Adaptevas nye og kraftige mini-PC, Parallella. (Bilde: Adapteva)

Knøtte-PC-en som skal jobbe som en supermaskin

Nytt Kickstarter-prosjekt gir mye kraft for lite penger.

På nettstedet Kickstarter, hvor entreprenører kan be om finansiering fra publikum, dukker det med ujevne mellomrom opp prosjekter som kan være verdt å legge merke til.

Etter en vellykket Kickstarter-kampanje som ble avsluttet i oktober i fjor, har et selskap ved navn Adapteva nå presentert et nytt produkt som byr på massiv datakraft i lommeformat, til en billig penge.

Kraftig og strømgjerrig

Parallella er navnet på produktet, som er en Raspberry Pi-aktig minidatamaskin på størrelse med et kredittkort. Maskinen kommer med en flerkjerneprosessor kalt Epiphany, som er Adaptevas egne design. Epiphany-arkitekuren er spesialutviklet for såkalt parallellprosessering, det vil si at prosessoren kan utføre en rekke utregninger på samme tid.

Epiphany-prosessoren med 64 kjerner.
Epiphany-prosessoren med 64 kjerner.Foto: Adapteva

Den enkleste utgaven av Parallella kommer med en Epiphany-prosessor på 16 kjerner, som skal være i stand til å levere en ytelse på hele 26 gigaflops til en pris på rundt 600 kroner. Den kraftigste versjonen har imidlertid 64 kjerner, noe som teoretisk kan produsere opptil 90 gigaflops. Samtidig konsumerer den kun 5 watt med strøm under normale forhold. Denne koster rundt 1200 kroner.

Av andre spesifikasjoner kommer Parallella-kortene med en tokjerners vertsprosessor av typen Zynq-7010 ARM A9, og foreløpig kun 1 GB minne. Senere skal kortene imidlertid kunne støtte langt mer enn dette.

Parallella leveres også med to USB 2.0-innganger, HDMI-inngang og Ethernet 10/100/1000. Adapteva har videre valgt Linux-baserte Ubuntu som operativsystem for sitt nye produkt.

Åpen plattform

Hovedidéen bak konseptet er ifølge utviklerne å gjøre parallellprosessering tilgjengelig for folk flest, og man har også hatt fokus på åpenhet i alle ledd. Det kreves ingen sppesielle avtaler for bruk av teknologien, og alle utviklingsverktøyene vil være basert på gratis, åpen kildekode. All informasjon om Epiphany-arkitekturen er også fritt tilgjengelig på nettet.

Ifølge Adapteva er Parallella kun første steget mot en ekte superdatamaskin-plattform som ikke nødvendigvis koster skjorta. På sikt ser man for seg at teknologien kan brukes i alt fra multimediemaskiner i hjemmet, til avanserte oppgaver innen medisin, videobehandling og kommunikasjon.

Det er foreløpig uvisst når og i hvilken grad maskinene skal masseproduseres, men de første 64-kjernersversjonene skal visstnok sendes ut i mai.

For mer informasjon kan du gå til prosjektets Kickstarter-side eller Adaptevas hjemmeside. Sjekk for øvrig ut introduksjonsvideoen under.

Vi har også nylig skrevet om andre kraftige mini-PC-plattformer: UDOO har fire ganger kraften til Raspberry Pi »

(Kilder: Kickstarter, via Tech2, Version2)

Norges beste mobilabonnement

Juni 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Ice Mobil 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Telio Go 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen