Panasonic Lumix FZ28

Introduksjon

Panasonic har vært et av de ledende merkene på ultrazoomer de siste årene. Den mest avanserte modellen hittil er FZ50 som nå er over to år gammel, men fortsatt tilgjengelig i butikkene. FZ28 som vi tester her tilhører en litt enklere modellserie med blant annet FZ7, FZ8 og FZ18. Disse er på mange måter vel så avanserte som FZ50 med større zoomområde og større LCD-skjerm, og årets modell har tatt igjen FZ50 også i antall piksler. Vridbar skjerm, blitssko og zoomring på objektivet mangler imidlertid fortsatt og gjør at brukervennligheten ikke blir like bra. Om det kommer noen oppgradering av FZ50 eller om G1 overtar denne rollen vil tiden vise, men i øyeblikket er FZ28 i praksis Panasonics toppmodell i ultrazoomklassen.


Til tross for en god del justeringer oppfatter vi FZ28 som en mindre oppgardering av FZ18, og zoomområdet er fortsatt 18x. 35mm-ekvivalent brennvidde er marginalt endret, fra 28-504mm til 27-486mm. Innmaten er forbedret med ny generasjon av elektronikken, og den uungåelige økningen av antall piksler er også på plass.

Det er mange konkurrenter i dette segmentet, men for den som ønsker RAW-støtte er det egentlig bare Olympus SP-570UZ og SP-565UZ som er aktuelle. Hvis RAW ikke er viktig er Canon SX1 IS/SX10 IS, Fujifilm S8100fs, Nikon P80 og Sony H50 andre interessante modeller. Hvis du er villig til å doble størrelse og vekt er Fujifilm S100fs et meget bra alternativ.

I fjorårets test av 18x ultrazoomer kåret vi FZ18 til beste kamera, og spørsmålet er selvfølgelig om FZ28 er like overbevisende.

 

Les hele testen her.

Fysisk

FZ28 er et av de mindre 18-20x zoom kameraene. Mange av konkurrentene bruker fire AA-batterier, mens Panasonic har valgt Li-Ion batteri som sparer litt plass og fortsatt gir bra batterikapasitet. Ergonomien er OK, men ikke helt i klasse med ultrazoomene fra blant annet Olympus og Fujifilm som har større grep og sitter litt bedre i hånden.

Byggekvalitet er bra selv om kameraet er laget vesentlig i plast. LCD-skjerm og søker er typisk i både størrelse og oppløsning, men søkeren kan være litt vanskelig å se hvis ikke øyet er helt riktig plassert (i forhold til kameraet).

I bruk

Vi synes Panasonic har lykkes godt med brukergrensesnittet til FZ28 og menyer, knapper og joystick fungerer godt. Full manuell og automatisk operasjon er mulig, og alle bildeparametere kan justeres. Både autofokus og generell respons er bra uten å være i særklasse på noe punkt.

Bildekvalitet

FZ28 gir bra bildekvalitet til å være et ultrazoomkamera med liten sensor og mange piklser. Lite fortegning, lite feilbrytningsproblemer, bra skarphet og RAW-støtte er positivt, men selv ved Iso 100 fant vi noe støy og ved full tele var konkurrenten Olympus SP-570UZ minst like skarp.

Konklusjon

 

 


  - Bra vidvinkel, bra zoomområde - Bildekvalitet ved høy ISO
  - Bildestabilisator - Litt bildestøy selv ved Iso 100
  - RAW-støtte - Mangler vridbar skjerm
  - Brukervennlig    
  - Byggekvalitet    
  - Solblender    
         

Bildegallerier

Se bildene vi har tatt med kameraet i galleriet.

 

Panasonic Lumix DMC-FZ28

Norges beste mobilabonnement

Desember 2018

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Komplett MiniFlex 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Komplett MedioFlex+ 6GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen