Passer på over GPRS

Svenske helsearbeidere får i sommer et nytt verktøy for bedre å kunne passe på pasientenes helse. Via GPRS kan personal et overvåke helsetilstanden til hjemmeværende pasienter med sykdommer som ikke krever overvåking på et sykehus eller en institusjon.

Kommunikasjon via gsm nettet
Bodykom fungerer ved hjelp av en GSM-modul som er koblet til sensorer på pasientens kropp via blåtann.

- Det vi tester nå er sensorer som skal overvåke pasientens puls, sier Marie Stråhle i Telia

I fremtiden skal Bodykom kunne brukes for å overvåke pasienter som for eksempel lider av diabetes, astma eller andre sykdommer som kan kreve rask medisinsk hjelp.

- Det kan være vanskelig for pasientene selv å kjenne hvordan kroppen fungerer, og oppdage symptomer som ujevn hjerterytme. I teorien kan pasienter takket være denne tjenesten være hjemme og likevel kjenne seg trygge. Og om noe akutt skulle skje vil medisinsk personell kunne få beskjed med en gang, og vil da kunne gi medisinsk hjelp på et betydelig tidligere tidspunkt enn før, sier professor Christer Sylvén ved Karolinska Universitetssykehus i Stockholm

Programvaren til tjenesten er utviklet av bedriften Kiwok i samarbeid med HP. GSM-modulen som skal brukes kommer fra Siemens. Denne er også ustyrt med en egen GPS-mottaker, som gjør det mulig for helsepersonell å spore hvor pasienten befinner seg ved en ulykke eller et sykdomsanfall.

Telia vil ta i bruk den nye tjenesten i sommer. Om vi får se noe lignende her i Norge er uvisst. Datatilsynet vil med all sannsynlighet ha en del innvendinger mot denne typen overvåking av enkeltmennesker.

At tjenesten er veldig nyttig er det liten tvil om, men spørsmålet er om dette er like populært å gi noen mulighet til å følge med hvor enkeltmennesker beveger seg. Det kan fort spenne ben for denne nyvinningen her til lands.

Norges beste mobilabonnement

August 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Komplett MiniFlex 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Chili Medium 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen