Panasonic med 12 megapiksler

Tradisjonell Panasonic design - velfungerende og enkel.
Tradisjonell Panasonic design - velfungerende og enkel.

Fra før har Sony et 12-megapikslers kamera. I går kom Casio med det samme, og i dag er det Panasonics tur. De skilter med å være det første med denne oppløsningen og vidvinkel. Det er fint å være først, men tar man med kombinasjoner av spesifikasjoner, kan alle være først og størst hvis de vil.

Innsiden av objektivet, hvor du kan se<BR>bildestabilisatoren.
Innsiden av objektivet, hvor du kan se
bildestabilisatoren.

Panasonic Lumix DSC-FX100, som det fulle, offisielle navnet er kan også skilte med en del annen funksjonalitet enn høy oppløsning. Først og fremst tilbyr det vidvinkel tilsvarende 28mm. Dette er sjelden på lommekameraer, og vår erfaring er at Panasonic er den eneste produsenten som foreløpig får det til godt nok. Deres Leica-objektiver yter meget godt. FX100 har fått større sensor, og dermed et annet objektiv enn tidligere modeller. Derfor kan vi ikke si noe sikkert om ytelsen på dette kameraet. Optisk zoom er 3,6x, som er litt mer enn normalen, og gir dermed omtrent samme tele som på kameraer uten vidvinkel. Panasonic har lagt inn en hurtigzoomknapp, som zoomer helt inn når du trykker på den.

I likhet med tidligere modeller i FX-serien, er kameraet lite og hendig, selv om det denne gangen har blitt ca 2mm større i hver retning enn FX30. Årsaken til dette er at det har større sensor og dermed også trenger større optikk. Vekten har gått opp med ca 16g.

Panasonic Lumix DMC-FX100

Lommekamera med
12 megapiksler
2,5 tommer LCD-skjerm med 207 000 piksler
28mm vidvinkel - 3,6x optisk zoom
Optisk bildestabilisator
320 bilder batterikapasitet (CIPA)
Størrelse: 96,7x54x25,5mm
Vekt: 148g uten batteri og minnekort, 176g med

Vi pleier å kritisere Panasonics kameraer for mye bildestøy eller for kraftig støyfjerning. Vi har ingen informasjon om hvordan dette arter seg på dette kameraet, bortsett fra at det tilbyr ISO-verdier opp til 1600 på manuell innstilling og helt opp til 6400 på Auto (High sensitivity mode) med full oppløsning. Dette krever mye av sensor og etterprosessering, og kan tyde på at Panasonic har klart å gjøre noe med tidligere problemer. FX100 tilbyr også det Panasonic kaller iISO (intelligent ISO), som analyserer bevegelser i motivet, og setter en passende ISO-verdi for å fryse bevegelsene.

Skjermen er som vanlig på 6,3cm (2,5 tommer), og oppløsningen er komfortable 207 000 piksler. Men til forskjell fra de fleste andre tilbyr Panasonic en "Hig angle mode", som gjør at du får godt bilde på skjermen også når du holder kameraet høyt over hodet. Dette er et godt substitutt for en vridbar skjerm, som ikke tar noe plass.

Lite, men ikke flatbrødtynt
Lite, men ikke flatbrødtynt

Kameraet kan ta opp video i vanlig VGA-oppløsning eller 848x480 med 30 bilder pr. sekund. Det tilbyr også opptak i 1280x720. Men da kun med 15 bilder pr. sekund. Du kan ta opp stillbilder i 1920x1080, for å få dem tilpasset visning på en HDTV. Dessverre er det ingen digital utgang på kameraet, så du må enten ha en kortleser koblet til TV-en, eller du kan bruke en egen ”Photo Viewer” fra Panasonic for å se bildene i denne oppløsningen.

Alt i alt ser dette kameraet meget lovende ut. Som vanlig er vi skeptiske til så høy oppløsning som 12 megapiksler, og personlig ville vi heller hatt litt lavere oppløsning, mindre støy og raskere bildeprosessering. Men markedet ber stadig om høyere oppløsning, og de som forsøker å holde igjen, må stort sett gi opp og kaste seg tilbake på megapikselracet.

Norges beste mobilabonnement

August 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Komplett MiniFlex 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Chili Medium 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen