Sniktitt

Panasonics lille systemkamera

Systemkameraer uten speil ser ut til å slå an, og Panasonic, som har vært den største produsenten av disse til nå, har ikke tenkt å la denne muligheten gå fra seg. De lanserer derfor i dag en ny modell, som er svært kompakt, men med høy funksjonalitet.

Dagens lansering, Panasonic Lumix GF1, likner på mange måter på Olympus EP-1. Den er kompakt, med et slags klassisk preg over seg. Det er ikke innebygd elektronisk søker, og det reduserer størrelsen i forhold til Panasonics tidligere modeller. Størrelsen er omtrent identisk med EP-1. GF1 er en liten millimeter kortere. Til gjengjeld er den en millimeter høyere og en millimeter tykkere. Men vekten er lavere – 285g mot EP1s 335g – begge deler uten batteri og minnekort.

Løs elektronisk søker som passer i blitsskoen.
Løs elektronisk søker som passer i blitsskoen.

De to første tingene man merker seg, som skiller GF1 fra Olympus EP-1 er at kameraet har innebygd blits, og at du kan få en elektronisk søker til å feste i blitsskoen. Det siste er ganske genialt, da du kan ha med deg søkeren i lomma, hvis du vil. Søkeren tar svært liten plass, så det er ikke noe styr å ha den med. Men en så liten søker har også sin pris, nemlig at bildet du ser i den, ikke er veldig stort. Etter at Panasonic har skjemt oss bort med søkeren i G1 og GH1, hadde vi store forventninger til den søkeren også. De ble dessverre ikke innfridd. Søkeren kan mer sammenliknes med den du finner i produsentens ultrazoomkameraer som FZ38. Den er litt for liten, litt for mørk og har litt for lav oppløsning. Men siden den er avtakbar, kan man jo håpe at Panasonic (eller noen andre for den saks skyld) senere produserer en ny og bedre søker som er kompatibel. Søkeren har en oppløsning på 202 000 punkter og har 1.04x forstørrelse med 100% dekningsgrad. En kjekk funksjon er at den kan vippes opp 90%, så det er lettere å bruke den når du fotograferer fra lave vinkler.

Likner litt på Olympus EP-1
Likner litt på Olympus EP-1

Videofunksjonen er svakere på GF1 enn på GH1. Forskjellen er at høyeste oppløsning er 1280 x 720 og at lydopptak er i mono med mindre du bruker ekstern mikrofon. Men videofunksjonen fungerer bra allikevel. Autofokusen fungerer mens du filmer, og setter du den på ”program-video”, kan du også endre blenderen mens du filmer, for på den måten å justere dybdeskarpheten. Du kan også endre eksponeringen.

Det er en utfordring å få rask autofokus når du bruker skjermen som søker, da man må benytte kontrastbasert autofokus. Panasonic har fått til mye på det området, og hevder at fokuseringen gjøres i løpet av 0,3 sekunder. Det kjapt, og våre uvitenskapelige tester viser at det kan godt stemme. Det virket aldri tregt i det hele tatt.

Vi har hatt et par timer for å prøve kameraet. Bildene vi har tatt er fra preproduksjonsmodeller, og viser ikke nødvendigvis bildekvaliteten slik den kommer til å bli. Men ergonomien kan vi si mer om. På grunn av den kompakte utførelsen, er grepet på venstre side omtrent borte, og igjen er en liten kant du kan klamre deg til. Det er ikke noe problem egentlig, siden optikken også er ganske liten og lett. Byggekvaliteten kjennes god, og alle knapper er faste og gir god respons. Layouten på knappene er så god som man kan få den på et såpass lite kamera, og det er tydelig at det har vært mye fokus på nettopp dette. Det du ikke finner egne knapper for, finnes på en egen kortmeny på skjermen. Denne var noe uoversiktelig, men relativt grei.

God byggekvalitet og gjennomtenkt layout.
God byggekvalitet og gjennomtenkt layout.

GF1 har bemerkelsesverdig god manuell fokus. Du har fokusring på objektivet, og straks du vrir på denne forstørres bildet på skjermen, slik at du kan se alle detaljer, og nøye stille inn fokusen. Fokusringen må vris ganske langt, så det er lett å fininnstille. Men det går ikke fort, så det er til bruk når du har god tid.

Kameraet retter seg hovedsakelig mot to brukergrupper. De som er i ferd med å vokse ut av kompaktkameraet sitt, og de som har speilrefleks, men vil ha noe mindre. Den første gruppen får mye hjelp på skjermen, men grafisk visning av endret dybdeskarphet. Du har også mulighet for å si hva du vil ha skarpt og så setter kameraet blenderen slik at det utenom blir uskarpt (hvis mulig). Det er også mange muligheter for å leke seg med farger og kontraster.

Det er vanskelig å gjøre noen lunde sikre vurderinger av støy når man ikke har et fotostudio tilgjengelig. Men uformell testing ser ut til å vise at det støyen svak opp til iso 1600. På iso 800 kan man se at enkelte fine detaljer forsvinner. ISO 3200 har ganske mye støy, men kan brukes når du må.

Nye objektiver i dag.
Nye objektiver i dag.

Kameraet har 12 megapiksler, og benytter MicroFourThirds-systemet for objektiver. Det er etter hvert litt å velge i her, då både Panasonic og Olympus benytter det. I da er det også lanserte to nye objektiver: 20mm f/1.7 pancake og 45mm f/2.8 macro (1:1). Det gjør at systemet nå dekker brennvidder tilsvarende 14-300mm, samt har fastobjektiver med god lysstyrke og et fullverdig makroobjektiv. Det bør dekke de aller fleste behov.

Dersom det ikke er nok, vil Panasonic neste år lansere en vidvinkel: 14mm f/2.8 pancake, en 8mm f/3.5 fisheye og en 100-300mm zoom med lysstyrke f/4-5.6. Man har fortsatt ikke samme objektivutvalg som fra de store speilrefleksprodusentene, men i løpet av to år har det da kommet en ganske komplett objektivserie, som gjør at du ikke velger bort systemet av den grunn.

Nye objektiver kommer neste år.
Nye objektiver kommer neste år.

Jeg har benyttet det nye 20mm pannekakeobjektivet, og må si det føles veldig bra. Det har riktignok ingen bildestabilisator, men det virker skarpt og lyst. En rask kikk på bilder tatt i dag, viser at det holder seg bra, helt ned på største blender, og blender du ned til f/2, er det vanskelig å se forskjell i forhold til større blendere.

f/2.0 til venstre, f/5.6 til høyre. Det er svært liten forskjell å se.
f/2.0 til venstre, f/5.6 til høyre. Det er svært liten forskjell å se.

Norsk pris er ikke klar ennå, men det ser ut som kameraet med 20mm pannekake vil komme på ca. 8500 kroner.

Norges beste mobilabonnement

Juni 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Ice Mobil 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Telio Go 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen