Test

Pans labyrint

Ofelia er ikke opptatt av dukker. Hun gir ikke uttrykk for å bry seg stort om krigshandlingene som preger Spania. Alt i alt er hun en innesluttet jente som stort sett har nesa i en bok, og da gjerne fantastiske fortellinger om prinsesser og annet vrøvl, som hennes nye stefar ville sagt.

Kaptein Vidal er grusom mot sine fiender.
Kaptein Vidal er grusom mot sine fiender.

Fascisme og fauner

Det har seg nemlig slik at Ofelias mamma har skutt gullfuglen i fascismens Spania, hun har blitt smelt på tjukka av Kaptein Vidal. Han er en enkel og effektiv offiser med klare prinsipper når det gjelder oppbyggelig litteratur for barn, disiplin, og ikke minst for hvordan man skal ta seg av opprørere og andre undermennesker. Omstendighetene legger alt til rette for en uforglemmelig sommer på landet, på godt og vondt. Rebelljager Vidal og hans uniformerte kompiser skal bruke tiden på å knerte ikke-fascister, Ofelias høygravide mamma trenger hvile og frisk luft, og Ofelia har plutselig en mystisk labyrint som nærmeste nabo.

Det tar ikke lang tid før fantasien tar overhånd for Ofelia, og hun lever i et eventyr. Hun får nemlig ferten i at hun egentlig er en bortkommen prinsesse fra et magisk rike. Alt hun trenger å gjøre for å komme tilbake er å løse tre oppgaver før neste fullmåne. Dessverre skal det ikke ta lang tid før Ofelia er nødt til å oppdage at ikke alle eventyr er like gode.

Ofelias eventyrverden er både makaber og grotesk.
Ofelias eventyrverden er både makaber og grotesk.

Brutal og krevende

La oss bare si det først som sist; “Pans labyrint” er brutal. Skikkelig brutal. Likevel er det ikke snakk om en overdriven voldsfilm med masse blod og gørr. Nei, brutaliteten er flittig brukt av regissør del Toro som et godt virkemiddel. Vold på film har en tendens til ikke å virkelig nå inn hjernens emosjonssenter. Ofte blir voldshandlingene så overdramatiske, hyppige og utslitte at effekten blir ødelagt og seeren blir avstumpet. Del Toro vet hva han driver med, og når volden først inntreffer sjokkerer og tidvis kvalmer den med sin harde og kalde brutalitet. Ett av flere eksempler er Kaptein Vidal og hans evne til å ta torturinstrumentene fatt.

Heller ikke Ofelias eventyrverden er fri for vold, blod og monstre. Det er også derfor det atter igjen må understrekes at dette er en eventyrfilm for voksne. De fleste eventyr, særlig de for ett yngre publikum, har en relativt sort/hvitt virkelighetsfremstilling. Det er selvsagt at helten møter motstand, men han klarer seg alltid til slutt. Det er ikke gitt at det går like godt for Ofelia. Borte vekk er de gode hjelperne. Vår lille drømmejente star helt på egne ben, på godt og vondt. Det er med på å gi historien et mørkere og dystrere preg.

Pans Labyrint   Les mer »

Norges beste mobilabonnement

Juni 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Ice Mobil 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Telio Go 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen