TEST: Panasonic Lumix DMC-Fx500
Test

Panasonic Lumix DMC-Fx500

Annonsør­innhold
Les hele saken »

Fysisk


Kamerahus

Vurdering: karakter

Panasonic Fx500 har et kantete, robust kamerahus - ikke noe tull liksom, heller ikke eksotisk. Den jordnære utformingen har den fordelen at det ikke er så farlig med litt slitasje. Et børsta metalldeksel på forsiden har vist seg å stå veldig godt imot riper.

Kameraet måler 94,9x 22,9 x 57,1mm og veier 178 gram med batteri, minnekort og stropp, altså rimelig likt som Canon Ixus 860 IS som måler 92,6 x25,9 x 58,8 mm og veier 181 gram. Sistnevnte er Canons eneste skikkelige vidvinkel i ultrakompaktsegmentet (28 mm), og selv om det ligger nesten 1500 kroner under i pris er dette en relevant konkurrent til Fx500. Vi har derfor også sammenlignet disse kameraene på noen andre områder videre i testen.

Forsiden på Panasonic Fx500 er som sagt enkel, med et litt industrielt preg. Et lite utbygg omslutter objektivet og til venstre er det montert et lite fingergrep i plast. Lumix-logoens rue overflate gir også litt ekstra grep, der det ellers ikke er mye å gripe fatt i.

Blitsen er plassert på venstre side sett forfra, men såpass langt mot midten at den ikke blokkeres av fingrene ved en-hånds fotografering.

Bak omsluttes skjermen av sort plast. Alle funksjonsknappene sitter på høyre side. Øverst har vi en bryter for å velge mellom opptak og tilbakespilling, rett under er plasten blitt gitt litt tekstur for bedre grep. Nedenfor sitter en knapp som presenterer en berøringsmeny for ulike opptaksmodus på skjermen. Dette opplegget har i stor grad erstattet modushjulet vi finner på tidligere Lumix-modeller. Under en skjermknapp som blant aktiviserer horisontale og vertikale hjelpelinjer, sitter en styrespak som både gir tilgang til og manøvrerer en hovedmeny for mer grunnleggende innstillinger. Helt nederst sitter en delt forkastnings- og hurtigmenyknapp. I opptaksmodus gir denne tilgang til kontroll av blant annet hvitballanse, ISO og autofokus. Vi snakker mer om kameraets brukergrensesnitt på neste side.

Panasonic Lumix Fx500 er omtrent på samme størrelse som Canon Ixus 860 IS. Bak har modellene også en del til felles, med tre tommers skjerm og sort plastinnfatning. Panasonic har fordelaktig felt skjermen litt inn, og gir den dermed litt bedre beskyttelse en i Canon-modellen.

På toppen av Fx500 sitter zoomkontroll rundt utløserknappen, ved siden av av-/på-bryter.

På den ene siden dekker en stødig, metallhengslet luke, ut- og innganger til kameraet. Det er gledelig at Panasonic viderefører denne løsningen, og ikke den lealause gummistroppen mange andre produsenter går for. På undersiden av kameraet er batteriluken av like tillitsvekkende kvalitet. Den festes med skyvelås, og sitter litt innenfor ytterkanten, og lar seg dermed ikke rive opp, slik man risikerer ved andre modeller, eksempelvis Canon 860 IS. Stativfeste av metall sitter litt bortenfor objektivets optiske akse, men til gjengjeld langt nok unna batteriluken, slik at du får ut batteri og minnekort, selv mens kameraet sitter på et middels stativ.

Inntrykket er i bunn og grunn meget solid.

Optikk

Vurdering:

Det store argumentet for Lumix Fx500 er Leica-objektivet, med en vidvinkel som tilsvarer 25 mm i småbilde-målestokk. Dette kompakte Leica DC Vario Elmarit-objektivet, består i følge Panasonic, av syv linseelementer i seks grupper, inkludert fire asfæriske linser med seks asfæriske overflater. Kombinasjonen skal disse gi minimalt med forstyrrelser selv ved korteste brennvidde. Mer informasjon om Leica-objektivene finner du på Panasonics hjemmeside

Zoomer du kameraet til 125 mm tele, reduseres blender fra en helt standard 2,8 til (en litt svak) 5,9-blender, over 24 zoomtrinn. Du får altså mulighet for nyansert kontroll over zoom. Zoom-motoren er også svært stillegående. Objektivet stabiliseres av en optisk bildestabilisator, som vi ser egenskapene til på neste side. Objektivets linse beskyttes av innebygde lameller når kameraet er av.

De optiske egenskapene ser vi på under avsnittet Bildekvalitet.

Skjerm og søker

Vurdering: karakter 4

Kameraet er utstyrt med en 7,6cm (3 tommer) skjerm med en oppløsning på 230 000 punkter, og ingen søker. Den kan stilles til automatisk justering i forhold til aktuelle lysforhold, til Power LCD for ekstra sterke lysforhold eller til en egen høyvinkelinnstilling, som skal gjøre det lettere å se bildet i krappe vinkler. Skjermen er av samme størrelse og oppløsning som flere andre kameraer i det ultrakompakte sjiktet, der iblant Canon Ixus 860 IS. Til sammenligning leverer Canon en betydelig mer lyssterk skjerm, med bedre prestasjoner i krappe vinkler. Av de ultrakompaktkameraene Akam har testet i det siste, takler for øvrig Casio Ex-S10 vinkler aller best.

Ved visse, geometriske motiver skaper Panasonics skjerm også en litt irriterende vibrering, både under opptak og tilbakespilling. At Panasonics berøringsteknologi har gått ut over skjermprestasjonen er mulig, men heller ikke tidligere har denne produsenten riktig imponert på dette området. Her kan du lese hvordan vi vurderte skjermen i Lumix Fx100 i mars.

Batteri

Vurdering:

I Panasonic Lumix Fx500 sitter det et Li-Ion batteri. CIPA oppgir en kapasitet på 280 eksponeringer, noe som er gjennomsnittlig i dette selskapet, men betydelig dårligere enn Lumix Fx100 som ligger på et gjennomsnitt på 320 bilder per oppladning. Kameraet leveres med lader.

Panasonic Lumix DMC-FX500

Norges beste mobilabonnement

Sommer 2019

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Sponz 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

GE Mobil Leve 6 GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen