Pass deg for festivalfylla

Det har flere ganger blitt påpekt at en bør være forsiktig med å tabbe seg ut og utføre morsomme, men i ettertid kanskje pinlige, stunt offentlig. Veien er nemlig svært kort fra stuntet utføres til det er spredd på nett. Og i år bør du være mer forsiktig enn noen gang før.

Kjøper både kompakt og speilrefleks
Elkjøp kan melde om en ekstrem oppgang i salg av kameraer før sommeren. Tall fra april til mai viser en oppgang på hele 15 prosent i salg av av fotoapparater sammenlignet med samme periode i fjor. Ifølge Elkjøps kommunikasjonsrådgiver Christian Brekke er antallet speilreflekskameraer sterkt på vei opp, men folk nøyer seg ikke lenger med kun ett kamera.

- Vi har en salgsøkning som tilsvarer flere tusen kameraer og veldig mange kjøper inn både speilreflekskamera og kompaktkamera med tilhørende utstyr. Trenden er å ha både ha et godt kompaktkamera og et speilreflekskamera, gjerne med ekstra zoom-objektiv. Disse to kameratypene tilfredsstiller forskjellige bruksområder. Kompaktkameraet er enkelt å ta med seg overalt, og dekker et minimumsbehov for foto. Perfekt til festival og den type festligheter, strand og annen moro, forklarer Brekke til Teknofil.


Samtidig tror han speilreflekskameraet tas frem når folk har høyere krav til bildekvalitet, som for eksempel ved forevigelse av ferieturen, ved portrettbilder eller naturbilder.

- Speilreflekskameraet fyller dette behovet på best måte. Riktig utstyr forsterker opplevelsen og kvaliteten, noe som kan forklare økningen innen en del fotoutstyr, eksempelvis zoom-og vidvinkelobjektiv, påpeker brekke.

Mest speilrefleks på St. Hans
Han tror det er viktig for folk å fange opp de virkelig viktige hendelsene med god kvalitet og da tas speilreflekskameraet frem.

- Da jeg feiret St. Hansaften på Hovedøya i Oslo, var det flust med mennesker med speilreflekskamera å se. Flere enn med kompaktkamera. Dette illustrerer en tydelig trend, at så sant det er mulig, tar vi med oss speilreflekskameraet for å bevare sosiale og hyggelige minner på best mulig måte, sier Brekke.


Kompaktkameraet kommer derimot svært hendig med i andre settinger, som for eksempel når en er ute på byen eller på festival med mange mennesker og store mengder alkohol. Dette medfører samtidig at sjansen er stor for at nettopp du blir tatt bilde av når du har det som morsomst, og veien til nett er kort.

- Veien til offentligheten via Facebook og andre sosiale medier er stadig kortere. Gjør du noe dumt offentlig er sannsynligheten stor for at det blir foreviget på bilder og video, påpeker Brekke.

Vil også ha mobiler med gode kameraer
Hos Elkjøp er det spesielt de nye speilreflekskameraene med mulighet for videoopptak i HD som har blitt populære. Ifølge Brekke er Nikon D5000 spesielt populært, men også Canon 500D har denne muligheten. Slik utvikling av kameraene er med på å løfte markedet oppover ifølge Brekke.

- Kamera med videomulighet i HD-kvalitet er også i ferd med å revitalisere fotomarkedet innen både kompakt og speilrefleks. I tillegg etterspør folk mobiltelefoner med godt kamera. I enkelte tilfeller kan mobiltelefonen konkurrere med et enkelt kompaktkamera, men den erstatter ikke fullt ut behovet for et godt kompaktkamera, opplyser han.


At mobiltelefonene kommer med stadig bedre kameraer gjør derimot ikke sannsynligheten mindre for at dine bommerter havner på nett. Muligheten for å selv kunne kapre noen gode sommerminner bør derimot absolutt være tilstede. Om du ikke har kamera selv så bør nå høyst sannsynlig noen av dine venner ha ett til overs.

Norges beste mobilabonnement

Juni 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Ice Mobil 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Telio Go 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen