Pans labyrint

Helt fra debutfilmen ”Cronos” til nylige ”Hellboy” har det vært noe fysisk, nærmest kjødelig over Guillermo Del Toros filmer. I ”Pans labyrint” har denne stilen virkelig funnet sin plass og slått rot.

Se større versjon og flere bilder
Ofelia og moren lider under fascismen.

Uhyrer og eventyr

Vi befinner oss i etterkrigstidens Spania anno 1944. Etter General Francos seier i den spanske borgerkrigen hersker fascismen som verst på den spanske landsbygda. I denne settingen befinner 12 år gamle Ofelia seg (Ivana Baquera). Moren hennes har forelsket seg i en maktsyk general som går under navnet Capitan Vidal (Sergi Lopes), og til tross for hans galskap finner hun det naturlig å flytte ut på landsbygda for å bo med ham.

Parallelt med denne harde, alt-for-virkelige hverdagen på bygda, finner Ofelia sin egen gjemte verden. En merkelig skapning, en faun, groteskt og glimrende spilt av Doug Jones, forteller henne at hun innehar sjelen til en prinsesse som nå har muligheten til å igjen innta sin rettmessige plass på tronen i underverdenen. Men først blir Ofeila satt på tre prøvelser, den ene vanskeligere enn den andre.

I ekte eventyrstil skrider plottet frem. Det er til og med en og annen referanse til blant annet ”Trollmannen fra Oz”, slik at vi aldri skal være i tvil om hva slags jord denne filmen er plantet i. Strukturen er derfor relativt forutsigbar - slik den skal og bør være.

Labyrinten

Ivana Baquero gjør en helt riktig tolkning av den drømmende Ofeila, men det er Doug Jones i faunens skikkelse som man husker. I tillegg til å være en spennende karakter er han også en viktig visuell rekvisitt.

Se større versjon og flere bilder
"Pans labyrint", eventyr for voksne.

Det som gjør ”Pans Labyrint” verdt å se utover det visuelle bombardementet er den uutømmelige kilden av fortolkninger og allegoriske krumspring som filmen byr sjenerøst av: pubertet, eskapisme, diktatur, relasjon foreldre og barn. Alle disse doble betydningene som når det gjøres godt nok, slik som her, får fantastiske hendelser til å føles mer virkelige enn virkeligheten selv.

Spekulativ Del Toro?

Det er i hvert fall verdt å stille spørsmålet i mellomtittelen. Man får unektelig en bismak i munnen av gjentagende langsom tortur og saftige kulehull i hodet. Spesielt (ja, kanskje bare da) når det virker umotivert og ute av kontekst. I beste fall er det en konstant påminnelse på krigen og diktaturets råskap. I verste fall skyter filmen et stort kjøtthull i beinet på seg selv idet vi avstumpes og ikke bryr oss lenger. Det er fullt mulig å se motivasjonen, men det er allikevel mer fristende å se det som et insisterende ønske fra en regissør som er mer enn glad i det groteske. Egentlig er det jo ingenting galt med det, ”Hellboy”, og kanskje spesielt ”Blade 2”, inneholdt mer enn bare spekulativ flørting, og det fungerte. "Pans labyrint" er allikevel rik nok på annet snacks til at kjøttkverna godt kunne ha fått stått i kjøkkenskapet denne gang.

Se større versjon og flere bilder
Grotesk, men også godt.

Det er en fin balansegang mellom det groteske og det eventyrlige. Mye av det groteske (spesielt i eventyr-verdenen) er med på å forsterke den mørke stemningen. Allikevel, ”Pans Labyrint” er ikke noen humørløs film. Faunen, på mange måter et ankerpunkt i filmen, er både vittig og ertende. I tillegg er han manipulerende og omsorgsfull, med andre ord en rik karakter. I den andre enden av skalaen har vi Capitan Vidal som den mest endimensjonale karakter man kan tenke seg. Ingen tvil, Capitan Vidal er ond, men en sterkere menneskeliggjøring av karakteren hadde hatt en større effekt.

Konklusjon

For de som var i tvil, dette er et eventyr eksklusivt for de voksne. Mørkt og modent forteller den en historie på flere nivåer. Merkelig nok holder Del Toro fast på sin ekstreme voldsestetikk fra hans andre filmer. Dette passer ikke alltid like godt inn i ”Pans Labyrint”. Allikevel, dette er et tankevekkende eventyr som forteller noe virkelig.

Pans labyrint

Norges beste mobilabonnement

Desember 2018

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Komplett MiniFlex 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Komplett MedioFlex+ 6GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen