Panasonic Lumix Fx100

I bruk

Funksjoner

Vurdering:

Panasonic Fx100 er et rent pek-og-klikk kamera og modusrattet har flere alternativer for automatikk, men ikke for full manuell kontroll. ”I” som vist på bildet under er innstilling for ”Intelligent Iso” hvor kameraet prøver å gjette hvilken Iso verdi som skal til for å oppnå skarpt bilde – uten å gå så høyt at det går ut over bildekvaliteten. Skulle vi vært negative så kunne vi sagt at man da har valget mellom Iso 80 og 100, men det skal vi jo ikke.

Kamerasymbolet til venstre for I-en gir vanlig programautomatikk. Her har man mulighet for eksponeringskompensasjon og kan sette ISO til det man ønsker, men nærmere manuell kontroll kommer man ikke med Fx100.

Modusrattet har også et hjertesymbol som setter kameraet i ”Simple mode” hvor det styrer alt selv og det finnes en rekke motivprogram.

Bildeparametre har en god del justeringsmuligheter. I hovedmenyen finnes det et punkt ”Color Effects” som gir noen ferdigprogrammerte valg. Alternativene er (oversatt fra engelsk): Varm, Kald, Svart-Hvitt og Sepia. Neste punkt i menyen heter ”Picture Adjust” og gir mulighet for å stille Kontrast, Oppskarping, Fargemetning og Støyfjerning i tre nivåer.

Iso kan stilles fra 80 til 1600 i vanlig programmodus og JPG-komprimeringen kan justeres i to nivåer. Fx100 bruker normalt 4:3-format, men 3:2 og 16:9 kan velges i menyen (med noe redusert oppløsning).

Lysmåleren har default matrisemåling med gjennomsnittsmåling og spot som alternativ. Autofokusen har tilsvarende alternativ med automatisk valg blant 9 eller 3 punkter samt fast senterfokusering og spot (et ekstra lite punkt i senter). Ansiktsgjenkjenning mangler på Fx100, men har kommet på noen nyere modeller fra Panasonic.

 

Stabilisator


Som nevnt tidligere i testen har alle Panasonics kompaktkameraer bildestabilisator som baserer seg på et bevegelig element i objektivet. Panasonics system er normalt et av de bedre, men vi har ikke gjort noen grundig test av dette denne gangen.

Makro

Panasonic oppgir nærgrensen i makromodus med vidvinkel til 5cm. Vi fikk fokusbekreftelse ved ca. 4cm. Mange kameraer fokuserer ned til 1cm eller ennå nærmere så 4-5cm med 28mm gir en vesentlig dårligere makroeffekt enn 1cm ved 35mm. Testbildet til høyre viser da også at Fx100 får med mye mer av standardmotivet enn mange av konkurrentene. Minste område er omtrent 60x45mm. Fortegningen er beskjeden, spesielt med tanke på at bildet er tatt med 28mm vidvinkel. Hjørneskarpheten er derimot dårlig. Ved full tele er nærgrensen ca 24cm.

Uten makromodus varierer nærgrensen fra 20 til 40cm avhengig av brennvidden.

Video

Videomodus er slett ikke verst. Dagens ”standard”, det vil si VGA (640x480 punkter) med 30 bilder i sekundet finnes og er default innstilling, men det er også mulighet for bedre oppløsning. Fx100 klarer 15 bildet i sekundet med 1280x720 punkter og (kanskje mer nyttig) 30 bilder i sekundet med 848x480 punkter. Videofunksjonen velger man med modusrattet og oppløsning enten fra hovedmenyen eller FUNC-menyen. For å få tilgang til widescreen må man først inn i hovedmenyen og sette kameraet til 16:9-format. Videomodus tillater ikke bruk av optisk zoom.

 

Autofokus

Vurdering:

Panasonic har ofte relativt bra fokushastighet på sine kompaktkameraer, men Fx100 greide ikke å hevde seg helt i toppen. Testene er gjort med standard innstillinger. Panasonic har også to egne innstillinger for raskere fokus som vi har ikke testet disse.

Praktisk bruk bekreftet testresultatene våre. For de fleste motiv var ikke fokushastighet noe problem. Da jeg testet kameraet på en litt aktiv 4-åring ble det dessverre mye uskarpe bilder – i den grad motivet fortsatt var tilstede når bildet ble tatt.

I dårlig lys skrur Fx100 på en hjelpelampe og det hjelper på korte avstander. Den kan skrus av hvis man ønsker det og Fx100 greier fortsatt å fokusere selv i ganske mørke rom. Nøyaktigheten til autofokusen var bra så lenge motivet ikke beveget seg.

 

Hurtighet

Vurdering:

Oppstart er tid fra kameraet skrus på til første bilde er tatt. Fx100 var blant de tregeste vi har testet den siste tiden.

Utløserforsinkelse måles med kameraet prefokusert. Uten blits var forsinkelsen ikke målbar med vår testmetode. Med blits målte vi den til omtrent tre tideler og det er dårligere enn kameraene vi sammenligner med her.


Antall bilder på ti sekunder er målt med kameraet satt til standard innstillinger og beste JPG-kvalitet. SD-kortet var et Sandisk Extreme III 2GB kort, og resultatet gjennomsnittlig.


Med blits er resultatet også ganske gjennomsnittlig.


Vi gjør alle hastighetstester med kameraene satt til enkeltbilde. Mange modeller, inklusiv Fx100 har også mulighet for seriebilder, men vi har ikke testet hastigheten på denne.

Overføringshastighet måles med kameraet koplet til en PC med USB-kabel. Panasonic bruker fortsatt gammel USB-standard med tilhørende elendige resultat.


Betjening / Brukervennlighet

Vurdering:

Betjening og brukervennlighet er aldri like bra på et lite kamera som på litt større modeller. Fx100 blir rett og slett for lite for å få god ergonomi. Det har ikke spesielt godt grep og enkelte av knappene er for små. Dette er et problem som er felles for alle modeller i denne størrelsen så er det lommekamera som gjelder så er ikke Fx100 verre enn konkurrentene.

Vi synes Panasonics menyer generelt er bra og ryddige. Løsningen med en hovedmeny og en FUNC-meny for viktige valg fungerer bra, selv om FUNC-knappen på Fx100 er så liten at den er vanskelig å treffe, både med og uten votter. Jeg savnet også joysticken som Panasonic har på for eksempel ultrazoomen FZ18 og menyene blir ikke like kjappe å bruke uten denne.

 

Panasonic Lumix DMC-FX100

Norges beste mobilabonnement

Sommer 2019

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Sponz 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

GE Mobil Leve 6 GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen