Pass opp for forhåndsbetaling

Annonsør­innhold
Les hele saken »
Nettsvindel et stadig større problem?
Nettsvindel et stadig større problem?
(Bilde: angelmanuelherrero/iStockphoto)

Bruktmarkeder som her på Hardware.no og andre steder er utmerkede arenaer for å kvitte seg med ting til overs, ellers skaffe seg noe man trenger til en billig penge. Her kan du helt gratis legge inn annonser og bla igjennom ting som er til salgs.

Daglig legges det ut en rekke nye gjenstander til salgs og trafikken er stor. Denne trafikken kombinert med at det er enkelt og gratis å bruke, tiltrekker seg dessverre personer med uærlige hensikter - svindlere.

Vi har det siste året mottatt flere henvendelser fra personer som har blitt svindlet i forbindelse med kjøp og salg på bruktmarkedet. Felles for de som har blitt svindlet er at de har forhåndsbetalt for en vare - som de så aldri har mottatt.

Forhåndsbetaling - OBS!

Punkt en for en trygg og god netthandel er å utvise stor forsiktighet ved forhåndsbetaling. Det beste er å møte selgeren ansikt til ansikt, og se og ta på varen med egne hender før du eventuelt kjøper varen. Dette er imidlertid ikke alltid praktisk gjennomførbart.

Dersom du ikke kan møte selgeren fysisk, bør du i det minste ha telefonisk kontakt med vedkommende. Det er lettere å danne seg et bilde av selger over telefon, enn utelukkende over e-post-kommunikasjon.

Skaff deg detaljene på selgeren, som fullt navn, telefonnummer, adresse m.m. Sjekk at detaljene stemmer overens med telefonkatalog og karttjenester. Dersom noe skurrer - ta opp dette med selger. Du bør absolutt vite hvem du handler med.

Hvis vedkommende ikke vil oppgi fullt navn eller kun insisterer på å kommunisere over e-post, bør det ringe noen bjeller. Slike personer bør man være ytterst forsiktig med å handle med - eventuelt unngå det helt.

Når det gjelder oppgjørsform, kan postoppkrav være et alternativ, spesielt hvis det dreier seg om store summer. Da får ikke selgeren sine penger før du har hentet ut varen på postkontoret. Det er naturligvis mulig for selger å legge ved en "fiktiv" vare likevel - og du har sikkert hørt om de som har mottatt en murstein fremfor en bærbar PC. Likevel gjør postoppkrav det hele litt tryggere.

Nytt bruktmarked underveis

Vi er i full gang med å utvikle en nytt bruktmarked her på Hardware.no. I dette bruktmarkedet blir bl.a. kommentarsystemet kraftig forbedret, og det blir påkrevd at man legger inn et gyldig mobilnummer. Forhåpentligvis vil disse tiltakene føre til verre arbeidsforhold for svindlere, men helt kvitt ulovlig virksomhet er det vanskelig å bli.

Dersom du opplever svindelforsøk eller har blitt svindlet på bruktmarkedet vårt, setter vi stor pris på høre fra deg. Har du erfaringer, råd eller tips ved kjøp og salg på nettet du vil dele med andre, bruk gjerne forumtråden nedenfor.

Norges beste mobilabonnement

Desember 2018

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Komplett MiniFlex 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Komplett MedioFlex+ 6GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen