Test

Paris, je t?aime

Hver av de atten kortfilmene har et stedsnavn i Paris som tittel, alt fra kjente turiststeder, parker og torg, til hele byområder. Kortfilmene er også like forskjellige som stedene de er oppkalt etter. Med filmskapere som Gus Van Sant, Christopher Doyle, Joel og Ethan Coen, Tom Tykwer og Wes Craven på plakaten, er det ikke til å unngå at forventningene skrus opp.

Dyktige Juliette Binoche demonstrerer hvor sterk morskjærligheten kan være.
Dyktige Juliette Binoche demonstrerer hvor sterk morskjærligheten kan være.

Skuespillerne som opptrer i denne ansamlingen varierer fra helt ukjente navn, og nye skuespillere, til gamle travere som Bob Hoskins og Gena Rowlands, fra amerikanske skuespillere som Elijah Wood til de mest franske av de franske som Gerard Depardieu. Men ingen av skuespillerne får hovedrolleplass. Her er de alle bare skuespillere, i korte filmer som kun varer noen minutter. Til og med Nick Nolte kjenner man ikke igjen før kortfilmen han er med i har rullet halvveis. Men konspetet fungerer som en drøm. Hele tiden holdes den gode historien og kortfilmens snert i fokus, og dermed er det ikke et eneste av bidragene som føles kjedelig eller overflødig.

Godt variert

De enkelte kortfilmene vinkler kjærligheten og Paris på sine helt særegne måter. Noen viser sødmen av ung kjærlighet, noen viser tryggheten til kjærlighet som har vart i mange tiår, kjærligheten til heterofile og til homofile kjærester, til ektepar, foreldre og barn og selvsagt; kjærligheten mellom mennesker og byen. Noen av historiene, som "Place Des Victoires" av Nobuhiro Suwa og "Place Des Fetes" av Oliver Schmitz, er tankefulle historier av det mer alvorlige slaget, andre, som mimende "Tour Eiffel" av Sylvain Chomet og "Tuilieres" av Joel og Ethan Coen inneholder mye humor og komikk. Noen av historiene er lette og enkle, som "Le Marais" av Gus Van Sant og "Parc Monceau" av Alfonso Cuaron, andre er kompliserte og viser kjærligheten i all sin tvetydighet, som "Bastille" av Isabel Croixet og "Quartier Des Enfants Rouges" av Olivier Assayas.

Margo Martindales erkeamerikanske
rolle sliter med den franske uttalen.
Margo Martindales erkeamerikanske rolle sliter med den franske uttalen.

Bidragene er også svært forskjellige av utseende. Noen er meget stiliserte, med overdrevne farger og musikk, som Christopher Doyles fargesterke "Porte De Choisy" og Vincenzo Natalis superfornøyelige vampyrhistorie "Quartier De La Madeleine". Andre er nøkternt fotografert og har lite musikk. På tross av forskjellene i atmosfære, stil og lengde, føles samlingen ikke rotete eller uoversiktlig. Grunnen til det er nok at filmens andre hovedperson, Paris, sørger for en enhetlig setting og relativt like bakgrunnsbilder.

Kjærligheten og byen

Og det er så vakkert, så vakkert. Har man aldri vært i Paris, eller aldri hatt lyst til å dra dit, får man det i hvert fall nå. Gater, bygninger, parker og torg har blitt fotografert om dagen så vel som om natten. Verdensmetropolen presenteres med et våkent og poetisk blikk som aldri faller for fristelsen til å bli turistbrosjyrepent eller amerikansk såpeserieglatt. For å være en film om kjærlighet er cinematografi og klipping overraskende nøktern og likefrem. Men det er nok fordi filmskaperne har stolt på at materialet og skuespillerne uttrykker det de ønsker å si, noe de har gjort klokt i. Her er knapt nok et innslag som ikke gjør inntrykk, får en til å trekke på smilebåndet eller blunke en tåre fra øyekroken.

Det er spesielt tre bidrag i samlingen som må trekkes frem som eksepsjonelt dyktig utførte og underfundige kortfilmer. Isabel Croixets "Bastille" med sin triste og overraskende vending ("Ved å oppføre seg som en mann som elsket, ble han en mann som elsket".), Olivier Assayas’ lengtende "Quartier Des Enfants Rouges", med en vakkert livstrett Maggie Gyllenhaal, og Lionel Dray og Vincenzo Natalis giallo-/vampyrfilmparodi "Quartier De La Madeleine" er alle glimrende diamanter i en samling av perler.

Paris je t'aime   Les mer »

Norges beste mobilabonnement

Juni 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Ice Mobil 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Telio Go 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen