Pass deg for webkameraet

Facebook har fått gjennomgå mye siden nettsamfunnet åpnet for allmenheten i 2006. Nettsamfunnet ble fort veldig populært og mange la ukritisk ut svært sensitiv informasjon om seg selv under fullt navn. Blant annet kan du her oppgi både kjønn, tro, seksuelle preferanser og din fødselsdag, for ikke å nevne personlige bilder og annen informasjon. Facebook har derfor vært nøye på å gi publikum muligheten til å sikre sine data ved å begrense innsyn. Men nå skaper eksterne tilleggsprogrammer hodebry for Facebook.


Applikasjonen Top Friends skaper hodebry for Facebook.

Fant profilen til Paris
Ifølge Cnet News har den eksterne applikasjonen "Top Friends", som har vært populær hos mange norske brukere, utgjort en gedigen sikkerhetsrisiko. Via enkle grep kunne alle komme inn i deler av profilen til alle andre brukere på Facebook som hadde lagt til applikasjonen. Facebook selv var ikke klar over problemet før Cnet kontaktet dem og de har nå valgt å fjerne hele applikasjonen fra sine sider.

- Vi forventer at tredjeparts applikasjoner følger de reglene for innsyn brukeren selv setter. I tilfellet med Top Friends så har innstillingene for personvern brukerne har valgt, ikke blitt respektert i henhold til brukeravtalene, sier Ben Ling, produktansvarlig hos Facebook.

Før applikasjonen ble fjernet klarte Cnet å komme seg inn i profilene til flere av de ansatte hos Facebook, Google-grunnlegeren Larry Page sin kone og en profil de mener trolig tilhører Paris Hilton.


Cnet News kom enkelt inn i en profil de mener trolig tilhører Paris Hilton via Top Friends applikasjonen.

Samtidig har det også blitt oppdaget et sikkerhetshull i applikasjonen "Fun Wall". Via dette hullet har det ikke vært mulig å se profilinformasjon hos andre brukere, derimot har folk fått tilgang å se oppføringer som har blitt gjort via denne applikasjonen hos andre brukere de ikke har lagt til som venner. Dette sikkerhetshullet skal nå ha blitt tettet lover Facebook.

Seriøse aktører har god sikkerhet
Sikkerhetseksperter i Norge har fått med seg problemet, men mener det ikke er Facebook som står verst stilt.

- De fleste seriøse aktører, som Facebook og Myspace, har gode rutiner for sikkerhet ved tredjepartsprogrammene, forklarer Hans Peter Østrem, sikkerhetsekspert hos Symantec.

Ser deg via ditt webkamera
Han mener sikkerhetsproblemene ved bruken av nettsamfunn i stor grad er brukerproblemer ,og ikke nødvendigvis teknologiske problemer. Folk er ofte for ukritiske til hva de klikker på og legger til. Ifølge Østrem er det spesielt ondsinnet programvare som sprer seg via nettsamfunnene, og disse kan gjøre langt større skade på ditt privatliv enn bare innsyn i dine personlige data.

- Senest i går dukket det opp en ny trojaner. Denne lastes ned til din maskin og starter opp webkameraet ditt, sier han.


Ukjente lurer din maskin til å slå på webkameraet.

På denne måten risikerer du at ukjente mennesker sitter og ser på deg og hva du foretar deg foran maskinen. Dette bør være langt mer skremmende enn at ukjente får innsyn i din religiøse tro.

Østrem sitt beste tips er at folk er nøye på å oppdatere både programvare og operativsystem, og har en god internettsikring og antivirus installert. Ikke minst er det viktig å være kritisk til hva du faktisk klikker på.

Norges beste mobilabonnement

August 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Komplett MiniFlex 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Chili Medium 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen