Test

Parfymen - Historien om en morder

Jean-Baptiste Grenouille fikk ingen lett start i livet. Hans mor fødte ham i en haug av stinkende fiskerester og ville helst sett ham like død som fiskeskrottene. Jean-Baptistes livsbegjær, i formen av et hjerteskjærende babyskrik, avslører morens egoistiske tankegang, og hun sendes til galgen kort etterpå. Deretter blir ikke livet noe bedre. En hard tid på barnehjem og en enda hardere tid som garver følger.

Som en hund etter lukt

Dustin Hoffman lærer Grenouille konserveringskunsten.
Dustin Hoffman lærer Grenouille konserveringskunsten.

Forfatter Patrick Süskind har likevel utstyrt hans frastøtende karakter med en egenskap som skiller ham fra alle andre. Jean-Baptsists nese er nemlig ulik alle andre luktearrapater hans medmennesker har fått plassert i fleisen. Han kjenner alle lukter i verden, og hele hans begrensede tankegang dreier seg om lukt, om bevaringen av lukt og om skapelsen av nye lukter. Slik blir Jean-Baptiste en Gud i en hans egen verden, en verden som blir mer og mer pervers og dekadent ettersom nesen trigger nye hjerner hos unge herr Grenouille.

En kveld oppdager vår unge hovedperson en lukt ulik noe annen. En lukt som kiler nesten, sløver hjernen og stirrer hittil ukjente krefter i skrittet. Lukten av kvinne. Ikke lukten av en moden kvinne, nei, lukten av urørt og vakker jomfru. Hennes lukt er så vakker, så altomfattende, så overveldende at han må besitte den. I sin sanserus finner hans hender veien til hennes hals, kort tid etterpå er hun død, og lukten forsvinner. Drevet av desperasjon og en eim av genialitet bestemmer Jean-Baptiste seg for å lære å konservere lukter. Han blir parfymør.

Sykt om luktesansen

Lukten av urørt kvinne driver vår hovedperson fra vettet.
Lukten av urørt kvinne driver vår hovedperson fra vettet.

Regissør Tom Tykwer har gjort latt en helt ukjent skuespiller med enorm nese spille rollen som den maniske luktesamleren. Det gjør han godt i. Unge Ben Wishaw har en kroppsholding, en måte å vifte nesen på, og en frastøtende måte å være på som virkelig kler karakteren Jean-Baptiste Grenouille. At store skuespillere som Dustin Hoffman og Alan Rickman spiller viktige kjerneroller løfter også filmen.

Etterhvert som luktemanien driver den franske unggutten lenger og lenger koker han opp sitt perverse mesterverk. Han vil lage en parfyme verden ikke har sett maken til, en parfyme som vil få folk til å elske ham, tilbe be ham og gjøre det hans syke sinn ønsker. "Parfymen" er en elegant, interessant og nærmest frastøtende glimps inn i et ekkelt sinn totalt dedikert til lukt. Filmen skaper også spennende tanker om hvor viktig lukt egentlig er i menneskelige relasjoner.

Hadde bare ekstramaterialet vært tilstede så hadde denne DVD-utgivelsen virkelig nådd de store høyder. Se trailer til filmen her .

Konklusjon

Denne filmen kan neppe betegnes som noe annet enn et morbid mesterverk. Farger, scener og ikke minst den visuelle fremstillingen av lukt garanterer at du aldri vil få det samme forholdet til nesen din etterpå. Likevel er de direkte stinkende at det er mulig å slippe denne filmen på DVD uten å slenge med det minste fnugg av velduftende ekstramaterialet.

Parfymen: Historien om en morder   Les mer »

Norges beste mobilabonnement

Juni 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Ice Mobil 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Telio Go 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen