Panasonics sommerslipp

Panasonic har i dag lansert fem nye kompaktkameraer. Flaggskipet, LX5, har vi tatt en sniktitt på, og har fått egen artikkel. Men i tillegg til dette, er det mye annet spennende.

To ultrazoomer
Først tar vi en kikk på ultrazoomene. De har fått betegnelsene FZ100 og FZ45, der FZ100 er toppmodellen som erstatter FZ38. Hovednyhetene er lengre zoom, 24x, tilsvarende 25-600mm, 14 megapikslers CMOS-brikke som gir mulighet til videoopptak i Full HD, høyere oppløsning på skjermen, bedre automatikk og raskere autofokus.

Les testen vår av Panasonic FZ38 mot to andre ultrazoomer.

FZ100 er det nye ultrazoomkameraet som bør dekke de flestes behov.
FZ100 er det nye ultrazoomkameraet som bør dekke de flestes behov.

Videoopptakene kan foregå i opp til 50i, mens du på stillbilder kan ta inntil 11 bilder pr. sekund i full oppløsning eller 60 bilder pr. sekund i størrelse på 3,5 megapiksler.  Bufferen har bare plass til disse 11 hhv. 60 bildene, så du kan bare kjøre serien i ett sekund, men det er ofte nok. Tar du bilder i RAW, får du faktisk også 11 bilder på ett sekund, så bufferen må være ganske stor, og burde hatt plass til mer enn 11 JPG-bilder.

Vridbar skjerm er alltid nyttig.
Vridbar skjerm er alltid nyttig.

Objektivet har fått ordentlig vidvinkel og mer tele enn forgjengeren. Med hele spekteret fra 25-600mm, er man godt dekket, og bør ikke savne noe med tanke på brennvidde.
Kameraet er kompakt for å være en såpass kraftig ultrazoom, men er naturligvis ikke noe lommekamera. Det ligger godt i hånden, og den vridbare skjermen er super for store folkemengder, makrofotografering og andre pussige vinkler. Det har blitt plass til blitssko, stereomikrofon, egen knapp for videoopptak og egen knapp for seriebildeopptak.

Skjermen er på 7,6cm (3 tommer), og har en oppløsning på 460 000 punkter. Det gjør den skarp og god å jobbe med. Søkeren ser ut til å være den samme som på FZ38, og er ikke spesielt imponerende. Etter at Panasonic lanserte GH1 for et år siden, har alle andre elektroniske søkere vært nedturer. Den du finner i FZ100 virker mørk, trang og grovkornet.

En rekke manuelle muligheter og dedikerte knapper til mange operasjoner.
En rekke manuelle muligheter og dedikerte knapper til mange operasjoner.

FZ100 ser egentlig ut til å ha alt. Da vi testet forgjengeren, FZ38, påpekte vi følgende negative sider:

  • Bildekvaliteten ved høy ISO - dette ser det ut som Panasonic har forbedret.
  • Ingen blitssko - blitssko er nå på plass
  • Liten søker - dette gjelder fortsatt
  • Fast LCD-skjerm - denne er nå vridbar
  • Kronglete feste for solblender - denne har vi ikke sett på.

Panasonic har med andre ord gjort noe med de aller fleste ankepunktene vi hadde mot forgjengeren. Når de i tillegge har gitt det en rekke nye funksjoner og forbedre gamle, har vi store forhåpninger til denne modellen.

Lillebror FZ45, blant annet uten blitssko.
Lillebror FZ45, blant annet uten blitssko.

FZ45
Dersom alt dette blir mer enn du trenger, eller mer enn du ønsker å betale for, får FZ100 en lillebror med navnet FZ45.  Denne får samme oppløsning og samme objektiv, men får en CCD-brikke i stedet for CMOS, og kan dermed ikke ta opp video i Full HD, bare i 720p. Skjermen har lavere oppløsning, med 230 000 punkter, og er ikke vridbar. Du har ikke mulighet for å ta 11 bilder pr. sekund i serieopptak. Blitsskoen er også tatt bort. Vi har ikke hatt anledning til å prøve dette kameraet, og kan derfor ikke si mye om hvordand det oppfører seg i forhold til FZ100.

Pris og leveringstid var heller ikke tilgjengelig i skrivende stund for noen av de nye modellene.

Lommevennlig
FX-serien til Panasonic har vært veldig spennende siden den ble lansert. Den har tilbudt det beste Panasonic har å tilby i et svært lite format, og dermed vært et lommevennlig alternativ. En litt høy pris sammen med mangel på manuell kontroll har gjort at de har slått dårlig an i Norden, men det er generelt supre kameraer.

Lite, men med gode spesifikasjoner og mange funksjoner.
Lite, men med gode spesifikasjoner og mange funksjoner.

Den nye modellen har fått en CMOS-brikke på 14 megapiksler, som gir mulighet for videoopptak i Full HD. I likhet med FZ100 bruker den AVCHD-kodek.

Objektivet dekker brennvidder tilsvarende 24-120mm med største blender på f/2,2-5,9. Det er svært bra lysstyrke på vidvinkel, men ganske moderat på tele. Nyeste versjon av bildestabilisatoren er selvfølgelig på plass på FX700, slik den er på alle nye modeller.

Automatikken i alle de nye kameraene er forbedret, og kan ganske nøyaktig måle hastigheten på motivet, og sette nødvendige innstillinger for å hindre bevegelsesuskarphet. Prøver viser at Panasonics automatikk eksponerer like bra eller bedre enn svært erfarne fotografer klarer, og vi vil hevde at Panasonic for tiden har den beste automatikken av alle produsentene.

Skjermen dekker det meste av baksiden.
Skjermen dekker det meste av baksiden.

Der mange tidligere modeller har manglet manuell kontroll, er dette rettet på i FX700. Du har både lukker- og blenderprioritet, manuell eksponering, manuell innstilling av hvitbalanse (justering på to akser),   manuelt valg av lysmålemetode, bracketing og du kan selv begrense hvor langt auto-ISO skal kunne gå.

Enkel videoredigering kan gjøres rett i kameraet, så du ikke må ha en PC for å kunne lage en ok video.

Med en størrelse på 103,5 x 55,8 x 24,5mm er ikke dette det minste kameraet på markedet, men vi tror du vil lete lenge etter et mindre kamera med mer inni.

Strandvennlig
Dersom du ikke er ute etter all verdens funksjoner og manuell kontroll og zoom herfra og helt inn på soverommet til naboen, men derimot trenger noe som fungerer på stranden eller i skibakken, finnes det nå også en FT10, som er vanntett, støvsikker, støtsikker og tåler kulde. Du skal kunne dykke ned til 3 meter, miste det i asfalten fra 1,5 meter, og bruke det i temperaturer ned til -10 grader (vi kjenner ikke til om du kan gjøre alt dette samtidig).

VAnntett og støtsikkert, men kan også brukes på land.
Vanntett og støtsikkert, men kan også brukes på land.

Vanntette kameraer må alltid inngå noen kompromisser, og slik er det også her. Skjermen er bare på 6,9cm (2,7 tommer) og objektivet er et såkalt "foldeobjektiv", som har lavere lysstyrke enn vanlige objektiver, og normalt også lavere bildekvalitet. Størte blender er fra f/3,3-5,9, og det har 4x zoom, tilsvarende 35-140mm. Altså ingen vidvinkel å snakke om.

Du har ingen manuell kontroll å snakke om, men Panasonics utmerkede automatikk får du naturligvis, og det holder i de fleste tilfeller.

Les testen vår av Panasonic FT1.

Med en tykkelse på bare 21,6mm, er dette et slankt og lekkert kamera som også bør kunne brukes andre steder enn der det er vann og støv.

Vi vil oppdatere artikkelen med priser og leveringstid straks dette foreligger.

Norges beste mobilabonnement

Juni 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Ice Mobil 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Telio Go 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen