Panasonic Lumix G1

Introduksjon

 

I sommer lanserte Olympus og Panasonic Micro FourThirds som er en modifisert utgave av FourThirds-standarden som brukes i speilrefleksene fra disse produsentene.

Det finnes masse informasjon om dette på nettet, for eksempel har Wikipedia artikler om både FourThirds og Micro FourThirds, så vi skal bare gi en kort introduksjon til disse standardene.

FourThirds-standarden spesifiserer de fysiske og elektriske egenskapene til en bajonettfatning beregnet for speilreflekser med en sensorstørrelse med 2x cropfaktor i forhold til 35mm kameraer. Fordi speilreflekser har et speil som skal slå opp og ned (eller til siden) begrenser det hvor kort avstanden fra bakenden av objektivet til sensoren kan være. Det Micro FourThirds-standarden gjør er å redusere denne avstanden. Det gir mulighet for tynnere kamerahus og mer kompakt optikk, men samtidig er det ikke plass til speilet. Så sensoren kan være uendret og Micro FourThirds-kamerarer kan bruke FourThirds-optikk med en adapter, men ikke motsatt.

Det er tydelig at Panasonic har kommet vesentlig lenger enn Olympus når det gjelder utvikling av kameraer med Micro FourThirds-standarden. For mens Olympus kun viste en veldig tidlig prototype på Photokina i september hadde Panasonic et tilnærmet ferdig kamera.

Olympus og Panasonic har gjort litt forskjellige valg når det gjelder kameratype. Olympus sin prototype var et typisk kompaktkamera, mens G1 minner om et lite speilrefleks eller en litt stor ultrazoom. Vi tror det er plass til begge produkter, og ser frem til at Olympus får sitt kamera klart, men foreløpig er altså G1 eneste alternativ.

 

Panasonic G1 er i butikkene, men det er forløpig ikke mye Micro FourThirds-optikk å velge mellom. I praksis er det kun en normalzoom og en telezoom som er tilgjengelig nå. FourThirds-objektiver kan også brukes med en adapter, men siden Micro FourThirds-kameraer bruker en annen type autofokus enn speilreflekser fungerer ikke autofokusen problemfritt med all optikk. Foreløpig er det kun noen få objektiver som kan oppgraderes, og vi har ikke fått noen informasjon om hvor bra ytelsen blir. Vi fikk låne G1 med kun normalzoomen fra Panasonic og har ikke kunnet teste med annen optikk.

 

Les hele testen her.

Fysisk

G1 er markedets mest kompakte systemkamera, har bra byggekvalitet, middels batterilevetid, og den beste elektroniske søkeren på noe digitalkamera. LCD-skjermen kan vris i alle retninger og fungerer meget bra. Ergonomi er OK, men ikke fullt så bra som på litt større modeller.

I bruk

G1 bruker teknologi fra kompaktkameraer og superzoomer og kombinerer dette med stor sensor og utskiftbar optikk fra speilrefleksverdenen. Hurtighet og respons er bedre enn på noe kompaktkamera vi har testet så langt, men ikke helt på høyde med speilreflekser på alle områder.

Bildekvalitet

Bildene holder speilreflekskvalitet, men i likhet med andre FourThirds-modeller er håndterer ikke G1 høy ISO like godt som de beste konkurrentene.

Konklusjon

 

 


  - Minste systemkamera - Lite utvalg i optikk
  - Kompakt optikk - Mangler video
  - Bildekvalitet i forhold til kompaktkameraer - Bråker mer enn kompaktkameraer
  - Beste Live View funksjonen i et systemkamera - Seriebildefunkjsonen dårligere enn på speilreflekser
  - Fantastisk bra elektronisk søker    
  - Vridbar LCD-skjerm    
  - RAW og RAW + JPG    
  - Stille i forhold til speilreflekser    

Bildegallerier

Se bildene vi har tatt med kameraet i galleriet.

 

Panasonic Lumix DMC-G1

Norges beste mobilabonnement

Sommer 2019

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Sponz 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

GE Mobil Leve 6 GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen