Pass på hva du liker på Facebook
Teknofil

Pass på hva du liker på Facebook

Fenomenet "likejacking" blir mer og mer utbredt, advarer IT-selskapet Cisco i en ny rapport. Lifejacking går ut på at Facebook-brukere trykker på "like"-knappen til en bestemt Facebook-side som venner tilsynelatende også liker, for så å spre denne lenken videre til andre venner via nyhetsstrømmen på nettsiden.

Problemet er at siden man "liker" på Facebook ofte inneholder en eller annen form for oppfordring til å dele sensitiv informasjon, eller lenker som leder til eksterne sider som kan inneholde virus, malware og så videre.

Dette er med andre ord en yndet arena for nettkriminelle som vil svindle mennesker som har stor tiltro til sikkerheten på sosiale medier.

Det er særlig videoer med sprø titler, eller bilder og nyheter om kjendiser som blir brukt som lokkemiddel for å lure brukere til å like de spesifikke Facebook-sidene.

Eksplosjon siste tre måneder

Antall tilfeller av likejacking har økt betraktelig i løpet av de siste tre månedene, ifølge rapporten til Cisco. I januar 2011 utgjorde likejacking 0,54 prosent av alle tilfeller av spam, mens andelen hadde steget til seks prosent i mars.

– Likejacking er nå så utbredt at jeg vil tro de aller fleste som er på Facebook har sett slike linker – kanskje uten at de vet det – eller de har hørt om eller kjenner noen som ufrivillig har spredd en eller annen form for spam på Facebook, sier Christian Nordve, sikkerhetssjef i Cisco Norge.

Hannah Montana på topp

Miley Cyrus, også kjent som Hannah Montana. Foto: Mike Schmid
Miley Cyrus, også kjent som Hannah Montana. Foto: Mike Schmid

Barnestjernen Miley Cyrus, best kjent som Hannah Montana fra Disney-serien med samme navn, er på toppen av listen over kjendiser som skal lokke brukere til å like en bestemt side.

Hun har dukket opp på 13 prosent av alle tilfellene av likejacking som Cisco har gjennomgått i rapporten.

Andre kjendiser som blir brukt til dette formålet er skuespilleren Charlie Sheen, popsangeren Justin Bieber og den mye omtalte popstjernen Lady Gaga.

– Rådet er som alltid; vær forsiktig og ikke klikk på alt du ser av linker. Hvis en nyhet er for god til å være sann, eller involverer kjendiser, naturkatastrofer eller lignende, så vær på vakt, sier Nordve.

– Da Osama Bin Laden ble tatt av dage ble det postet en rekke bilder på Facebook, angivelig av den avdøde Osama. Vi vet jo at disse bildene ikke er offentliggjort, ergo var dette bare lureri og hadde helt andre intensjoner enn folkeopplysende journalistikk, avslutter han.

Du kan laste ned hele rapporten her.

Din erfaring

Har du opplevd slike spamlenker på Facebook? Er det noen gjengangere som det kan være verdt å informere om? Del gjerne erfaringer i tråden under!

(Kilde: pressemelding)

Norges beste mobilabonnement

Sommer 2019

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Sponz 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

GE Mobil Leve 6 GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen