Parfymen: Historien om en morder

Gjennom tidens løp har det blitt født mennesker med helt spesielle evner. Mange av dem hadde en innvirkning på historiens gang, mange hadde ikke det. En av de store som gikk i glemmeboken var Jean-Baptiste Grenouille. Han var den beste nesa i Frankrike og hans talent hører luktenes flyktige verden til.

Begjær

Se større versjon og flere bilder
Lukt kan være en dødbringende lidenskap.

Tom Tykwer, mannen bak ”Paris, je t´aime”, ble tydeligvis fascinert av den franske hovedstaden sist han lagde film. Ved å filmatisere Patrick Süskinds roman "Parfymen" har Tykwer dukket tre hundre år tilbake i tid, til et skittent og stinkende Paris. Her blir Jean-Baptiste født, i en haug av fiskerester, slim og blod. Det er bare å si det først som sist, denne filmen er møkkete og nærmest ekkel fra start til slutt. Det var ikke morens intensjon at Jean-Baptiste skulle overleve, ingen av hennes tidligere barn hadde gjort det. Idet nesegrevet Jean-Baptiste tar sitt første åndedrag og skriker med livets fulle kraft dømmer han også moren til galgen for forsøkt barnemord.

Jean-Baptiste, som forresten spilles av relativt ukjente Ben Wishaw, er en overlever. Han er rett og slett en ekkel, seig liten bille som ikke vil dø. Ikke at han har noen utpreget glede av livet, hans eneste beskjeftigelse er å samle på lukter, alle lukter i hele verden, og lagre dem i sin overlegne nese. En dag plukker hans perfekte lukteapparat opp en ukjent lukt. Lukten av vakker ung kvinne, en lukt Jean-Baptiste ikke kan leve uten. Slik fødes et lidenskapelig begjær i Frankrikes, om ikke verdens, største parfymør.

Kravstor

Regissør Tykwer må logisk nok gjøre en del valg for å bringe historien til lerret, som alle andre regissører før ham som har prøvd å filmatisere kjente romaner. Tykwer gjør det klart fra første stund at dette ikke nødvendigvis er en filmatisert roman, men heller en selvstendig film. Som sistnevnte er det ingen tvil om at ”Parfymen: Historien om en morder” vil bli snakket om i lang tid.

Se større versjon og flere bilder
Farvespillet i "Parfymen" er godt gjennomarbeidet.

Dette er ikke et utpreget drama, det er visselig ingen standard krim. ”Parfymen” er et innblikk i et sykt sinn, hvor begeistring og avsky går hånd i hånd for å skildre vår ufyselige og fascinerende Grenouille. Med andre ord, filmen stiller krav, og er du på jakt etter lett underholdning kan du styre langt unna. Fargespillet, lyssettingen og spesielt Wishaws grøssende gode tolkning av Jean-Baptiste gjør dette til en virkelig stor film. Jean-Baptiste snakker nesten ikke, mesteparten av følelsene og tankene skildres gjennom kroppsholdningen og ansiktsuttrykket. Regissør Tykwers øye for detaljer bør også fremheves. Alan Rickman (”Harry Potter”-filmene) og Dustin Hoffmann (”Rain Man”) leverer selvsagt også varene i sine roller.

Rytmen i filmen fører deg opp til gledens høyder på Grenouilles vegne, og kaster deg like fort ned i de mørkeste kriker og kroker. Et atypisk karaktergalleri og raffinert rytme gjør det vanskelig å holde med noen som helst. Det er bare å lene seg tilbake, åpne sinnet for refleksjoner du kanskje aldri har gjort deg, og la deg begeistre.

Konklusjon

”Parfymen: Historien om en morder” er to og en halv time med ekkel og elegant skildring av verdens beste nese og sykeste sinn. Ben Wishaws rolletolking er bemerkelsesverdig god, noe som kommer tydeligere frem ved at store skuespillere som Hoffman og Rickman velger å nedtone sine personligheter til Wishaws tolkning. Forresten, sjansen er stor for at du neppe har det samme forholdet til lukt når filmen er ferdig.

Se trailer.

Parfymen: Historien om en morder

Norges beste mobilabonnement

Desember 2018

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Komplett MiniFlex 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Komplett MedioFlex+ 6GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen