Parkerer kameraet ditt

Banebrytende for mobiltelefoner
Samsung greide enda en gang å tiltrekke seg verdens oppmerksomhet da de tidligere denne uken lanserte nok en ny og banebrytende kameratelefon på CeBIT-messen i Hannover. SCH-V770 er en telefon som kan tilby et kamera med en oppløsning på utrolige 7 megapiksler, noe som langt på vei er på nivå med de fleste vanlige digitalkamera i dag.

Linsen til kameraet er bevegelig, og har blant annet muligheter for 3 x optisk zoom og autofokus - funksjoner som til nå har vært forbeholdt vanlige digitalkamera. Når vi i tillegg kan nevne at telefonen har en vekt på 180 gram, og ligner mye mer på et kamera enn en telefon, spørs det om det blir riktig å kalle dette en kameratelefon. Mange vil nok heller se på denne enheten som et kamera med innebygget telefon.

Mektig skjerm
Skjermen til enheten imponerer. Med en oppløsning på hele 240 x 320 punkter, samt en fargedybde på 16 millioner farger overgår den andre fullblods kameratelefoner som Sony Ericsson S700i.

En 7-megapiksels kameratelefon trenger selvfølgelig mye minne, og vi er derfor en smule overrasket over at telefonens internminne ikke er større enn 32 MB. Man finner imidlertid en minneport med støtte for MMC Micro-kort. Dette er en standard som er utviklet av Samsung selv, og som foreløpig ikke kommer i større kapasiteter enn 128 MB.

Samsung hadde kun ett eksemplar av denne enheten tilgjengelig på standen sin, og denne var låst inn i en glassmonter. Etter litt masing fikk vi heldigvis lov til å ta bilder av mens vi holdt den i hendene - men å prøve kameraet og sjekke ut menyene kom ikke på tale.

SPH-V7800 - fem megapiksler under panseret
Skuffelsen over å ikke få knote med SCH-V770 forsvant raskt når vi fikk leke med en annen imponerende kameratelefon som ble presentert på messen: SPH-V7800. Denne telefonen leverer bilder med en oppløsning på fem megapiksler, noe som burde holde i lange baner for den jevne bruker.

Det første vi bet oss merke i var at det tok nærmere ett minutt å starte opp telefonen, noe som sannsynligvis skyldes forholdsvis kraftig maskinvare.

Når telefonen først er påslått, forsvinner alle inntrykk av at telefonen er treg. Menyene er responsive, programmene starter raskt, og det er ingen tregheter når man skriver tekstmeldinger.

Tastene var også responsive og behagelige å bruke, med unntak av navigasjonstasten, som var altfor glatt.

Nydelige menyer
Som en ekstra bonus er menyene usedvanlig lekre, og består av animerte 3D-ikoner. Sammen med en sylskarp QVGA-skjer gjør dette at menyene er en fryd for øyet.

Det gikk dessverre ikke an å sende bilder fra enheten, så vi fikk ikke se hvordan kvaliteten på disse blir når man ser dem i full størrelse. Søkeren til kameraet er lynrask, og vi opplevde aldri hakking eller forsinkelser. En annen positiv faktor er at bildet blir tatt straks man trykker på knappen.

Ingen av de to telefonene vil komme til Europa, men Samsung kunne opplyse om at de sannsynligvis vil komme med en ny fem megapikslers telefon for det europeiske markedet i begynnelsen av 2006.

For øvrig er det ingen grunn til å gråte over tapte megapiksler. Det finnes nemlig faktorer som er adskillig viktigere enn oppløsningen på kamerabildene.

Norges beste mobilabonnement

Juni 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Ice Mobil 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Telio Go 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen