisk oppdatert, noe som er irriterende.

Heldigvis går det an å stoppe dette, men vi synes ikke utviklerne har gjort dette direkte lettvint for brukerne – vi måtte grave litt i innstillingen for å finne ut av det. Til slutt fant vi ut dette via Innstillinger, Oppdateringer, Detaljer, Oppdateringsinnstillinger, og her kan vi fjerne haken ved Vis en varselboks etter automatisk oppdatering.

Programmet har også en såkalt Stille/spill-modus som gjør at ingen meldinger eller sprettoppvinduer dukker opp dersom denne modusen er aktivert.

Selvforsvar

Det som gjør Avast unikt blant programmene vi testet er at det har innebygd selvforsvar mot angrep. Dette gjør at programmet ikke uten videre lar seg deaktivere. Hensikten er å beskytte programmet mot uønsket deaktivering utenfra, men det medfører også at selve brukeren av programmet mister mye av kontrollen over programmet. Det kan hende at denne funksjonen hjelper mot angrep, men vi synes man må være litt paranoid for å sette pris på dette.

Utviklerne av programmet mener dette selvforsvaret kan deaktiveres via Innstillinger, Feilsøking, og fjerne haken ved Aktiver avast selvforsvarsmodul, men det viste seg imidlertid at programmet ikke er helt slått av, fordi vi kunne ikke installere AVG etter at vi hadde deaktivert Avast. Dermed måtte Avast avinstalleres, noe som viser seg å ikke være noe problem.

Flere skannealternativer

Programmet byr på flere skanningsalternativer: hurtigskanning, full systemskanning, skanning av flyttbare medier og skanning av enkeltmapper.

Ytelse

Programmet bruker rundt 8 MB minne når det kjører i bakgrunnen, og omtrent det samme når det skanner datamaskinen. Programmet er med andre ord ikke ressurskrevende.

Nye versjon lansert

Midt under vår gjennomgang av Avast 5.1, ble versjon 6.0 lansert. Blant nyhetene er funksjonen AutoSandbox som skal gjøre det mulig for brukeren å legge et mistenkelig program i et virtuelt og sikkert miljø.

Videre har versjon 6.0 fått en gadget som legger seg øverst til høyre i Windows-skrivebordet. Meningen er at denne skal gi rask tilgang til programmet.

Vi mener imidlertid et virusprogram bør ligge ganske stille i bakgrunnen, og brukeren skal trenge minst mulig å ha med det å gjøre, og dermed mener vi en slik gadget bare er i veien.

Ellers merker vi ikke de helt store endringene, i hvert fall ikke i grensesnittet.

Effektivitet

Med effektivitet mener vi hvor mange skadelige programmer som oppdages, og om disse blir fjernet.

Full systemskanning tar 20 minutter.
Skannede filer: 140 240

Avast er spesielt blant programmene i vår test i det at programmet gir svært dårlig informasjon om trusler som blir oppdaget. Skanneresultatet forteller at kun 9 trusler ble funnet, og samtlige av truslene har navnet Malware-gen, altså et generisk navn, og uten mulighet til å klikke videre for mer informasjon. Det positive er at truslene kan på en enkel måte fjernes.

Vi tar en omstart av maskinen, og skanner maskinen én gang til med samme program Avast, og da fant programmet mange flere (20) trusler, men også denne gangen er navn på truslene ganske generiske, med unntak av MalOb-ET (Cryp) og Kryptik-ALF. Programmet er med andre ord ganske lite effektivt.

Vi tar en skanning for tredje gang, men denne gangen med MSE, og MSE fant flere trusler som Avast ikke fant, blant annet Hotbar og Vundo.

Konklusjon

Avast er på mange måter et annerledes antivirusprogram. Det har et innebygd selvforsvar som gjør at det i utgangspunktet ikke lar seg deaktivere. Poenget er at dette skal gi ekstra beskyttelse mot angrep utenfra.

Vår test av effektiviteten viser imidlertid at programmet er lite effektivt mot skadelige programmer, og det gir også dårlig informasjon om trusler som faktisk finnes.

Konklusjonen er at Avast ikke er noe godt alternativ.


+ Gratis
+ Ikke ressurskrevende
+ Programmet har Stille/spill-modus for å slå av varsler
+ Innebygd sanntidsbeskyttelse og selvforsvar
+ Finnes i norsk språkversjon


- Ikke spesielt brukervennlig
- Mye mas med sprettoppvinduer
- Dårlig effektivitet
- Gir ikke detaljer om trusler som blir funnet

Norges beste mobilabonnement

Sommer 2019

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Sponz 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

GE Mobil Leve 6 GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen