Panasonic Lumix Fx100

Konklusjon

Vi har testet mange bra Pansonickamerer i det siste, men synes ikke Fx100 når helt opp sammenlignet med for eksempel TZ3 og FZ18 som begge var topp valg i sine klasser. Fx100 er et helt greit kamera i lommestørrelse, men ergonomi, bilde-til-bilde hastighet og fokuseringshastighet er bare middels. LCD-skjermen er bra, men Fx100 mangler søker. 3.6x zoom er ett pluss, mange av konkurrentene nøyer seg med 3x – og dårligere vidvinkel.

Fx100 er et rent pek-og-klikk kamera uten manuell kontroll. Selv lukker- eller blenderprioritert automatikk mangler og eneste mulighet for overstyring av eksponering man har er eksponeringskompensasjon. Bildeparamtre som fargemetning, kontrast, oppskarping og støyfjerning kan derimot stilles individuelt og det er en fordel selv om de fleste kjøpere av denne typen kameraer neppe vil benytte seg av disse justeringsmulighetene.

Bildekvaliteten utmerker seg ikke spesielt verken positivt eller negativt. Bildene blir bra i gunstige forhold, det vil si med nok lys og ikke alt for høy kontrast. I svakt lys blir det mye støy og støyfjerning hvis ISO økes. Panasonic fikk mye kritikk for håndtering av støy en periode, men har for eksempel i FZ18 forbedret seg. Fx100 oppfatter vi som et lite skritt tilbake igjen med synlig støy på en del bilder allerede ved laveste ISO. Fx100 har ganske svak blits og dårlig blender ved full tele. Det er synd for med 28mm vidvinkel kunne Fx100 vært godt egnet for bilder inne.

Selv om vi har ramset opp en del negative sider ved Fx100 så skal det sies at dette er ankepunkter som gjelder i større og mindre grad for alle kompaktkameraer i denne klassen. Så er det et kamera i denne størrelsen du er på jakt etter er ikke Fx100 spesielt dårligere enn konkurrentene.

Noe vi ikke helt forstår er hvem som trenger 12 megapiksler i denne typen kameraer. Selv i et kamera som Canon G9 er det vanskelig å se poenget med så mange piksler, og G9 retter seg tross alt mot entusiaster som kan ha litt spesielle krav. For pek-og-klikk kameraer med 3-4x zoom som Fx100 – og tilsvarende modeller fra Canon, Casio, Fujifilm, Nikon, Olympus, Pentax og Sony – virker 12 megapiksler bortkastet.

Men er lommeformat, 12 megapiksler og 28mm vidvinkel absolutte krav er faktisk Fx100 eneste alternativ i dag. Kan du greie deg med lavere oppløsning finnes det modeller med minst like god bildekvalitet, kortere ventetid mellom to bilder, lavere pris og mindre bildefiler.

 

 


  - 28mm vidvinkel og 3.6x zoom - Litt tregt
  - Bildestabilisator - Mangler søker
  - Batterikapasitet - Bildekvalitet ved høy ISO
  -   - Svak blits
  -   - F5.6 ved full tele
         
         

 

 

Panasonic Lumix DMC-FX100

Norges beste mobilabonnement

Sommer 2019

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Sponz 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

GE Mobil Leve 6 GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen